Eugen Tomac: Conflictul transnistrean ar putea fi soluționat dacă România va fi susținută de cei mai importanți aliați ai săi, iar Transnistria să devină un subiect major pentru Uniunea Europeană

Eugen Tomac, deputat în Parlamentul României și candidat în alegerile europarlamentare din luna mai, a abordat în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Bacău (sâmbătă, 6 aprilie), situația românilor din fostul spațiu al URSS. Etnic român, născut în localitatea Babele – raionul Ismail din regiunea Odesa (Ucraina) crede că regiunea transnistreană, ce aparține de jure Republicii Moldova, ar trebui să primească un statut special. Mai mult, pentru reglementarea conflictului înghețat ar trebui să se implice cei mai importanți aliați ai României.

Eugen Tomac

Eugen Tomac: Transnistria trebuie să primească un regim special. Dacă mergem pe proiectul reîntregirii țării și este singura opțiune realistă prin care putem să le oferim o perspectivă solidă românilor din Republica Moldova, pentru că Chișinăul nu mai deține controlul pe acea regiune de mai bine de 20 de ani.

Noi ceea ce putem face astăzi este să venim în fața cetățenilor Republicii Moldova cu opțiuni realiste. Aceasta este un vot de 50% plus 1% în Parlamentul de la Chișinău prin care Republica Moldova își exprimă dorința de unire cu România. Lucru care se poate întâmpla similar la București. Dealtfel noi, în urmă cu un an, la serbarea de 100 de ani a Unirii cu Basarabia, am adoptat un asemenea document în Parlamentul României, document votat de toate partidele, mai puțin UDMR care s-a abținut.

România, respectiv Uniunea Europeană, împreună cu Statele Unite și Federația Rusă, pot decide ce statut poate primi această regiune, care nu a fost parte a României. Dar dacă Republica Moldova vrea să aibă un viitor sigur și prosper european, soluția cea mai realistă este unirea cu România.

Cadrul juridic internațional există, acordul de la Helsinki permite statelor să-și modifice frontiera dacă acest lucru se face în parametrii prevăzuți în acord. Așa cum s-a unificat Germania sau cum s-au divizat alte state. Acest obiectiv trebuie explicat. La ora actuală avem o realitate.

Republica Moldova este o țară care are un milion de cetățeni ai Uniunii Europene, pentru că parte din ei au obținut cetățenia României. Vom avea în următorii doi ani de zile, posibil, peste 50% din populația Republicii Moldova cu cetățenia Uniunii Europene. Avem obligația să găsim soluții realiste la asemenea provocări. Conflictul transnistrean nu se poate soluționa atât timp cât România nu este susținută puternic de cei mai importanți aliați, iar acest subiect trebuie să devină un subiect de interes major pentru Uniunea Europeană. Dacă merg la Bruxelles, merg cu acest mesaj prin care să rezolvam problemele.

Reporter: Știți bine că în Găgăuzia, în 2014, a avut loc un referendum, prin care cetățenii și-au exprimat dorința de a se rupe de Republica Moldova în cazul în care aceasta se va uni cu România și și-ar pierde astfel suveranitatea. Cât mai rămâne din Republica Moldova sau mai bine spus din Basarabia să se unească cu România?

Eugen Tomac: Tot ce pot să vă spun este că indiferent de provocările la care este supusă Republica Moldova, atât timp cât cetățenii acestei țări, vorbitori de limbă turcă, creștin ortodocși din regiunea găgăuză, în mare parte au solicitat cetățenia română, nu pot împinge în față asemenea provocări decât prin declarații politice sau tot felul de jocuri care sunt împinse în față de Federația Rusă, care vrea să creeze și mai multă confuzie. Cetățenii minoritari din Republica Moldova știu un lucru esențial: că românii au cel mai de succes model de integrare al minorităților naționale. Avem un președinte de origine germană.

Ce nivel de încredere din partea majorității către minoritate poți avea ca și model, dacă plecăm doar de la acest exemplu. Politica noastră trebuie să fie curajoasă, inteligentă, foarte înțeleaptă în raport cu minoritățile, care vor fi împinse spre asemenea excese. Eu, nu cred că improvizații gen referendum trebuie luate în serios.

Când se vor produce negocieri, se vor produce cu tot cu acest spațiu, care din punct de vedere al realității politice este combătut de efecte concrete. Inclusiv cetățenii Republicii Moldova, de origine găgăuză, beneficiază de efectele legii redobândirii cetățeniei române, pentru că sunt născuți din părinți cetățeni români. Nu văd niciun risc în chestiunea asta. La momentul potrivit avem suficienți aliați pentru a tempera orice excese.

Presupunând că veți ajunge în Parlamentul European, ce măsuri veți propune pentru românii din Ucraina, care sunt lipsiți de învățământul în limba maternă și în al doilea rând pentru reglementarea conflictului din Transnistria?

Eugen Tomac: Legat de Ucraina, lucrurile trebuie tratate cu foarte multă delicatețe, pentru că acolo Ucraina a vrut să-și rezolve o problemă în relația cu Federația Rusă, pentru că statul este profund rusificat. A început greșit pentru că nu ne-a consultat. Nu a consultat statul român, care în momentul de față ar putea deveni un aliat important iar comunitatea noastră un liant între cele două state.

În calitate de europarlamentar voi fi foarte activ în relația cu Comisia Europeană și Guvernul de la Kiev pentru a încerca să mediez excesele care există în raport cu minoritatea românească, de peste jumătate de milion de persoane.

Ucraina are nevoie de Uniunea Europeană și de o Românie care să comunice mai mult, nu să se izoleze. Problema noastră legată de chestiunile istorice o punem în termenii realității de astăzi. Eu nu am spus că trebuie să luăm toate teritoriile, care au fost anexate pe nedrept.

Am spus că vrem că parte din ceea ce a rămas și avem o intactă statală, Republica Moldova, să revină la România iar minoritatea românească din statul vecin, care locuiește în teritorii care au aparținut României, să se bucure de drepturi elementare ce țin de identitate: limbă, biserică, acces la presă și la educație. În momentul de față și aceste lucruri elementare, care pentru noi sunt firești în România, acolo sunt o problemă, în continuare. Cunosc foarte bine realitățile în Ucraina și voi fi un europarlamentar care consideră o prioritate acest obiectiv. De la Bruxelles putem altfel corecta multe dintre lucruri care nu funcționează la nivel bilateral.

În relația cu Republica Moldova…

Republica Moldova are nevoie de politicieni care să îi reprezinte interesele la Bruxelles, cu onestitate și convingere și credibilitate. Lucru pe care nu l-a avut până acum. Cred că prin experiența pe care o am, dar și președintele Băsescu, vom putea să explicăm mult mai clar ce se întâmplă în Republica Moldova și unde greșește Uniunea Europeană în relația cu Republica Moldova. Vom reuși să reașezăm în noi parametri dimensiunea acestei relații. Noi avem un cuvânt greu de spus și nu am știut niciodată cum să ne fructificăm oportunitățile pe care le avem. Pentru că avem cel mai important aliat în teren-populația.

 

A consemnat Mircea Merticariu