Ivan Babici: Îmbunătățirile din orașele și raioanele Transnistriei nu opresc plecarea populației / Улучшения в городах и районах Приднестровья не останавливают отъезд населения

Transnistria este formată din 7 unități administrativ-teritoriale, două orașe și cinci raioane, care sunt subordonate conducerii unificate în persoana șefului guvernului. Gestionarea eficientă a unui oraș sau a unui raion creează condiții favorabile pentru viața populației și permite locuitorilor să participe la schimbările care au loc în comuna lor. Din păcate, în Transnistria, plecarea din regiune a locuitorilor are un caracter sistematic. În acest material vom lua în considerare activitatea și munca care se efectuează în ultima perioadă în aceste localități, ce progrese au fost înregistrate potrivit administrației locale, ce probleme există și ce planuri sunt pentru viitor, în conformitate cu Strategia de dezvoltare a Transnistriei 2019-2026. În fiecare an, șefii de orașe și raioane raportează lui Vadim Krasnoselskii, în prezența parlamentarilor și președinților consiliilor locale și raionale, rezultatele activității lor.

Principalul oraș din regiune este Tiraspolul, unde în anul 2018 au fost realizate următoarele îmbunătățiri: s-au născut 1.406 de copii, au fost înregistrate 1.119 de căsătorii. Numărul de divorțuri a scăzut cu aproape 8% (586 cazuri) comparativ cu anul 2017. Acest lucru are o legătură cu noua practică de atragere la muncă a psihologilor în cadrul organelor de înregistrare civilă. Vorbind despre îndeplinirea obligațiilor sociale, salariile din sectorul public au crescut cu 4,8%. Sunt promovate activitățile din cadrul proiectului de locuințe la prețuri accesibile, unde vor fi organizate cinci cooperative și vor fi oferite în curând circa 500 de apartamente noi.

Locuitorii din Tiraspol consideră îmbunătățirea parcului de odihnă „Pobeda” drept o realizare a anului trecut: mai mult de o sută de copaci avariați au fost eliminați; a fost deschisă o cafenea pentru copii; sunt amenajate toalete și o cameră pentru mamă și copil. Potrivit șefului orașului, un alt moment de succes este lansarea lucrării liniei de sortare. Aceasta a fost lansată la sfârșitul anului 2017, iar în 2018, a demonstrat eficiența și rentabilitatea. Funcționează cu succes și „Tiraslift”. Nu au fost înregistrate plângeri cu privire la activitatea întreprinderii. Compania de întreținere a locuințelor (Departamentul pentru Locuințe și Utilități) rămâne problematică, veniturile companiei de la plata populației nu acoperă nici măcar 40%. Au fost înregistrate progrese în activitatea industriei rutiere. 12 străzi au fost aduse în stare bună din subvențiile bugetare în valoare de 26 milioane de ruble. Șoseaua de pe același număr de străzi a fost adusă în ordine din bugetul companiei private „Sheriff”.

În ceea ce privește starea lucrurilor din domeniul educației, administrația orașului se concentrează asupra performanței elevilor. 89% din absolvenții de anul trecut au absolvit anul școlar cu brio, iar 86% au fost admiși la facultăți din Transnistria și alte state. În ceea ce privește lucrul cu tinerii, a fost deschis un centru care reunește 10 organizații publice de tineret sub un singur acoperiș. În ultimul an, o atenție deosebită a fost acordată persoanelor cu nevoi speciale – în jurul orașului au fost instalate 57 de rampe.

În comparație cu informațiile din alte orașe, se poate concluziona că în anul 2018 în Tiraspol, nu au fost înregistrate îmbunătățiri vizibile mari, care ar face pe locuitorii orașului să fie mândri. Acum, vom lua în considerare starea lucrurilor din iubitul oraș a lui Vadim Krasnoselskii, unde a lucrat de mai mulți ani și a fost deputat – acesta este orașul Bender. Pe baza știrilor, se poate observa că președintele Transnistriei încurajează și interacționează cu șeful acestui oraș mai des decât cu șeful capitalei. Potrivit șefului, populația din Bender este de 89.282 persoane. Veniturile orașului nesemnificativ (cu 5,3%) au crescut față de anul 2017 și au însumat 238,9 milioane de ruble. A fost implementat productiv fondul din programul orientat pentru revizuirea locuințelor, facilităților sociale și culturale și îmbunătățirea orașului. Este vorba despre suma de 5,3 milioane de ruble. Cu acești bani, a fost restaurat stadionul din Bender, a fost finalizată prima etapă de reconstrucție a piscinei din oraș, sunt în curs de desfășurare lucrările pentru a aduce în stare bună Casa de Cultură „Tkachenko”, a fost deschisă o nouă linie de transport public.

Una dintre cele mai notabile și discutabile realizări din anul trecut a fost deschiderea parcului Alexandr Nevskii. Obiectivul și-a confirmat deja importanța sa socială și turistică. Festivalurile, concertele, târgurile populare organizate în parc au atras zeci de mii de locuitori ai orașului și invitați. Pentru anul 2019 sunt programate deja 25 de evenimente importante –  de muzică, pentru tineret, copii și religioase. Șeful Transnistriei pune accentul pe faptul că Cetatea din Bender și parcul vecin sunt comorile și mândria regiunii. Vorbind despre mediul de afaceri, șeful orașului atrage atenția asupra creșterii graduale a numărului de deținători de brevete de afaceri (în 2017 – 3.289, în 2018 – 3.897). Anul trecut, au fost lansate și proiecte de afaceri mai mari: a fost deschis Complexul hotelier și restaurantul „Bastionul Vechi”, a fost lansată producția fabricii textile din Bender, iar fabrica „Protyagaylovskiye Colbasi”  a deschis un nou atelier. Există evoluții și în materie de investiții.

Bender este singurul oraș care are propria televiziune, dar există o problemă cu jurnaliștii care pleacă. Principalele direcții de sprijin social pentru cetățeni: la patru familii tinere a fost alocat un împrumut bugetar pentru achiziționarea de locuințe. Potrivit șefului orașului, în decurs de un an el a primit la audiență 302 de locuitori. Este important să se acorde o atenție problemelor cu care locuitorii vin la administrația locală: într-o treime din cazuri, oamenii din Bender roagă să le acorde asistență materială, multe plângeri sunt legate de problemele legate de locuințe, și utilitățile publice care au o legătură cu arhitectura.

În ceea ce privește planurile pentru anul în curs: finalizarea reparației piscinei „Delfin”, amenajarea plajei publice și a zonei de recreere pe malul râului Nistru, reconstrucția a două parcuri – „Pobeda” și „M. Gorkii”, finalizarea construcției casei de locuit de pe strada Protyagaylovskaya, reparația punctelor de referință a pieței universale de pe strada Sovietică. Vadim Krasnoselskii a menționat că va susține orice inițiativă care vizează îmbunătățirea vieții oamenilor. În general, potrivit lui Vadim Krasnoselskii, administrația orașului Bender se ocupă cu succes de îndatoririle sale.

Șeful administrației de stat din raionul Slobozia, Vasile Tishchenko a reamintit că raionul este alcătuit din 25 de așezări – diferite după populație și după starea infrastructurii. În total, în raionul Slobozia locuiesc 83.171 de persoane. Conform datelor prezentate, situația demografică nu este cea mai bună: rata natalității este considerabil inferioară ratei mortalității, numărul divorțurilor depășește numărul de înregistrări de căsătorie. Activitatea principală, Vasile Tishchenko a numit execuția bugetului municipal. Planul de colectare a impozitelor a fost implementat la 104%. În același timp, arieratele fiscale din fondurile extrabugetare rămân grave: 151 întreprinderi nu au plătit  suma egală cu bugetul anual al raionului. Formal, multe dintre acestea au falimentat de mult timp și au oprit activitatea economică, a afirmat șeful. Potrivit acestuia, administrația de stat împreună cu inspectorii fiscali și executorii judecătorești desfășoară activități sistematice cu întreprinderile debitoare.

În 2018, 2,2 milioane de ruble au fost alocate pentru iluminatul stradal, fiind achiziționate și instalate 1.024 de lămpi. Străzile centrale sunt iluminate în aproape toate localitățile raionului. Efectiv, potrivit șefului raionului, sunt utilizate fondurile alocate din cadrul programului de executare a ordinelor electorale – este vorba de suma de 800 mii de ruble (pe baza numărului de parlamentari care reprezintă interesele locuitorilor din Slobozia (8 deputați în organul legislativ). Cu acești bani au fost achiziționate echipamente informatice, au fost construite locuri de joacă în grădinițe, fațadele clădirilor și sediile instituțiilor ale învățământul școlar, preșcolar și suplimentar, a fost extinsă rețeaua de alimentare cu apă, a fost realizat iluminatul stradal.

Problematică rămâne situația cu ascensoarele. Această problemă a fost ridicată în timpul reuniunii parlamentarilor. Cea mai dificilă situație este în Pervomaisk. În prezent, 4 elevatoare sunt în curs de reparație. Alte 10 cabine de ascensoare au nevoie de atenție. Plângeri de la cetățeni vin tot timpul, însă nu toată lumea este gata să plătească pentru furnizarea acestui tip de serviciu, s-a remarcat în timpul discuției privind această problemă.

O atenție deosebită a fost acordată industriei agrare. Raionul Slobozia este unul agrar. În toate timpurile raionul a fost un furnizor de produse agricole pentru întreprinderile de prelucrare situate în orașe. În raion sunt  68 mii de hectare de teren. Sunt înregistrați 402 utilizatori de terenuri agricole. Statutul persoanelor juridice este de 116 entități economice. Eficiența utilizării terenurilor este diferită pentru toată lumea. De exemplu, exportatorii de cereale ar trebui să fie obligați să cultive alte culturi agricole în paralel sau să dezvolte animale. Este necesar să fie implicați mai mulți oameni în afacerea agricolă. Un exemplu recent: una dintre firmele agricole din Slobozia a apelat la centrul de ocupare a forței de muncă, indicând necesitatea a 250 de lucrători. Doar 17 oameni au fost dispuși să iasă în câmp pentru a colecta ceapa și cartofii. Vadim Krasnoselskii a menționat că rata șomajului a fost redusă de trei ori față de anul 2016, iar raportul dintre numărul șomerilor oficiali și posturile vacante la bursa de muncă este de 1/8. Specialiștii trebuie recalificați și atrași în noi domenii de activitate, pentru a-i putea angaja în sectorul real al economiei.

Șeful raionului Grigoriopol a remarcat în timpul unui raport importanța faptului că, în anul 2018, veniturile din bugetul local au crescut cu 9% față de anul precedent și au constituit 55,3 milioane de ruble. Cheltuielile au fost de 108.3 milioane ruble. Pentru acoperirea deficitului, bugetul local a primit din transferurile republicane circa 42 de milioane de ruble. Din păcate, doar 3 din cele 7 raioane ale Transnistriei nu au nevoie de finanțare pentru a-și acoperi cheltuielile, în timp ce restul primesc ajutor din bugetul republican, ceea ce ridică noi probleme în relațiile dintre raioane.

Anul trecut, bugetul raionului Grigoriopol a păstrat o orientare socială. 81,4 milioane de ruble (75,2% din total) au fost cheltuite pentru articolele protejate social. 70% din partea de cheltuieli este salariul angajaților din sectorul public. Aproximativ 800 mii de ruble au fost direcționate pentru a sprijini familiile tinere și tinerii specialiști. Pe teritoriul raionului, 482 de întreprinderi au desfășurat activități financiare și economice, cu 31 mai multe decât în ​​2017. Numărul antreprenorilor individuali a fost de 2.262 persoane. În același timp, au fost selectate 1.042 de brevete de afaceri pentru gestionarea fermelor țărănești. Comparativ cu anul 2017, numărul fermelor țărănești  a crescut cu 153 de ferme, în 2018 au fost alocate pentru acestea 3 milioane de ruble (26 de credite au fost acordate). Referindu-se la complexul agroindustrial, 565 de utilizatori de terenuri agricole au fost implicați în producția de produse agricole.

Următorul raion este Dubăsari. Bugetul raional menține o orientare socială. Comparativ cu anul 2017, veniturile au crescut cu 9,5 milioane de ruble, în mare parte datorită creșterii veniturilor din impozitul pe venit. Pe parcursul anului au fost acordate 13,5 mii de brevete individuale de întreprinzător (cu 1.348 mai mult decât în ​​2017). Vorbind de cheltuieli, costurile principale (85 milioane) sunt legate de finanțarea articolelor protejate social. 76,8 milioane de ruble au fost cheltuite pentru remunerarea salariaților de stat, o problemă dificilă fiind plata la timp a remunerării pentru concediu.

În raion au fost făcute transferuri republicane, valoarea totală a acestora fiind de aproximativ 21 de milioane de ruble.

Efectiv, în opinia șefului raionului Dubăsari, sunt folosite fondurile alocate în cadrul programului de executare a ordinelor electorale. Dacă în 2018 fiecărui parlamentar i se aloca 100 mii de ruble pentru nevoile secției de votare, în 2019 această sumă a fost dublată. Această întrebare este foarte controversată în ceea ce privește mituirea alegătorilor, deoarece deseori populația consideră aceste fonduri drept ajutorul dat unui deputat, ceea ce afectează atitudinea lor pozitivă și încrezătoare față de deputatul lor.

Un alt progres înregistrat în 2018 privind rezolvarea unei probleme sociale grave este achiziționarea a trei apartamente pentru orfani. Se intenționează să fie cumpărate încă trei apartamente și anul acesta. Numărul de orfani care așteaptă locuințe este de 45 persoane. Au fost reparate 11 drumuri urbane și 35 de drumuri rurale. Situația cu iluminarea drumului rural este favorabilă. Există încă probleme cu alimentarea cu apă. La 4 sate încă nu se furnizează această resursă. Casele de cultură din mediul rural își așteaptă timpul și finanțarea (cele mai multe dintre acestea sunt în stare critică).

Șeful administrației de stat a raionului Rîbnița a subliniat principalii indicatori ai succesului raionului său, unde populația este de 67.423 de persoane. Salariul mediu este de 4.506 ruble (+ 14% față de 2017). În raion activează 4.533 de întreprinderi mici și mijlocii. Numărul brevetelor de afaceri eliberate a crescut în comparație cu anul 2017 cu 326 de unități. Complexul agrar și industrial din regiune este reprezentat de 60 de întreprinderi agricole și 520 ferme țărănești. Principalele întreprinderi industriale sunt Uzina Metalurgică și Combinatul de Ciment, unde au fost înregistrate creșteri ale producției în anul precedent. Uzina Metalurgică reprezintă aproape un sfert din veniturile bugetului local. În același timp, deputații și autoritățile locale  primesc în mod sistematic de la cetățeni plângeri cu privire la situația mediului ecologic din raion, care, conform locuitorilor, este influențat semnificativ de întreprinderile industriale. Președintele a ordonat să fie efectuate controale adecvate, menționând că sănătatea cetățenilor ar trebui să fie mai presus de toate; este, de asemenea, important ca anul 2020 să fie declarat în Transnistria drept Anul Sănătății.

În ceea ce privește planurile pentru anul în curs: programul de investiții de capital – 2019 a inclus 12 facilități din Rîbnița (suma de finanțare a fost de 11,2 milioane de ruble), inclusiv punctele obstetrice din satele Broșteni, Vladimirovca și Ivanovca. În perioada actuală se prevede finalizarea reviziei secției de boli infecțioase a spitalului central, repararea acoperișului clădirii medicale a spitalului pediatric, repararea clădirii și a incintei școlii internat. Reparații vor fi efectuate în mai multe școli, precum și în clădirea instanței judecătorești din raion.

Raionul de încheiere este Camenca, care după numărul locuitorilor este cel mai slab populat (19.181 de persoane). În decurs la un an 174 de copii sau născut. Problema tipică pentru fiecare regiune a Transnistriei este că rata mortalității depășește rata natalității de 2,2 ori. Numărul divorțurilor depășește în continuare numărul căsătoriilor.

Venitul total al raionului în 2018 s-a ridicat la 68,8 milioane de ruble, proprii – 34,3 milioane. O parte semnificativă a încasărilor către trezorerie reprezintă plățile de impozite, ale căror valori depășesc atât datele din anul precedent, cât și cifrele planificate. Transferurile republicane și subvențiile rămân un ajutor financiar major. Cheltuielile raionale au fost planificate în valoare de 71,7 milioane de ruble, 67 milioane au fost finanțate, două treimi au fost utilizate pentru a plăti angajații din sectorul public și pentru plățile de concediu pentru cadrele didactice. În raion există 166 de întreprinderi, dintre care 12 sunt nou create. Dinamica pozitivă este prezentată în sfera antreprenoriatului individual. Numărul de deținători de brevete de afaceri este în creștere (+ 11% față de anul 2017). Lucrează pe cont propriu 1.311 de persoane. În prezent, au fost înregistrate mai mult de două sute de ferme țărănești (552 de brevete au fost eliberate rezidenților angajați în fermele țărănești). Un aspect important care atrage cetățenii pentru întreprinderile mici în sectorul agricol este alocarea de terenuri suplimentare pentru ferme țărănești. În general, zona de teren agricol a raionului Camenca este de aproape 24 mii de hectare. Acesta este, în principal, teren arabil. Sectorul agricol al regiunii este reprezentat de 14 întreprinderi. Principalul tip de producție agricolă este cultivarea culturilor de cereale industriale, hrană pentru animale și fructe și legume. Anul trecut în toate direcțiile s-a înregistrat un bun indicator al randamentului. O scădere a volumelor se înregistrează în viticultură.

Cel mai mare producător din Camenca rămâne fabrica de conserve. Acesta are 185 de angajați, volumul produselor din ultimul an depășește cifra din 2017 de 3,5 ori, în timp ce veniturile din vânzări au scăzut. Vadim Krasnoselskii a remarcat faptul că a atras în mod repetat atenția conducerii asupra importanței activității serviciilor de marketing. Nu este suficient să producem produse de calitate. Trebuie să putem să interesăm consumatorul. Anul trecut a fost înregistrată o activitate deosebită a sanatoriului „Nistru”. În cursul anului, 8.373 de persoane au urmat un curs de sănătate (cu 43% mai mult decât în ​​2017). În total, aproximativ 28 de milioane de ruble au fost investite în infrastructura raionului într-un an, ar trebui remarcat faptul că Camenca și încă 13 sate din raion nu-și mai amintesc o astfel de atenție asupra raionului de mult timp.

Conform cifrelor și indicatorilor de mai sus, este posibil să vedem ce schimbări au avut loc în Transnistria, în ansamblu, și cum acestea au afectat în mod semnificativ viața a circa 400 mii de locuitori din regiune. Trebuie remarcat faptul că, în rapoartele privind activitatea desfășurată în cursul anului, șefii raioanelor nu au marcat schimbările inovatoare și progresive pe care trebuie să le facă. Ei se confruntă cu o mulțime de sarcini privind repararea infrastructurii existente și  completarea bugetelor locale pentru plata salariilor angajaților de stat și a pensiilor. Însă, nu există planuri pentru viitor în vederea creării unui sistem puternic de creștere economică pentru entitățile raionale.

La sfârșitul lunii martie, guvernul va prezenta un raport în Sovietul suprem – acesta este un alt eveniment important pentru șefii din administrația de stat ale orașelor și raioanelor, unde munca lor va fi considerată satisfăcătoare sau nu. Însă, este provocată o nemulțumire prin faptul că  acest raport asupra rezultatelor din 2018 se desfășoară în a treia lună a anului următor, ceea ce nu este complet relevant și nu oferă asistență specială în analizarea și definirea planurilor de lucru pentru anul 2019.

O întrebare importantă este modul în care locuitorii a două orașe și a celor 5 raioane din Transnistria se simt și cât de mulțumiți sunt cu activitatea administrațiilor locale, dar, din păcate, astfel de rapoarte alternative nu sunt făcute către public. Însă există o poziție a șefului Transnistriei, Vadim Krasnoselskii, care trage foarte multe concluzii cu privire la viitorul Transnistriei. O declarație interesantă a lui Vadim Krasnoselskii: „Din păcate, mulți oameni asociază o creștere a nivelului de trai numai cu o creștere a mărimii pensiilor și a salariilor. Dar, cifrele sunt diferite. Atunci când copiii merg la grădiniță, iar toaletele sunt în aer liber, acesta este un nivel de trai scăzut, chiar și cu un salariu ridicat. Dacă unul dintre voi merge la spital și podeaua eșuează sub picior, dacă obțineți o radiografie pe echipamentul anilor 60’ ai secolului trecut, acesta este un nivel de trai scăzut, chiar și cu un salariu ridicat. Când sportivii se antrenează la temperaturi de minus și nu au posibilitatea de a face un duș cu apă caldă, acesta este, de asemenea, un nivel de trai scăzut. Când intri în casa de cultură, iar tencuiala cade pe cap  este și asta un nivel de trai scăzu … Sunt convins că ridicarea nivelului de trai este un program cuprinzător care necesită o abordare integrată în toate direcțiile. Aceasta înseamnă punerea în aplicare a unui program de investiții de capital, îmbunătățirea infrastructurii sociale, punerea în ordine a instituțiilor de învățământ preșcolar și școlar, locațiilor culturale, sportive și istorice și, bineînțeles, o creștere a pensiilor și a salariilor”.

Pe viitor este așteptată o creștere a pensiilor și salariilor de către conducerea Transnistriei, dar populația are dorința de a avea venituri decente azi…

 

 

Приднестровье состоит из 7 административно-территориальных единиц, два города и пять районов, которые подчинены единому руководству в лице Председателя Правительства. Умелое руководство работой города или района создает удобные условия для жизни населения и позволяет жителям участвовать в изменениях, происходящих в их населенном пункте. К сожалению, в Приднестровье еще носит системный характер выезд за пределы региона на постоянное место жительства жителей Приднестровья. Рассмотрим в данном материале какая работа ведется за последнее время в данных населённых пунктах, какие по мнению местного руководства достигнуты успехи, существуют проблемы и какие ставятся планы на перспективу согласно Стратегии развития Приднестровья 2019-2026 года. Ежегодно главы городов и районов отчитываются перед Вадимом Красносельским в присутствии парламентариев и председателей городских и райсоветов об итогах жизнедеятельности.
Основным городов в регионе является Тирасполь, где итогами жизнедеятельности в течение 2018 года стали следующие улучшения: появилось на свет 1406 малышей, зарегистрированных браков 1119. Число разводов при этом уменьшилось по сравнению с 2017 годом почти на 8% (586 случаев), что связанно с новой практикой привлечения к работе ЗАГСов психологов. Говоря о выполнении социальных обязательств зарплата бюджетников увеличилась на 4,8%. Продвигается деятельность в рамках проекта по строительству доступного жилья, где организовано пять кооперативов и в скором времени получат около 500 квартир.
Достижением минувшего года тираспольчане считают улучшения в парке отдыха «Победа»: ликвидировано больше сотни аварийных деревьев; открыто детское кафе; благоустроены уборные и комната матери и ребенка. Еще один успешный момент по мнению Главы города – работа сортировочной линии. Запущенная в конце 2017 года, в 2018-м она продемонстрировала эффективность и рентабельность. Успешно функционирует «Тираслифт». Жалоб на работу предприятия нет. Проблемным пока остается жилищно-эксплуатационная компания (ЖЭУК), доходы предприятия от платы населения не покрывают траты даже на 40%. Заметны подвижки в работе дорожной отрасли. 12 улиц приведены в надлежащее состояние за счет бюджетных субсидий в размере 26 миллионов рублей. Дорожное полотно на таком же количестве улиц приведено в порядок за счет средств частной компании «Шериф».
Говоря о состоянии дел в сфере образования, то руководство города акцентирует внимание на высокий уровень успеваемости школьников, где 89 выпускников в минувшем году окончили школу с отличием, 86% – поступили в вузы Приднестровья и других государств. Что касается работы с молодежью, то открыт центр, объединивший под одной крышей 10 молодежных общественных организаций. Особое внимание в истекшем году уделялось людям с особыми потребностями -по городу установлено 57 пандусов.
В сравнении с информацией по другим городам, то можно сделать вывод, что в 2018 году в Тирасполе особо больших показателей не видно и то чем можно гордится жителям города. Теперь рассмотрим состояние дел в городе любимом Вадима Красносельского, где он много лет работал и был депутатом – это город Бендеры. Исходя из новостей можно наблюдать, что главу данного города Президент Приднестровья поощряет и с ним взаимодействует чаще, чем с Главой столицы.
По информации главы, население Бендер составляет 89282 человека. Городские доходы незначительно (на 5,3%) выросли по сравнению с 2017 годом и составили 238,9 миллионов рублей. Продуктивно прошло освоение средств целевой программы капитального ремонта жилого фонда, объектов социально-культурного назначения и благоустройства города. Речь идет о сумме 5,3 миллиона рублей. На эти деньги восстановлен бендерский стадион, завершен первый этап реконструкции бассейна, ведутся работы по приведению в надлежащее состояние Дома культуры им. Ткаченко, открыта новая троллейбусная линия.
Одно из самых заметных и обсуждаемых достижений минувшего года – открытие Александро-Невского парка, объект уже подтвердил свою социальную и туристическую значимость. Организованные на этой площадке фестивали, концерты, народные гуляния привлекли десятки тысяч бендерчан и гостей. На 2019 год уже запланировано проведение 25 крупных мероприятий – музыкальных, молодежных, детских, православных. Глава Приднестровья делает особый акцент на то, что Бендерская крепость и соседствующий с ней парк являются достоянием и гордостью.
Говоря о предпринимательской среде, глава города обращает внимание на постепенный рост числа патентщиков (в 2017-м – 3289, в 2018-м – 3897). Запущены в минувшем году и более крупные бизнес-проекты: открыт гостинично-ресторанный комплекс «Старый Бастион», начало работу ЗАО «Бендерская текстильно-ткацкая фабрика», ООО «Протягайловские колбасы» запустил новый цех. Есть и инвестиционные наработки.
Бендеры единственный город, который имеет свое телевидение, но проблема в журналистах, которые уезжают. Основные направления социальной поддержки граждан: четырем молодым семьям были выделены бюджетные кредита на приобретение жилья. По словам Главы города, он провел за год 302 приема жителей, тут важно обратить внимание на проблемы, с которыми приходят в администрацию: в трети случаев бендерчане просят оказать материальную помощь, почти столько жалоб связано с проблемами ЖКХ, немало обращений об улучшении жилищных условий и имеющих отношение к архитектуре.
Что касается планов на текущий год: завершении ремонта бассейна «Дельфин», обустройстве городского пляжа и зоны отдыха на берегу Днестра, реконструкции двух парков – «Победа» и имени М. Горького, достроить жилой дом по улице Протягайловская, отремонтировать помещения опорных пунктов и модернизировать универсальный рынок по улице Советской. Вадим Красносельский отметил, что поддержит любую инициативу, направленную на улучшение жизни людей. В целом, по мнению Вадима Красносельского, бендерская администрация со своими обязанностями успешно справляется.
Глава государственной администрации Слободзейского района Василий Тищенко напомнил, что в его состав входит 25 населенных пунктов – разных по численности населения и состоянию инфраструктуры. Всего в Слободзейском районе проживает 83 171 человек. Согласно представленным данным, демографическая ситуация складывается не лучшим образом: рождаемость заметно уступает уровню смертности, число расторгнутых браков превышает количество заключенных. Основным направлением деятельности Василий Тищенко назвал исполнение муниципального бюджета. План по сбору налогов выполнен на 104%. При этом серьезной остается налоговая недоимка во внебюджетные фонды: 151 предприятие недоплатило сумму, равную годовому бюджету района. Формально существующие многие из них на деле давно банкроты и прекратили хозяйственную деятельность, констатировал глава. По его словам, госадминистрация совместно с налоговыми инспекторами и судебными исполнителями ведет системную работу с предприятиями-должниками.
В 2018 году было выделено 2,2 миллиона рублей на освещение улиц, закуплено и установлено 1024 светильника. Центральные улицы освещены практически во всех населенных пунктах района. Эффективно, по мнению главы, использованы средства, выделенные по программе исполнения наказов избирателей, речь идет о сумме 800 тысяч рублей (исходя из количества парламентариев, представляющих в законодательном органе интересы слободзейцев (8 депутатов). На эти деньги закупалась компьютерная техника, строились игровые площадки в детских садах, ремонтировались фасады зданий и помещения учреждений системы школьного, дошкольного и дополнительного образования, а также сферы культуры, расширялась водопроводная сеть, проводилось уличное освещение.
Проблемной пока остается ситуация с лифтовым хозяйством. Этот вопрос в ходе совещания был поднят парламентариями. Наиболее сложное положение в Первомайске. На данный момент ремонтируются 4 лифта. Во внимании нуждаются еще 10 кабин. Жалобы от граждан поступают постоянно, а вот платить за оказание этого вида услуг готовы далеко не все, отмечалось при обсуждении этого вопроса.
Серьезное внимание на совещании было уделено сельскому хозяйству. Слободзейский район – аграрный. Во все времена он выступал поставщиком сельхозпродукции для перерабатывающих предприятий, расположенных в городах. В районе 68 тысяч гектаров земли. Зарегистрировано 402 землепользователя. В статусе юридических лиц – 116 хозяйствующих субъектов. Эффективность использования земельных ресурсов у всех разная. К примеру, экспортеров зерновых необходимо обязать выращивать параллельно другие сельхоз культуры либо осваивать и животноводство. Необходимо вовлекать в аграрный бизнес большее количество людей. Свежий пример: одна из слободзейских агрофирм обратилась в центр занятости населения, обозначив потребность в 250 парах рабочих рук. Желающих выйти в поле на сбор лука и картофеля оказалось всего 17 человек. Вадим Красносельский, отметив, что уровень безработицы снижен по сравнению с 2016 годом втрое, а соотношение количества официальных безработных и свободных вакансий на бирже труда составляет 1/8. Специалистов надо переквалифицировать и вовлекать в новые сферы деятельности, задействовать их в реальном секторе экономике.
Глава Григориопольского района во время отчета важным отметил, что в 2018-м доходы местного бюджета по сравнению с предыдущим годом увеличились на 9% и составили 55,3 миллиона рублей. При этом расходы – 108,3 миллиона рублей. На покрытие дефицита местный бюджет получил из республиканского трансферты в размере порядка 42 миллионов рублей. К сожалению, только 3 из 7 районов Приднестровье не требуют финансирования на покрытия своих затрат, а остальные получают помочь безвозмездную из Республиканского бюджета, что порождает новые проблемы в отношениях между районами.
В минувшем году бюджет Григориопольского района сохранял социальную направленность. На покрытие социально защищенных статей израсходовано 81,4 миллиона рублей (75,2% всех расходов). 70% расходной части – зарплаты работников бюджетной сферы. На поддержку молодых семей и молодых специалистов направлено порядка 800 тысяч рублей. На территории района финансово-хозяйственную деятельность осуществляло 482 предприятия, что на 31 больше, чем в 2017-м. Число индивидуальных предпринимателей составило 2262 человека. При этом 1042 патента выбрано на ведение крестьянско-фермерских хозяйств. По сравнению с 2017 годом количество крестьянско-фермерских хозяйств (КФХ) увеличилось на 153 хозяйства, на их кредитование в 2018 году выделено 3 миллиона рублей (выдано 26 кредитов). Говоря об АПК, то производством сельскохозяйственной продукции занималось 565 землепользователей.
Следующий район Дубоссарский. Бюджет района сохраняет социальную направленность. Доходная часть выросла по сравнению с 2017 годом на 9,5 миллионов рублей – во многом благодаря увеличению поступлений налога на доходы. За год выдано 13,5 тысяч индивидуальных предпринимательских патентов (на 1348 больше, чем в 2017-м). Говоря о расходах, то основные затраты (85 миллионов) связаны с финансированием социально защищенных статей. На оплату труда бюджетников потрачено 76,8 миллиона рублей, сложным является вопрос своевременной выплаты им отпускных.
Не обошелся район без республиканских трансфертов, их общая сумма – порядка 21 миллиона. Эффективно, по мнению дубоссарского главы, израсходованы средства, выделенные по программе исполнения наказов избирателей. Если в 2018-м каждому парламентарию выделялось на нужды избирательного участка по 100 тысяч рублей, то в 2019-м эта сумма увеличена вдвое. Этот вопрос очень спорный с точки зрения подкупа избирателей, т.к. зачастую население рассматривает эти средства как помощь депутата и это влияет на их положительное и доверительное отношению к своему депутату.
Еще один прорыв 2018 года в решении серьезной социальной проблемы – приобретение трех квартир для детей-сирот. Еще столько же планируют купить в нынешнем году. Всего в данной очереди на жилье состоит 45 ребят. Отремонтировано 11 городских и 35 сельских дорог. Ситуация с освещенностью сельской местности благоприятная. Остаются пока проблемы с водоснабжением. 4 села до сих пор не обеспечены этим ресурсом. Ждут своего часа и финансирования сельские Дома культуры (здания и помещения большинства находятся в критическом состоянии).
Глава Государственной администрации Рыбницкого района изложил основные показатели по успехам своего района, где население района составляет 67423 человека. Средняя заработная плата – 4506 рублей (+14% по сравнению с 2017 годом). В районе осуществляют деятельность 4533 субъекта малого и среднего предпринимательства. Количество выданных патентов выросло по сравнению с 2017 годом на 326 единиц. АПК района представлено 60 сельхозпредприятиями и 520 КФХ. Основные промышленные предприятия – ММЗ и РЦК, где оба в минувшем году нарастили производство. Металлургический завод обеспечил налоговыми отчислениями почти четверть доходной части местного бюджета. При этом в адрес депутатов и местных органов власти систематически поступают обращения граждан, обеспокоенных экологической ситуацией в районе, значительное влияние на которую оказывают, по мнению рыбничан, данные промышленные предприятия. Президент поручил провести соответствующие проверки, отметив, что здоровье граждан должно быть превыше всего, также еще важно, что 2020 год объявлен в Приднестровье Годом здоровья.
Что касается планов на текущий год: в программу капвложений-2019 вошли 12 рыбницких объектов (сумма финансирования 11,2 миллиона рублей), среди которых ФАПы сел Броштяны, Владимировка и Ивановка. В текущем периоде планируется завершить капитальный ремонт инфекционного отделения центральной больницы, отремонтировать кровлю лечебного корпуса педиатрического стационара, привести в надлежащее состояние здания и помещения попенской школы-интерната. Капитальный ремонт предстоит осуществить в нескольких школах, а также в здании районного суда.
Заключительным районом является Каменский район и по количеству жителей он самый малонаселенный (19181 человек). За год родилось 174 ребенка. Проблема, которая характерна для каждого района Приднестровья, – смертность превысила рождаемость в 2,2 раза. Количество разводов все еще превышает количество заключенных браков.
Совокупные доходы района составили в 2018 году 68,8 миллиона рублей, собственные – 34,3 миллиона. Значительная доля поступлений в казну – налоговые платежи, сумма которых превысила как данные прошлого года, так и плановые показатели. Серьезным финансовым подспорьем остаются республиканские трансферты и субсидии. Районные расходы планировались в размере 71,7 миллиона рублей, профинансировано 67 миллионов, две трети которых направлено на оплату труда бюджетников и выплату отпускных педагогам. В районе функционирует 166 предприятий, 12 из них – вновь созданные. Положительная динамика намечена в сфере индивидуального предпринимательства. Количество патентщиков растет (+11% по сравнению с 2017 годом). Самозанято 1311человек. На данный момент зарегистрировано больше двух сотен КФХ (выдано 552 патента жителям, трудоустроенным в крестьянско-фермерских хозяйствах). Важным аспектом, привлекающим граждан в малый бизнес сельскохозяйственного направления, является выделение КФХ дополнительных земель. В целом площадь сельскохозяйственных угодий Каменского района составляет почти 24 тысячи гектаров. В основном это пашни. Аграрный сектор района представлен 14 предприятиями. Основным видом сельхозпроизводства является возделывание зерновых, технических, кормовых и плодоовощных культур. Практически по всем направлениям в минувшем году зафиксирован хороший показатель урожайности. Падение объемов отмечено в виноградарстве.
Крупнейшим каменским производителем остается консервный завод. На нем занято 185 человек, объем произведенной в минувшем году продукции превышает показатель 2017-го в 3,5 раза, при этом доходы от продаж уменьшились. Вадим Красносельский отметил, что не раз акцентировал внимание руководства на значимости работы маркетинговых служб. Недостаточно производить качественную продукцию. Надо уметь заинтересовать ею потребителя. Не помнят в Каменке такой, как в минувшем году, активности работы санатория «Днестр». За год курс оздоровления здесь прошли 8373 человека (на 43% больше, чем в 2017 году). В целом в инфраструктуру района за год вложено порядка 28 миллионов рублей, нужно отметить, что такого внимания Каменка и 13 сел района не помнят давно.
Согласно приведенным цифрам и показателям можно увидеть какие изменения произошли в Приднестровье в целом и как они существенно повлияли на жизнь около 400 тысяч жителей, проживающих в регионе. Хочется отметить, что в своих отчетах о проделанной работе за год не были отмечены главами районов инновационные и прогрессивные изменения, которые им нужно делать, очень много перед ними стоит задач по ремонту имеющейся инфраструктуры и по пополнению местных бюджетов для выплаты заработных плат бюджетникам и пенсий. Но планы на перспективу и работа над созданием крепкой системы экономического роста хозяйствующих субъектов отсутствует.
В конце марта состоится отчет Правительства в Верховном Совете – это еще одно важное событие для Глав государственных администраций городов и районов, где их работу признают удовлетворительной либо нет. Но вызывает недовольство, что данный отчет проводится об итогах 2018 года в третьем месяце следующего года, что не совсем актуально и никакой особой помощи в анализе и в определении планов работы на 2019 год не несет в себе, а переход в разряд формальных мероприятий.
Очень тут важный вопрос как чувствуют себя жители данных двух городов и 5 районов Приднестровья и насколько они удовлетворены работой местных администраций, но к сожалению подобных альтернативных отчетов, не делается со стороны общественности. Зато имеется позиция руководителя Приднестровья Вадима Красносельского, которая делает выводы очень многие о будущем Приднестровья. Интересное высказывание Вадима Красносельского: «К сожалению, многие связывают повышение уровня жизни исключительно с увеличением размера пенсий и зарплат. Но показатели иные. Когда дети ходят в детский сад, а удобства (туалеты) находятся вне помещений, – это низкий уровень жизни при даже высокой зарплате. Если кто-то из вас пойдет в больницу, и под ногой провалится пол, если рентген вам будут делать на оборудовании 60-х годов прошлого века – это низкий уровень жизни даже при высокой зарплате. Когда спортсмены занимаются при минусовой температуре и не имеют возможности помыться в душе в теплой воде – это тоже низкий уровень жизни. Когда вы заходите в Дом культуры, а на голову сыпется штукатурка – это тоже низкий уровень жизни… Я убежден в том, что поднятие уровня жизни – это комплексная программа, требующая комплексного подхода во всех направлениях. Это – реализация программы капитальных вложений, улучшение социальной инфраструктуры, приведение в порядок дошкольных и школьных учебных заведений, культурных, спортивных и исторических объектов и, конечно же, рост пенсий и зарплат».
Предполагается рост пенсий и заработных плат руководством Приднестровья в перспективе, но население имеет желание иметь достойные доходы сегодня….