Ivan Babici: Alegerile din 24 februarie și 31 martie pot deveni un nou motiv pentru a decide soarta Transnistriei / Выборы 24 февраля и 31 марта могут стать новым поводом для решения судьбы Приднестровья

Alegerile din Moldova și Ucraina au o importanță mare pentru Transnistria: pe de o parte, cetățenii moldoveni și ucraineni pot participa la alegeri, pe de altă parte, cum vor fi stabilite relațiile lui Vadim Krasnoselskii cu conducerea celor două țări. O soluție bună pentru Transnistria este păstrarea neutralității, dar acest lucru nu s-a întâmplat la alegerile din 24 februarie pentru Parlamentul Republicii Moldova. Rezultatele alegerilor parlamentare din Moldova rămân unul dintre principalele subiecte pentru Transnistria, chiar și la o lună după alegeri. Potrivit rezultatelor alegerilor parlamentare, socialiștii au primit 35 de locuri, democrații – 30 de locuri, reprezentanții blocului ACUM – 26 de locuri, iar partidul Șor – 7. Trei mandate au primit deputații independenți, dintre care doi candidați au fost susținuți de locuitorii Transnistriei. O astfel de masă de votanți nu a existat niciodată –  aproximativ 37.000 de voturi. Participarea în masă, fără precedent, a transnistrenilor la alegerile din Moldova a șocat pe mulți oameni. Cetățenii Transnistriei care dețin cetățenia moldovenească participă în mod tradițional la campaniile electorale în Parlamentul Republicii Moldova, însă numărul lor era între 10-17 mii de persoane. Cu toate acestea, sistemul electoral proporțional care a existat până în anul 2017 împrăștia acel procent nesemnificativ al cetățenilor transnistreni care au participat la vot și valoarea acestor voturi devenea nesemnificativă.

Este evident, cu ajutorul Federației Ruse s-a reușit convingerea conducerii transnistrene să nu obstrucționeze cetățenii transnistreni care dețin cetățenia moldovenească, aceștia fiind în jur de 300 de mii, care doresc să voteze în Moldova pentru un anumit partid. Conducerea transnistreană înțelege că, în cazul câștigării alegerilor de Igor Dodon ar trebui să se aștepte la o constrângere „diplomatică” a Transnistriei de a se reintegra în Republica Moldova, inclusiv și din partea Rusiei. Acest lucru afectează, fără îndoială, „patriotismul rus” al societății transnistrene, care constată că, de-a lungul celor 29 de ani, Rusia nu a luat decizia de a recunoaște independența – Republicii Moldovenești Nistrene.

Să calculăm ce influență reală Transnistria a avut în aceste alegeri: la 24 februarie la alegerile moldovenești au votat 1 milion 416 mii de persoane, ceea ce înseamnă că aproximativ 14 mii de voturi revin unui mandat, unde aproximativ 37 mii alegători transnistreni au votat –  2.5 mandate, plus alte două mandate pe circumscripții electorale. Asta înseamnă că soarta a cel puțin patru deputați în Parlamentul Republicii Moldova a fost determinată de voturile transnistrene. Conform numărului de voturi, socialiștii au primit cel mai mult, peste 17 mii de transnistreni au votat pentru PSRM, ceea ce este mai mult decât este necesar pentru a obține un mandat. Jumătate din mandat s-au dus pentru PDM și Partidul Șor, o altă jumătate a fost dispersată în favoarea ACUM și a partidelor care nu au trecut pragul electoral. Două mandate de deputați au primit candidații independenți Alexandr Oleinik (circumscripția Nr. 47 – raionul Camenca, Rîbnița, Dubăsari, Grigoriopol) și Viorel Melnik (circumscripția Nr. 48 – raionul Slobozia, municipiul Tighina și Tiraspol), care nu sunt cunoscuți de nimeni în Transnistria. Potrivit opiniei generale, acești „independenți” se vor afla în curând în orbita influenței Partidului Democrat, precum întreaga fracțiune Șor. În aceste alegeri, influența Transnistriei nu a fost atât de semnificativă.

Potrivit autorităților moldovenești, circa 320 mii de cetățeni ai Republicii Moldova locuiesc în Transnistria. Potrivit regulilor moldovenești, 5 circumscripții electorale sunt atribuite pentru un număr atât de mare de alegători. Dacă acum, în Transnistria, a fost posibilă mobilizarea a unui astfel de număr de persoane pentru alegerile parlamentare, care au votat de trei ori mai mult decât în ​​2016, în contextul unei scăderi a prezenței la vot în Moldova, ce s-ar întâmpla în cazul în care secțiile de votare vor fi deschise pe teritoriul Transnistriei… Și dacă presupunem că pentru prima dată la aceste secții de votare vor veni circa 200 mii de persoane, numărul mandatelor „transnistrene” în Parlamentul Moldovei se poate ridica la 20. Acest lucru amenință să schimbe în mod serios întreaga structură a puterii de stat moldovenești. Un lucru este clar astăzi, Chișinăul are nevoie de liniște și patriotism. În Republica Moldova astăzi conduce capitalul național format de peste două decenii și jumătate, a cărui sarcină este de a-și păstra și construi treptat baza atât pe piețele ruse cât și pe cele europene. Acest capital național dictează politica compromisurilor în Moldova între partide. De exemplu, au existat oameni ca Mihai Ghimpu, Dorin Chirtoacă, care au făcut multe pentru a uni Republica Moldova cu România, dar ei nu mai sunt în politică, au fost eliminați rapid și tăcut din agenda politică a Republicii Moldova, deoarece celebrul proverb spune „Banii iubesc tăcerea”.

Pe baza acestei logici, nimeni după alegerile din Moldova nu își dorește un „maidan”. În Moldova le este frică de ceea ce s-a întâmplat în Ucraina. Acum în Parlament nu va mai fi nici o victorie a unui vector geopolitic – occidental sau estic. Capitalul moldovenesc necesită piețele rusești și tehnologiile europene, adică simbioză economică. Noul sistem electoral al Republicii Moldova este construit în așa fel încât, în consecință, nimeni nu va câștiga, dar coaliția de guvernământ se va dovedi a fi un „cameleon”, adică la Moscova, dacă este necesar, va fi o culoare, iar la Bruxelles – alta.

La rândul său, conducerea transnistreană întotdeauna a ținut cont de mai multe reguli legate de campaniile electorale în Republica Moldova, și anume de poziția că Tiraspolul va colabora cu orice componență a parlamentului și a guvernului care va fi constituit pe baza alegerilor. Următorul lucru constă în faptul că Transnistria a monitorizat îndeaproape partidele moldovenești, astfel încât acestea să nu își extindă excesiv activitatea în perioada electorală pe teritoriul Transnistriei. De asemenea, nu este corect să afirmăm că, în anii precedenți, conducerea transnistreană nu a fost implicată în nici un fel în procesul electoral moldovenesc. Astfel, se poate afirma că până în anul 2019 a existat un anumit „model de neintervenție” în alegerile moldovenești, în care participarea locuitorilor Transnistriei a fost, mai presus de toate, inițiativa lor personală, iar autoritățile oficiale ale Transnistriei au îndeplinit funcția de monitorizare a alegerilor din punctul de vedere al influenței asupra situației socio-politice în general.

Însă, situația din 24 februarie 2019 este fundamental opusă. În plus față de cetățenii care participau în mod tradițional la vot, pentru prima dată în Transnistria a fost organizată o campanie electorală la scară largă pentru susținerea a doi candidați „independenți” în Parlament. De asemenea, a fost organizată deplasarea a unui număr  mare de oameni în locuri diferite, luând în considerare capacitatea secțiilor de votare și, în plus, motivarea oamenilor de a-și petrece timpul pe o acțiune politică neclară, care este o sarcină foarte dificilă. Oamenii au fost plătiți pentru vot cu 400 de lei. Punerea în aplicare a acestei organizări, de fapt, a fost o demonstrație a posibilităților. Așadar, la secția de votare din Varnița, unde se aștepta cel mai mare aflux de alegători din regiunea transnistreană, a existat o coadă uriașă, iar la mijlocul zilei s-au încheiat buletinele de vot. Adică, autoritățile moldovenești nu erau pregătite pentru o asemenea participare la vot.

Această circumstanță creează, la rândul său, o situație în care participarea cetățenilor Transnistriei la alegerile moldovenești devine un potențial „punct de tensiune” între Chișinău și Tiraspol și creează noi riscuri pentru conducerea și statutul Transnistriei.

De obicei, locuitorii Transnistriei au avut următoare relație cu alegerile moldovenești: de la introducerea în 2017 a sistemului electoral mixt în Moldova și consolidarea a două raioane în afara malului stâng, acestea au fost privite de Tiraspol ca un rezultat al jocurilor politice moldovenești la care Transnistria nu are nici o legătură. Prin urmare, populația a așteptat în mod tradițional ca conducerea Transnistriei să aibă cel puțin o poziție de observator până la sfârșitul formării noilor autorități de conducere în Moldova. Această abordare părea destul de naturală și legală în contextul interviului Secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei, Patrushev, precum și în contextul declarației Ministerului de Interne al Rusiei privind noile cazuri penale împotriva liderului Partidului Democrat, V. Plahotniuc. Totuși, în ciuda tuturor acestor circumstanțe, cu o săptămână înainte de alegerile din Transnistria, se lansează o campanie electorală la scară largă în sprijinul lui Alexandr Oleinik (circumscripția Nr. 47) și Viorel Melnik (circumscripția Nr. 48).

Pe teritoriul Transnistriei au fost formate puncte de colectare a alegătorilor și decontare financiară a acestora (20 dolari sau 400 de lei), funcționa o schemă generală privind explicarea modului și pentru cine să voteze. Astfel, alegătorii care au fost invitați să voteze erau rugați să sprijine „candidatul independent” necesar și Partidul Democrat, marcând corect buletinul de vot. O astfel de schemă demonstrează foarte bine prioritățile pe care le-au stabilit organizatorii, și anume importanța câștigării alegerilor, mai ales în circumscripțiile cu un singur mandat. De asemenea, este important să menționăm că astăzi în societatea transnistreană există o înțelegere clară a sprijinului pentru acești așa-numiți „candidați independenți” din partea companiei „Sheriff”.

Există o întrebare pentru comisiile electorale din Moldova care au văzut un astfel de aflux de alegători. În acest context, a apărut o situație paradoxală pentru Transnistria, și anume în Parlamentul Republicii Moldova, cu care suntem într-o stare de conflict nerezolvat, unii cetățeni ai Transnistriei agită și plătesc alți cetățeni ai Transnistriei pentru votul a unor „candidați independenți” pe care ei nu l-au văzut niciodată. Ceea ce s-a întâmplat în 24 februarie cu voturile locuitorilor din Transnistria poate fi numit orice, dar nu este o alegere. Aceasta este o înșelătorie de bani pe o scară largă.

Prin urmare, nimeni în Moldova nu dorește alegeri anticipate numai din cauza afluxului de alegători transnistreni, astfel că acest fapt nu este justificat pentru anularea alegerilor, însă organizarea a sute de autobuze într-o coloană pentru participarea la vot în Republica Moldova a fost atent pregătită și implementată, iar Chișinăul a decis că aceasta este o poziție activă a locuitorilor transnistreni la alegerile moldovenești, ceea ce este foarte inacceptabil pentru conducerea transnistreană. Doresc transnistrenii reintegrarea, inclusiv cei care au participat la vot –  este o întrebare retorică.

De asemenea, se poate afirma că conducerea transnistreană este angajată într-o confruntare deschisă cu Igor Dodon. Însă, cum va afecta aceasta la bunăstarea cetățenilor din Transnistria și statutul regiunii, timpul va spune. Fără îndoială, socialiștilor li s-au luat două mandate loiale din raioanele transnistrene – aceasta este umilință pentru Igor Dodon. Surpriza este că administrația transnistreană, după cum se dovedește, este pe deplin capabilă să coopereze cu autoritățile moldovenești, care se confruntă deschis cu Rusia, adică să se opună voinței Moscovei.

Va fi nevoie de timp pentru locuitorii Transnistriei ca să realizeze consecințele pe care le-au primit ca rezultat al sprijinului așa numiților „candidați independenți”. Acest lucru ridică mai multe întrebări retorice reprezentanților instituțiilor noastre politice. Oare, Vadim Krasnoselskii înțelege în prezent că în orice stat există anumite „linii roșii” care împart dorințele corporațiilor cu interesele naționale, a căror încălcare creează, mai presus de toate, riscuri suplimentare pentru statalitate? Cu alte cuvinte, Transnistria este văzută ca un teritoriu în care toată lumea poate fi cumpărată cu 20 de dolari. Cozile lungi de la alegeri au creat o imagine a faptului că locuitorii din stânga Nistrului au asediat secțiile de votare din Moldova precum germanii din est au asediat Zidul Berlinului. Desigur, autoritățile transnistrene nu au nici o legătură cu compania de sprijin a  așa numiților „candidați independenți”. După cum a subliniat în mod corect Galina Antiufeeva Mihail: „Transnistria are parlamentul său, oficial noi nu participăm la alegerile din Moldova vecină, nu am deschis secții de votare pe teritoriul nostru. Cu toate acestea, avem cetățeni care au pașapoarte moldovenești și au dreptul de a alege parlamentul țări vecine. Apreciem cu respect cererea conducerii moldovenești – să nu-i împiedicăm să participe la vot. În ceea ce privește acuzațiile de fraudă ale unor partide moldovenești, autoritățile transnistrene nu au nimic de-a face cu acest lucru”. Dar, G. Antiufeeva nu a putut să nu cunoască și să nu faciliteze organizarea exportului tovarășilor săi și a membrilor partidului la alegerile din 24 februarie 2019.

Transnistria se poziționează ca parte a lumii rusești, un avanpost al Rusiei. Fără îndoială, cultura, istoria, educația sunt importante, dar numai cu elemente a influenței rusești în Transnistria. Punerea în aplicare a acestei influențe, în primul rând, depinde de deciziile specifice de management care vizează utilizarea tuturor elementelor de influență pentru rezolvarea unei sarcini strategice. Cu toate acestea, după astfel de decizii ca sprijinul „candidaților independenți moldoveni”, nu este surprinzător faptul că colegii moldoveni vor susține demersurile anti-ruse. Acest lucru se potrivește cu logica politicii moldovenești, dar contravine fundamental valorilor Transnistriei. Ca urmare a unor astfel de campanii, Tiraspolul începe să pară drept o parte care a învățat să folosească „haosul războiului” și să-l transforme în profit.

Vom cita opiniile câtorva experți transnistreni care cred că după alegeri situația s-a schimbat deja foarte mult, și anume că Chișinăul va juca în mod activ „cartea” cu privire la deputații din raioanele transnistrene. „Consider că, în Parlamentul R. Moldova va fi creată o comisie pentru afaceri cu Transnistria, condusă de acești deputați. Se vor găsi încă un anumit număr de persoane care, de exemplu, s-au născut în Transnistria, și ei vor fi atrași în această comisie, care se va întâlni și după un anumit  timp membrii acestei comisii vor apărea în Duma de Stat și vor spune: „Băieți, noi suntem transnistreni!”. Ei vor apărea și în Rada Supremă a Ucrainei, unde vor fi întâlniți cu un „ura”, vor merge și în Parlamentul European. În plus, acești doi deputați vor veni în Transnistria către alegătorii lor. Și încercați să nu îi lăsați să vină. Mi-e teamă că la Moscova, după actuala campanie electorală, opinia cu privire la RMN ușor s-a schimbat. Transnistria a introdus aici o mare problemă pentru politica rusă”, a spus V. Lițkai, primul ministru de externe al Transnistriei.

Fost adjunct al ministrului informației și telecomunicațiilor al republicii, Svetlana Antonova: „În comparație cu anul 2006, când a avut loc referendumul, când autoritățile, elitele și oamenii au fost convinși de independența, suveranitatea, de faptul că nu participăm la nici un fel de alegeri moldovenești, în prezent informațiile și politica noastră externă se estompează. În același timp, Moldova devine din ce în ce mai atractivă pentru Transnistria, inclusiv din punct de vedere social. De exemplu, la ei ai lucrat timp de 40 de ani – pensia este de 6 mii de lei. La ei tarifele pentru căldură sunt ridicate, dar există și compensații și ei nu plătesc pentru căldură tot anul, ca și noi. Înainte oamenii de pe malul drept veneau pe anotimpul de iarnă la noi, își doreau pensiile noastre, pentru că erau mai mari, dar acum totul este exact opus. Pierdem atât argumentele socio-economice, cât și cele politice. Acum suntem serios pierduți în ochii Rusiei și sunt de acord că conversația cu noi va fi diferită”.

Se poate observa din declarații că această stare poate permite ca situația cu Transnistria să fie jucată într-un mod nou în cadrul formatului de negocieri „5 + 2”. Intrarea în parlamentul moldovean a doi deputați de pe malul stâng al Nistrului, deși aparent „nominali”, poate deveni o afacere ofensivă. Acesta este un indiciu legal care ne permite să spunem că Republica Moldova este un teritoriu unic, că există reprezentanți ai Transnistriei și că acești reprezentanți vor participa la ședințe. Ei pot semna documente, apeluri, vor apărea la televizor, la Moscova, la Bruxelles și așa mai departe. Aceasta este foarte periculos pentru Transnistria din punct de vedere politic. Conducerea transnistreană nu a împiedicat în nici un fel organizarea și desfășurarea alegerilor în Republica Moldova.

Să analizăm poziția exprimată de Vadim Krasnoselskii, care a comentat la primul canal TV transnistrean schimbările din sistemul electoral moldovenesc, conceput formal pentru a asigura reprezentarea republicii în legislativul țării vecine. Potrivit șefului statului, candidații din circumscripțiile „transnistrene” nu pot reprezenta interesele poporului transnistrean. „Ce fel de reprezentanți ai Transnistriei sunt ei? Este o prostie. Nu sunt cetățeni ai Transnistriei, nu au avut și nu vor avea nimic de-a face cu noi. Ei vor reprezenta interesele a unui partid, fie interesele personale”, a comentat V. Krasnoselskii. El a mai adăugat că contactarea cu astfel de deputați și orice fel de interacțiune cu ei sunt contraproductive.

În concluzie, trebuie remarcat faptul că participarea la alegerile parlamentare a locuitorilor din Transnistria care dețin cetățenia moldovenească încetează să mai fie doar un factor nesemnificativ. În perspectivă se poate vorbi despre faptul că malul stâng al Nistrului va deveni un factor de lupte și presiuni ale partidelor politice moldovenești desfășurate în jurul unei astfel de resurse electorale ca Transnistria. Cumpărarea în masă a voturilor pentru victoria „candidaților independenți” a arătat că locuitorii din Transnistria, cu această abordare, pot alege democrați, socialiști, comuniști, membri din partidul Șor, neurmărind propriul interes. Și dacă conducerea Transnistriei pretinde că nu are nimic de-a face cu asta, înseamnă că ei își semnează propriul neprofesionalism. Aș dori să sper că imitarea alegerilor, care a avut loc la 24 februarie în Transnistria și experiența acumulată, nu va deveni un ghid pentru acțiunile viitoarelor alegeri din parlamentul transnistrean în anul 2020.

Este interesant de observat comportamentul locuitorilor transnistreni care dețin cetățenia ucraineană la alegerile prezidențiale din Ucraina la 31 martie 2019. În această privință, este mai bine ca conducerea Transnistriei să păstreze neutralitatea și să nu intervină în campania electorală pentru aceste alegeri în niciun fel, mai ales că pe teritoriul Transnistriei vor fi deschise secții de votare. Sperăm că acțiunile care au avut loc în data de 24 februarie nu vor avea loc pe 31 martie.

 

 

Выборы в Молдове и Украине имеют огромное значение для Приднестровья, с одной стороны граждан Молдовы и Украины, которые могут принять участие для голосования, с другой стороны, как будут налажены отношения Вадима Красносельского с новым руководством и в одной и другой стране. Хорошим решением для Приднестровья – это держать нейтралитет, но это не произошло на выборах 24 февраля в парламент Республики Молдова.  Итоги парламентских выборов в Молдове остаются одной из главных тем для Приднестровья и спустя месяц после голосования.  По итогам голосования в парламенте социалисты получили 35 мест, демократы — 30 мест, представители блока ACUM — 26 мест, а партия «Шор» — 7. Еще три мандата получили независимые депутаты, из которых два кандидата были поддержаны жителями Приднестровья. Такой массовости при голосовании не было никогда – около 37 000 голосов. Беспрецедентно широкое участие приднестровцев в молдавских выборах потрясло многих. Жители Приднестровья, имеющие молдавское гражданство традиционно принимают участие в избирательных кампаниях в парламент Республики Молдова и их количество составляло в пределах 10-17 тысяч населения. Однако существовавшая до 2017 года пропорциональная система выборов распыляла тот незначительный процент граждан Приднестровья, принимавших участие в голосовании и значение этих голосов не было таким явным и значительным.

Очевидно жителям Приднестровья, что с помощью РФ удалось уговорить руководство Приднестровья не чинить препятствий гражданам Приднестровья, имеющим молдавское гражданство, а таких около 300 тысяч человек, и желающие проголосовать на территории Молдовы за ту или иную партию. Так же руководство Приднестровье понимает, что в случае победы на выборах Игоря Додона следует ждать жесткого «дипломатического» принуждения Приднестровья к реинтеграции в состав Республики Молдова, в том числе и со стороны России. Это, безусловно, сказывается на «российской патриотичности» приднестровского общества, которое видит, что в течение всех 29 лет Россия так и не приняла решение признать независимость – Приднестровской Молдавской Республики.

Давайте посчитаем, каково было реальное влияние Приднестровья на эти выборы: 24 февраля на молдавских выборах проголосовали 1 млн. 416 тыс. человек, это означает, что на один мандат приходится примерно 14 тысяч голосов, где около 37 тысяч приднестровских избирателей отдали свои голоса – это 2,5 мандата, плюс еще два мандата по избирательным округам. То есть судьбу по меньшей мере четырех депутатских кресел в молдавском парламенте определили приднестровские голоса. По числу голосов больше всех получили социалисты, за ПСРМ проголосовали больше 17 тысяч приднестровцев – а это больше, чем требуется для получения одного мандата. Половина мандата ушла в копилку к ДПМ и партии «Шор», еще половина распылилась в пользу «Акум» и партий, не преодолевших избирательный порог. Два депутатских мандата получили никому не известные в Приднестровье независимые кандидаты Александра Олейника (округ №47 – районы Каменка, Рыбница, Дубэсарь, Григориополь) и Виорела Мельника (округ №48 – район Слободзея, муниципии Тигина и Тирасполь). По общему мнению, эти «независимые» вскоре окажутся в орбите влияния ДПМ, также, как и вся фракция «Шор».На этих выборах влияние Приднестровья оказалось не столь значительным.

По данным молдавских властей, в Приднестровье проживает порядка 320 тысяч граждан РМ. По молдавским же правилам, на такое количество избирателей полагается 5 избирательных округов. Если сейчас в Приднестровье удалось мобилизовать на выборы такое число людей, которое в три раза больше проголосовали чем в 2016 году, на фоне снижения явки в самой Молдове, то что будет, если избирательные участки будут открыты на территории самого Приднестровья… И если допустить, что прейдут впервые на эти избирательные участки около 200 тысяч, то число «приднестровских» мандатов в молдавском парламенте может достигнуть до 20. А это грозит серьезными подвижками во всей структуре молдавской власти. Ясно сегодня одно, что Кишиневу нужно спокойствие и патриотизм. В Молдове управляет сегодня сформировавшийся за два с половиной десятилетия национальный капитал, задача которого сегодня – сохранить и постепенно наращивать свою базу как на российском, так и на европейском рынках. И этот национальный капитал диктует политику компромиссов в Молдове между партиями. Были например такие люди, как Михай Гимпу, Дорин Киртоакэ, которые много делали для объединения РМ с Румынией, но их в политике уже нет, быстро и тихо их убрали с политической повестки Республики Молдова, т.к. известная поговорка «Деньги  любят тишину».

 Исходя из этой логики, никаких послевыборных «майданов» в Молдове, их никто не желает. В Молдове боятся, что произошло на Украине. Не будет сейчас в Парламенте победы какого-либо геополитического вектора – западного или восточного. Молдавскому капиталу нужны российские рынки и европейские технологии, т.е. экономический симбиоз. Новая избирательная система РМ построена таким образом, чтобы в результате никто не победил, а получится правящая коалиция – «хамелеон», т.е. в Москве, если нужно, она будет одного цвета, в Брюсселе – другого.

В свою очередь приднестровское руководство всегда придерживалось нескольких правил связанных с любыми избирательными кампаниями в Республике Молдове, а именно, это позиция, что Тирасполь будет работать с любым составом парламента и правительством, которое будет сформировано по итогам выборов. Следующее, что в Приднестровье внимательно следили, за тем, чтобы молдавские партии чрезмерно не распространяли свою активность в избирательный период на территории Приднестровья. Так же, будет не справедливо утверждать, что в предыдущие годы, руководство Приднестровья никоим образом, не было вовлечено в молдавский избирательный процесс. Таким образом, можно констатировать, что до 2019 года, сложилась определенная «модель не вмешательства» в молдавские выборы, в рамках которой участие жителей Приднестровья было, прежде всего, их личной инициативой, а официальные органы власти Приднестровья осуществляли функцию мониторинга выборов с точки зрения их влияния на общественно-политическую ситуацию в целом.

Но ситуация 24 февраля 2019 года коренным образом противоположная. Кроме граждан традиционно участвующих в голосовании, в Приднестровье впервые была организована широкомасштабная избирательная кампания, по поддержке двух «независимых» кандидатов в парламент. Так же был организован подвоз такого числа людей в разные места с учетом пропускной способности участков для голосования и, кроме того, мотивировать людей потратить свое время на не совсем понятное политическое действо – это очень сложная задача. Людям платили за голос по 400 леев. Ее выполнение, по сути, было демонстрацией возможностей. Так, на избирательном участке в Варнице, где ожидаемо был самый большой наплыв приднестровских избирателей, была огромная очередь, а в середине дня закончились бюллетени для голосования. То есть молдавские власти оказались не готовы к такой явке.

Это обстоятельство в свою очередь, создает ситуацию, при которой участие граждан Приднестровья в молдавских выборах потенциально становится «точкой напряженности» между Кишиневом и Тирасполем и формирует новые риски для руководства и статуса Приднестровья.

Обычно жители Приднестровья имели следующее отношение к молдавским выборам, с момента введения в 2017 году смешанной избирательной системы в Молдове и закрепления двух округов за территорией левобережья, они рассматривалось со стороны Тирасполя как исключительно результат внутри молдавских политических игр, к которым, Приднестровье не имеет отношения. Поэтому население традиционно ожидало, что руководство Приднестровья как минимум займет позицию наблюдателя до окончания формирования новых органов власти в Молдове. Такой подход, выглядел вполне закономерно в контексте интервью секретаря Совбеза России Патрушева, а также о заявления российского МВД о новые уголовные дела по отношению к лидеру Демпартии В. Плахотнюку. Однако, несмотря на все указанные обстоятельства, за неделю до выборов в Приднестровье разворачивается широкомасштабная избирательная кампания по поддержке Александра Олейника (округ №47) и Виорела Мельника (округ №48).

На территории Приднестровья были образованы пункты сбора избирателей и финансового расчета с ними (20 долларов или 400 лей), работала общая схема объяснения по тому как и за кого голосовать. Так, избирателям, которые привлекались для голосования, ставилась просьба поддержать на возмездной основе нужного «независимого кандидата» и демократическую партию и отметить их правильно в избирательном бюллетене. Такая схема хорошо демонстрируют приоритеты, которые ставили перед собой организаторы, а именно важность победы, прежде всего в одномандатных округах. Так же важно отметить, что сегодня в обществе Приднестровья четко сформировалось понимание о поддержке этих т.н. «независимых кандидатов» со стороны компании «Шериф».

Есть еще вопрос к молдавским избирательным комиссиям, что они видели такой наплыв избирателей. На этом фоне сложилась парадоксальная ситуация для Приднестровья, а именно в парламент Республики Молдова, с которой мы находимся в состоянии неурегулированного конфликта, одни граждане Приднестровья агитируют и платят другим граждан Приднестровья за голосование за «независимых депутатов», которых они никогда в глаза не видели. То, что случилось 24 февраля с голосами жителей Приднестровья, можно назвать как угодно, но это не выборы. Это денежная афера в огромных масштабах.

Проводить перевыборы в Молдове только из-за наплыва приднестровских избирателей никто не будет поэтому этому факту не придали в Молдове юридического обоснования для отмены выборов, но организация сотни автобусов в колоне для поездки на голосование в РМ было тщательно подготовлено и осуществлено, а Кишинев решил этот факт преподнести как активная позиция жителей Приднестровья к Молдавским выборам, что очень неприемлемо для Приднестровского руководства.  Хотят ли приднестровцы реинтеграции, в том числе те, кто принимал участие в голосовании – вопрос риторический. 

Так же можно констатировать, что Приднестровское руководство ведет открытое противостояние с Игорем Додоном. А вот как это отразится на благополучии граждан Приднестровья и статусе региона, время покажет. Безусловно, что у социалистов выбили два верных мандата в приднестровских округах — это  унижение для Игоря Додона. Сюрприз тут еще в том, что приднестровская администрация, как выясняется, вполне способна сотрудничать с молдавской властью, которая открыто конфликтует с Россией, то есть идти против воли Москвы.

Потребуется время жителям Приднестровья для осознания тех последствий, которые получили в результате поддержки т.н. «независимых кандидатов». Здесь возникает больше риторических вопросов к представителям наших политических институтов. Есть ли сегодня у Вадима Красносельского понимание того, что в любом государстве существуют определенные «красные линии», которые разделяют корпоративные желания с национальными интересами, нарушение которых, создает, прежде всего, дополнительные риски для государственности. Другими словами, Приднестровье выставили некой территорией, в которой за 20 долларов можно купить всех и каждого. Давка и длинные очереди на выборах, создали прекрасную картинку того, будто жители Левобережья штурмуют избирательные участки в Молдове, как восточные немцы Берлинскую стену. Конечно, власти Приднестровья не имеют никакого отношения к компании в поддержку т. н. «независимых кандидатов». Как верно заметила Галина Михайловна Антюфеева «у Приднестровья свой парламент, официально мы в выборах в соседней Молдовы не участвуем, избирательных участков на своей территории не открывали. Однако, у нас проживают граждане, которые обзавелись молдавскими паспортами и имеют право выбирать парламент соседней страны. Мы с уважением отнеслись к просьбе молдавского руководства – не мешать им участвовать в голосовании. Что касается обвинений в фальсификациях со стороны некоторых молдавских партий, то власти Приднестровья к этому отношения не имеют». Но Г.Антюфеева не могла она не знать и не содействовать организации вывоза своих соратников и одно партийцев на выборах 24 февраля 2019 года.

Приднестровье позиционирует себя как часть Русского мира, форпост России. Несомненно, что культура, история, образование являются важными, но только элементами российского влияния в Приднестровье. Реализация этого влияния, прежде всего, зависит от конкретных управленческих решений, направленных на использование всех элементов влияния с целью решения стратегической задачи. Однако после таких решений как поддержка «независимых молдавских кандидатов», не стоит удивляться, что молдавские коллеги будут поддерживать антироссийские демарши. Это вполне вписывается в логику молдавской политики, но фундаментально противоречит ценностным ориентирам Приднестровья. В результате таких кампаний, Тирасполь начинает выглядеть стороной, которая научилась использовать «хаос войны» и превращать его в прибыль.

Приведем мнения нескольких Приднестровских экспертов, которые считают, что после выборов ситуация уже сильно изменилась, а именно Кишинев станет активно «разыгрывать карту», связанную с наличием депутатов от приднестровских округов. «Я думаю, в парламенте Молдовы будет создана комиссия по делам Приднестровья, которую эти депутаты и возглавят. Найдется еще определенное число людей, которые, например, родились в Приднестровье. И подтянут их в эту комиссию, которая будет заседать, а через некоторое время ее члены появятся в Госдуме и скажут: «Ребята, так мы и есть приднестровцы!». Появятся они и в Верховной Раде Украины, где их встретят на ура, приедут и в Европарламент. Кроме того, эти два депутата станут приезжать и в Приднестровье к своим избирателям. И попробуй их не впусти. Я боюсь, что в Москве после нынешней избирательной кампании мнение в отношении ПМР, мягко говоря, изменилось. Приднестровье вставило здесь российской политике большую пилюлю», – высказал первый министр иностранных дел Приднестровья В. Лицкай.

Бывший заместитель министра информации и телекоммуникаций республики Светлана Антонова «По сравнению с 2006 годом, когда проводился референдум, когда и власть, и элиты, и народ были убеждены в нашей независимости, суверенитете, в том, что мы не участвуем ни в каких молдавских выборах, сегодня наша информационная и внешняя политика размывается. При этом Молдова становится более привлекательной для Приднестровья и с социальной точки зрения. Например, у них 40 лет отработал – 6 тысяч леев пенсии. У них тарифы на тепло высокие, но там есть и компенсации, и они не платят за тепло круглый год, как мы. Раньше люди с правого берега приезжали к нам зимовать, хотели наши пенсии, потому что они были выше, теперь же все с точностью до наоборот. Мы теряем и социально-экономические аргументы, и политические. Сейчас же мы серьезно потеряли в глазах России, и я согласна, что с нами разговор будет другой».

Видно из высказываний, что данная ситуация может позволить по новому разыгрывать ситуацию с Приднестровьем в рамках и формата переговорного процесса «5+2».Вхождение в молдавский парламент двух депутатов от левого берега Днестра, пусть на первый взгляд и «номинальных», может оказаться далеко не безобидным делом. Это юридическая зацепка, позволяющая сказать, что Молдова является единым территориальным округом, что от Приднестровья есть представители и что эти представители заседают. А они могут подписывать любые обращения, будут выступать на телеэкранах, в Москве, Брюсселе и так далее. Что очень опасно для Приднестровья в политическом плане. Приднестровское руководство никак не препятствовало организации и проведению выборов в Молдове.

Давайте рассмотрим позицию, высказанную Вадимом Красносельским, который прокомментировал в эфире Первого Приднестровского телеканала изменения в молдавской избирательной системе, формально призванные обеспечить представительство республики в законодательном органе соседней страны. По мнению главы государства, кандидаты, баллотирующиеся по «приднестровским» округам, не могут представлять интересы населения Приднестровья. «Какие они представители Приднестровья? Глупости это все. Они не граждане Приднестровья, они не имели и не будут иметь к нам никакого отношения. Будут представлять либо ту партию, интересы которого лоббируют, либо сами себя», – прокомментировал В.Красносельский. Он добавил, что контакты с такими депутатами и любого рода взаимодействие контрпродуктивно.

Подводя итоги, нужно отметить, что участие в выборах жителей Приднестровья, имеющих молдавское гражданство, перестает быть просто незначительным фактором, для левобережья в перспективе можно говорить о потенциальной борьбе и давлении молдавских политических партий, которая будет разворачиваться вокруг такого электорального ресурса как Приднестровье. Массовая скупка голосов для победы «независимых кандидатов» показала, что жители Приднестровья при таком подходе могут выбирать демократов, социалистов, коммунистов, шора не преследуя своего собственного интереса. И если руководство Приднестровья делает вид что тут ни при чем, означает, что они расписываются в собственном непрофессионализме. Хочется надеется, что имитация выборов, которая была 24 февраля в Приднестровье и полученный опыт, не станет руководством к действию на предстоящих выборах в самом Приднестровье в Парламент в 2020 году.

Интересно наблюдать за поведением жителей Приднестровья имеющим гражданство Украины на выборах Президента Украины 31 марта 2019 года. В данном вопросе лучше руководству Приднестровья держать нейтралитет и не вмешиваться в агитацию на данных выборах не в каком виде, тем более, что избирательные участки будут открыты на территории Приднестровья. Надеемся, что действия, имевшие место 24 февраля не будут иметь место 31 марта.