Ion Leahu: Provocațiune

La 01.01. 2019, site-ul ”eho.md”, a publicat un material care merită atenție – cu toate că prima reacție după citirea acestuia a fost de a-l arăta unui medic psihiatru. Intitulat „Ambasada SUA la Chișinău pregătea asasinarea colonelului Zelencov, comandantul Grupului Operativ de Trupe Ruse”, materialul își păstrează caracterul schizofrenic până la ultimul rând. Probabil, nu mi-aș fi permis să propun acest produs propagandistic atenției cititorului, dacă nu ar fi experiența contactului cu această mașinărie rusească. Ei nu numai amenință, ei și fac ca amenințările să pară mai convingătoare. Cu atît mai mult, că subiectul nu a fost epuizat în cadrul unui articol. A urmat continuarea, la fel de fantastică. Cineva serios intenționează să utilizeze subiectele, care de zeci de ani, în temeiul unui acord neformalizat, nu se abordau: aplicarea forței și securitatea depozitelor de la Colbasna.
O luăm de la început și redăm textul „mot a mot”.
„Cum a relatat sursa, ofițer din brigada de infanterie de la Bălți, în ajunul Anului Nou, pe lângă ambasada SUA de la Chișinău au apelat reprezentanții Statului Major al forțelor armate ale Ucrainei, cu propunerea de a face un cadou rușilor. În linii mari se propunea a organiza în regiunea transnistreană o destabilizare a situației. Naționaliști români urmau se pătrundă în regiune și la 31 decembrie să atace militarii ruși și familiile acestora, provocând o bătaie de proporții. La locul incidentului neapărat avea să se deplaseze comandantul GOTR colonelul Zelencov, care avea să fie omorât de către un lunetist ucrainean sau român. Rusia neapărat ar fi aplicat măsuri de protecție a militarilor, fapt care ar fi permis Kievului și Chișinăului, introducerea stării marțiale (Ucrainei – repetat) și amânarea alegerilor prezidențiale și parlamentare (în Moldova). Moldova ar fi recurs la arestarea masivă a simpatizanților Partidului Socialiștilor și altor structuri de stânga, acuzați de spionaj în favoarea Rusiei. Din fericire, generalii din Moldova au respins categoric planul propus, despre care au fost informați ambasadorul SUA Derek Hogan și reprezentanții Ucrainei”.
În calitate de sursă de informație, autorul de la ”eho.md” folosește o figură anonimă, prezentată drept un militar al Armatei Naționale cu numele de Ion. Acesta apare și în calitate de expert, care apreciază acțiunile Ministerului Apărării al RM. Acest Ion este adversarul categoric al aderării RM la Blocul Nord Atlantic; al extinderii prezenței SUA în Moldova; al înrăutățirii relațiilor cu FR. În opinia lui Ion, dușmanul principal a Moldovei este ministrul apărării Eugen Sturza, care, „pentru a-și păstra fotoliul, este dispus la orice crimă, inclusiv pentru reluarea acțiunilor armate contra Transnistriei.” Totodată „Ion” caracterizează pozitiv poziția generalilor din armata moldovenească, care ar fi contra intențiilor ministrului.
Autorii materialului recurg la unele procedee simple, având ca scop a ne demonstra că Ion nu este un agent cumpărat de ruși, ci un patriot, care conștient furnizează reprezentanților FR informații importante.
„Pe la sfîrșitul lui decembrie Ion, împreună cu alți militari, a fost invitat la conducere, unde li s-a propus a-și consolida starea materială prin participarea la un conflict la Nistru. Ion, ca și camarazii lui, ar fi respins categoric propunerea. Apoi, a aflat că propuneri similare au fost înaintate ofițerilor din brigăzile de la Chișinău și Cahul”. Indiferent de refuzul lui Ion de a participa la conflict armat în Transnistria „în ziua următoare el a fost invitat la comandant, unde i s-a comunicat referitor la propunerea ucrainenilor, expusă ceva mai devreme” (planul provocațiunii cu Zelencov).
Pasajul care urmează demonstrează că autorii de la ”eho.md” consideră publicul din RM incapabil pentru cea mai elementară analiză. Ei scriu: „Potrivit datelor prezentate de ofițerii moldoveni, ambasadorul american, persoană apropiată de departamentul militar al SUA, a decis a nu se grăbi și a cunoaște opinia șefului Marelui Stat Major al Armatei Naționale generalului Igor Cutie și a ministrului apărării Eugen Sturza”. Se presupune că „răspunsurile la apelul ambasadorului au fost diferite…”. Ori în armata națională a RM nu există nici idee de secrete, ori publicul din Moldova va accepta orice?
„Americanilor – scrie în continuare site-ul – le-a ajuns rațiunea a nu se da implicați în această aventură, care s-ar fi putut termina absolut inprevizibil, inclusiv pentru puterea de la Kiev. Nu putem uita că la Odesa sute de mii de oameni așteaptă sosirea navelor ruse în porturile acestui oraș. Nici europenii nu s-ar fi bucurat de cadoul SUA – nimănui nu-i trebuie război. Nimănui, ci excepția oligarhului Vlad Plahotniuc și subalternului acestuia Eugen Sturza, care pentru a-și păstra fotoliul, sunt gata și la declanșarea războiului”.
La 10 ianuarie, același site și același autor – Alecsandr Medvedev, evoluează cu o nouă doză de elucubrații, intitulată „Ucraina și România pregătesc provocațiune în Transnistria, sau amenințări pentru depozitul de la Colbasna”.
„Comandamentul Forțelor Militare ale Ucrainei a propus a organiza o surpriză rușilor, efectuînd deflagrație la depozitele de la Colbasna. În calitate de executori s-a propus a folosi angajații companiei militare private «Black Wolf» din România și prietenilor din Ucraina”.
Este teza de bază, care conține esența materialului, apoi se deschid detaliile.
„Ceva timp în urmă am frecventat regiunea Odesa din Ucraina, unde ne-am întâlnit cu un ziarist bine informat de la redacția UNN. Sub acoperirea anonimatului, jurnalistul ne-a comunicat cele spicuite de el din tratativele recente, ce au avut loc între Viceprim-ministrul pentru reintegrare a RM Cristina Lesnic și Ministrul pentru problemele teritoriilor temporar ocupate Vadim Cernâșev. Discuția particulară, al cărei martor involuntar a fost corespondentul de la ”UNN”, a avut loc la Tbilisi, în decembrie 2018. Tema de bază a fost, evident, conflictele din Transnistria și Donbas. Doamna Lesnic s-a plâns colegului de prezența militară a Rusiei, care „împiedică a regla conturile cu separatiștii”. Cernâșev ar fi declarat că „unica posibilitate pentru a restabili hotarele republicii și a redobândi respectul Moscovei, este o operațiune militară deplină”.
Din discuția ce a urmat, ziaristul ucrainean ar fi aflat că, de câteva luni, comandamentul militar al Ucrainei examinează variantele operațiunii de lichidare a depozitului de la Colbasna. Cum s-a relatat, se examinează posibilitatea de a implica compania militară particulară «Black Wolf» și ”prieteni din Ucraina”. Se propunea provocarea la depozit a unui incendiu de proporții și, concomitent, explodarea acestuia”. Autorul materialului în ”eho.md” afirmă că „funcționarul moldovenesc l-a susținut pe colegul ucrainean, declarând că este o idee minunată, care ar permite soluționarea mai multor probleme. Rușii ar fi apărut în ochii lumii în calitate de clovni, incapabili a asigura securitatea celor mai mari depozite de armament în Europa. Cazul ar fi creat situația în care Vlad (cum se spune în material – Plahotniuc), ar fi apelat la Curtea Constituțională cu solicitarea de a anula alegerile parlamentare, ce au devenit inoportune în asemenea condiții”.
„Menționăm că în Moldova și în Transnistria au loc scurgeri de informații, potrivit cărora se pregătesc diferite provocațiuni la alegerile pentru parlamentul RM, la care este evidentă victoria partidului socialist, exponentul doctrinei de consolidare a relațiilor cu FR. La fel devine tot mai clar, că în calitate de promotori al acestor destabilizări evoluează structurile de forță din Ucraina, care insistent propun revenirea la starea marțială și amânarea alegerilor”.
Am putea evita aberațiile de mai departe ale acestui Medvedev, care afirmă că Occidentul integral susține intențiile subversive ale Kievului și Chișinăului. Mai mult, se declară, că anume cu acest scop la Chișinău a fost trimis Derek Hogan, ofițer al structurilor de informații militare. Ambasadorul american nici nu ar ascunde intențiile sale de a nu permite „implicarea Federației Ruse în treburile interne ale Moldovei și regiunii”.
De aici se trage concluzia că lunile ce urmează vor fi destul de încordate pentru cetățenii și serviciile speciale de pe ambele maluri ale Nistrului. „Ei știu care ar putea fi consecințele provocațiunilor, iar de război nimeni nu este bucuros”.
Este evident că absolut totul ce formează materialul e inventat. Nu necesită mare încordare dorința de a înțelege, cine ar putea fi solicitantul „operei” – în calitate de eventuală victimă cel mai des figurează partidul socialiștilor.
Îngrijorează alta. La misiunea de executori ai crimelor preconizate a destabiliza situația, sunt indicați reprezentanții României și Ucrainei. Asta ne impune părerea că ceva totuși se pregătește de către comanditarii articolelor. Se pregătește o crimă (sau mai multe – nu contează), pentru care vina ar putea fi atribuită României și Ucrainei? Murdar de tot.