Expert-Grup: A făcut INVERS! Experții critică Tiraspolul pentru modul în care a gestionat criza economică

Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană au reacționat „total inadecvat” în gestionarea problemelor economice și au aplicat politici falimentare, acționând exact invers față de cum ar fi trebuit s-o facă pentru a salva situația economică, se arată într-o analiză publicată de Centrul Analitic „Expert-Grup”.

Potrivit economiștilor, administrația autoproclamată de la Tiraspol nu a reacționat normal la criza economică din regiune și a aplicat politici falimentare, care vor face ca regiunea „să se autoizoleze tot mai mult și să devină tot mai dependentă de fratele mai mare de la Est”.

„În loc să susțină sectorul privat, care este principala sursă de venituri la buget, investiții și locuri de muncă, autoritățile au înăsprit povara și controalele fiscale asupra acestora. În loc să motiveze băncile din regiune să acorde mai multe credite sectorului real, autoritatea monetară a scumpit și mai mult resursele creditare ale băncilor. În loc să diversifice piețele de desfacere, Tiraspolul a activizat și mai mult reorientarea exporturilor spre Rusia, economia căreia urmează să intre în recesiune în 2015 și moneda căreia se devalorizează masiv. De asemenea, în loc să elimine barierele tarifare pentru comerț și să integreze companiile din regiune în piețele externe – care este atât de important pentru o economie atât de mică și deschisă – autoritățile din regiune denunță în continuare Acordul de Asociere cu UE”, au declarat reprezentanții „Expert-Grup”.

Autorii analizei vin cu prognoze sumbre pentru economia Transnistriei, aceasta urmând să se comprime cu 3%-5% din cauza situației din Rusia și Ucraina, dar și din cauza recuperării lente a Uniunii Europene spre care pleacă 60% din exporturile din regiune. Ei susțin că ar putea urma și o scădere a consumului din cauza unor posibile creșteri ale tarifelor și rețineri la achitarea salariilor.

„Constrângerea fundamentală care afectează dezvoltarea pe termen lung a regiunii este sacrificarea intereselor economice ale firmelor în favoarea celor (geo)politice ale autorităților”, a declarat directorul executiv al „Expert-Grup”, Adrian Lupușor.

Potrivit analizei, economia regiunii transnistrene a avut parte de un an atât cu șocuri pozitive, cât și negative. Consumul populației a fost subminat de deprecierea rublei rusești, iar menținerea artificială a cursului de schimb dintre „rubla transnistreană” și dolarul SUA a agravat și mai mult situația, mai ales pentru familiile migranților, care contribuie cu 30% la PIB-ul regiunii.

 

Sursa: http://ziarulnational.md/a-facut-totul-invers-expertii-critica-tiraspolul-pentru-felul-in-care-au-gestionat-criza-economica/