Deschide.md – Petru BOGATU // Pregătiri de război în Transnistria

Author: Petru Bogatu

Foială suspectă în jurul depozitului de arme din Cobasna. De câteva săptămâni bune în regiunea separatistă are loc o ciudată mișcare de blindate și tehnică militară.

Blindate sub camuflaj

La mijlocul lunii iunie Chișinăul a atenționat Misiunea OSCE în Republica Moldova asupra deplasării neautorizate a unor mijloace de transport  ale trupelor ruse prin Zona de Securitate. Trei coloane de vehicule militare au fost văzute în apropierea depozitului de muniții din Cobasna.

Cele 40 de blindate și autocamioane de tip URAL, ZIL sau KAMAZ au fost escortate de miliția transnistreană. Pe cele mai multe dintre ele erau aplicate însemnele trupelor de pacificatori, chiar dacă unitățile de transport aparțin Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR). Cu alte cuvinte, s-a recurs la un camuflaj ilegal.

Somat să dea socoteală, Tiraspolul a negat orice implicare. Comandamentul GOTR s-a eschivat de la  comentarii pe această temă.

Doar șeful delegației ruse în Comisia Unificată de Control, Ilia Uvarov, a răspuns în doi peri că tehnica rusă a fost deplasată la depozitul de muniții de lângă Cobasna din rațiuni de securitate. Potrivit lui, în perioada desfășurării Campionatului Mondial de Fotbal există riscul unor atentate teroriste și de aceea ar fi nevoie de vigilență maximă.

Textul complet: https://deschide.md/