Vitalii Juravlev: Vești proaste pentru Transnistria

Viitorul Transnistriei nu este nici pe departe roz. Atât în Ucraina cât și R. Moldova la putere vin forțe anti-ruse, care privesc Transnistria ca o enclavă a influenței ruse în vest.

Și dacă până la evenimentele din sud-estul Ucrainei situația a fost cât de cât pașnică în Transnistria, atunci după o escaladare bruscă a conflictului dintre Rusia și Occident, presiunea va crește asupra teritoriului din stânga Nistrului din partea Republicii Moldova, Ucrainei, precum și din partea UE.

În cazul în care proiectul Novorossia obținea o dezvoltare teritorială, atunci ar fi fost de așteptat și includerea Transnistriei în acesta. Însă, acum situația (agitația) din Novorossia a fost localizată, iar Transnistria iarăși a rămas izolată. Cel mai important lucru este faptul că Rusia și resursele în ceea ce privește confruntare începe să înregistreze un deficit care va creste doar. Bineînțeles că, posibilitățile de manevră în relația cu Transnistria, în cazul Rusiei vor scădea.

Situația în jurul Transnistriei va fi determinată în principal de doi factori:

1) prețul petrolului pe piața mondială, de acest lucru depind oportunitățile economice ale Moscovei;
2) situația socio-economică și politică din Ucraina, deoarece de acest lucru depind acțiunile Kievului în relație cu Transnistria.

Obiectiv, am putea spune că, situația în Transnistria ar fi mai bună dacă: 
1. Prețul la petrol vor crește, atunci Rusia va acorda un ajutor substanțial Tiraspolului
2. Situația în Ucraina va deveni mai puțin stabilă, atunci Kievul în primul rând va trebui să se gândească la menținerea puterii și nu la blocade și strangularea Transnistriei.

Vitalii Juravlev, politolog rus

 

Sursa: http://www.timpul.md/articol/veti-proaste-pentru-transnistria-65366.html