Zurab Todua: UE nu este atotputernică în soluționarea conflictului transnistrean

Uniunea Europeană ar fi capabilă să contribuie substanțial la reglementarea conflictului transnistrean, însă există un șir de obstacole în acest sens, a declarat luni pentru agenția News-Moldova istoricul și politologul Zurab Todua.

 

„Deși UE participă activ la procesul de negocieri și face mule lucruri utile, potențialul ei, cu părere de rău, nu este folosit pe deplin. Cauza este lipsa de interes a partidelor de la guvernare din RM de a reintegra într-adevăr țara. Doar, din 2009 încoace, nu s-au înregistrat un fel de rezultate serioase, nu a fost propus nici un proiect serios de reintegrare care să convină atât Chișinăului, cât și Tiraspolului”, a menționat Todua.

Potrivit acestuia, „mulți experți sunt convinși că activitatea UE este influențată pretutindeni de SUA în ale căror intenții nu intră dezghețarea conflictului de pe Nistru”.

„Nici un conflict regional asupra căruia ar fi putut influența SUA nu a fost soluționat cu concursul lor. Drept exemplu servește situația din fosta Iugoslavie, precum și cea din Siria și Ucraina. Același lucru îl observăm și în Transnistria”, a adăugat politologul.

 

Sursa: http://www.eurotv.md/stire-zurab-todua-ue-nu-este-atotputernica-in-solutionarea-conflictului-transnistrean