Ion Leahu: Tratativele în formatul ”5+2” consolidează relațile ruso-transnistrene

Sensul eforturilor depuse în procesul de negocieri în formatul ”5+2” este reîntregirea statului. În mod normal, acest scop, pentru a fi atins, ar trebui să fie propriu ambelor părți – atât Chișinăului, atât și Tiraspolului. Formal, așa și este, dacă ne ghidăm de declarațiile reprezentantului  Președintelui OSCE în exercițiu Franco Frattini. Domnia sa s-a arătat foarte mulțumit de modul în care au decurs ședințele Adunării politice, mai numite și  formatul ”5+2”, și a afirmat că ”dacă părțile mai pregătesc ceva de acest gen, ar putea în acest an să mai aibă loc o ședință”. Deci, partenerii noștri în procesul de reglementare, din start formulează o abordare de tip ”voi înțelegeți-vă, noi aprobăm”. Întrucât formula dată contribuie la atingerea scopului principal, de către factorii implicați fenomenul nici nu se prea discută.  Indiferent de faptul că deciziile luate în cadrul acestor negocieri au impact mult mai extins decât se vorbește la nivel oficial, și nu neapărat în favoarea Republicii Moldova.

Svetlana Gamova, șefa secției politice la ziarul ”Nezavisimaia Gazeta” din FR scrie cu lux de amănunte anume despre aceste stranietăți ale negocierilor, evident considerându-le normă. Potrivit ziarului, transportul transnistrean va avea acces în Uniunea Europeană. OSCE va deschide două reprezentanțe în Transnistria, care vor asigura eliberarea plăcuțelor de înmatriculare neutre. Asta le va permite locuitorilor regiunii să plece în UE, Ucraina, Rusia etc. Președintele legislativului de la Tiraspol Alexandru Scerba a declarat pentru ”Nezavisimaia Gazeta”, că ”diplomele eliberate de instituțiile superioare din Transnistria deja sunt valabile în UE, iar posesorii acestora au obținut dreptul de a se angaja legal în servicii în străinătate”. Aceste preferințe, spune Scerba, transnistrenii le-au obținut în cadrul negocierilor referitoare la reglementarea transnistreană. Ce a obținut Moldova, vom vedea mai târziu.  Potrivit lui Scerba, succesele respective se datorează atât negociatorilor din partea Tiraspolului, cât și reprezentantului OSCE Franco Frattini. La Roma s-a decis, că până la 1 septembrie curent, vor fi activate cele două birouri de eliberare a plăcuțelor de înmatriculare. S-a decis că posesorii plăcuțelor transnistrene le vor putea schimba pe cele ”neutre”. Potrivit lui Frattini, Italia va contribui financiar la asamblarea acestor birouri.

S. Gamova a menționat, că datorită negocierilor respective, în Transnistria se petrec multe și importante schimbări. Regiunea tot mai evident se integrează în spațiul european, în special cel economic. 2/3 din exportul regiunii este adresat UE. Transnistria propune pe piețele europene metal, confecții, încălțăminte, icre negre, vin, coniac. Și, accentuează Gamova, UE a eliberat Transnistria de plata taxelor vamale. Ca urmare, se prognozează creșterea investițiilor în regiune. Legislativul a adoptat legi care încurajează potențialii investitori, le propune mari preferințe. În cel mai apropiat timp se planifică semnarea a două acorduri de investiții. Unul ține de tehnologii în domeniul producerii metalului. Realizarea proiectului ar majora esențial capacitățile de export ale regiunii, susține Serghei Obolinic, ”ministrul economiei” a autoproclamatei republici. Alt proiect nu se dă publicității până la semnare, dar, potrivit lui Obolonic, și acesta va asigura investiții, deschiderea noilor locuri de muncă, majorarea nivelului de trai al populației.

Recent, Transnistria a fost vizitată de o delegație din China. Reprezentanții acestei țări sunt mult cointeresați în colaborare în domeniul miningului. Cel puțin în cadrul delegației chineze se aflau specialiști în domeniu. Alexei Martânov, ”prim-ministrul” regional,  a relatat ziarului că legislativul local a adoptat legea cu privire la susținerea tehnologiilor blockchain în regiune, pentru a crea condiții pentru mining mai favorabile ca în vecinătate. Potrivit ”prim-ministrului” transnistrean, reprezentanții Chinei, făcând cunoștință cu  capacitățile energetice și actele legislative, au promis să revină la problemă, pentru a face anumite totalizări. (Probabil, chinezii vor afla cum se formează prețul redus pentru energie electrică în regiune). 

Am putea presupune, că două-trei vizite ale străinilor încă nu înseamnă renașterea economică a regiunii. Însă sunt și alte aspecte, care demonstrează că Tiraspolul activ utilizează popularitatea formată de procesul de negocieri. Pentru 11-12 octombrie curent la Tiraspol este planificată petrecerea unui nou for economic-investițional. La moment ”guvernul” finisează crearea hărților investiționale ale localităților transnistrene, pentru a forma un tablou integral al potențialului investițional transnistrean. Deci, gazdele, guvernul local, se pregătește să evolueze cu un proiect investițional închegat și argumentat. Oaspeții – se preconizează că marea majoritate vor fi din Federația Rusă, în special reprezentanți de la așa structuri investiționale cum ar fi ”Opora Rossii” (Baza Rusiei), Agenția de Inițiative Strategice, Palatul de Comerț și Industrie, firma ”Delovaia Rosia”, dar și din exteriorul mai îndepărtat. La Tiraspol se consideră că forul va permite popularizarea pe larg a capacităților regiunii și, astfel va contribui la atragerea investițiilor.

Deci, runda ordinară a negocierilor a adus multe; nu și progrese în direcția reintegrării. Pe acest fundal destul de influent a apărut problema statutului limbii  ruse. Este cunoscut că, la solicitarea Partidului Liberal, Curtea Constituțională din Republica Moldova examinează corespunderea normelor constituționale a statutului acestei limbi în calitate de limbă de comunicare interetnică.

Reacția partenerilor și concetățenilor nu s-a lăsat mult așteptată. Aceeași Gamova de la ”Nezavisimaia Gazeta” a evoluat cu un articol mare, în care a demonstrat de ce Chișinăul ar putea înfrunta mari complicații în caz că Curtea adoptă o decizie pozitivă la acest capitol. Evident, consecințele vizează și problema reglementării transnistrene.  Este importantă abordarea generală, propusă de ziar –”Moldova reduce statutul limbii ruse”. Vadim Krasnoselischii, pretinsul președinte transnistrean, a declarat pentru ”Nezavisimaia Gazeta”, că adresarea liberalilor i-a convins odată în plus, că trebuie de trăit separat de Moldova. Ceva timp în urmă, spune Krasnoselischii, anume de la problema limbii au început conflictele între diferitele straturi ale populației, care apoi au degenerat în conflict armat. ”Dacă Curtea Constituțională se pronunță pentru lipsirea limbii ruse de statutul actual, Transnistria, afirmă Krasnoselischii, se va determina cu modul în care va replica. Însă, indiferent de decizia care va fi luată, noi odată în plus ne convingem că decizia de altă dată de a trăi separat de Moldova, a fost corectă. O să lucrăm la obținerea recunoașterii politice a statului Transnistriei. Transnistria va negocia cu Moldova, însă în exclusivitate ca cu un stat vecin, cu care nici nu poate fi vorba de o careva integrare. Conflictul din anii nouăzeci a început anume din motiv, spune Krasnoselischii, că transnistrenilor li s-a interzis să vorbească rusa”. E un neadevăr grav. Nici odată nimănui nu i s-a interzis să vorbească limba sa. E o declarație nu politică, ci provocatoare. Însă, studierea opiniilor expuse la acest capitol pe rețelele de socializare, demonstrează că astfel de abordări găsesc sol fertil în societatea transnistreană. Ba mai mult, ea formează un set de argumente în susținerea guvernării actuale în fața criticilor și opoziției.  

Mult mai categoric la acest capitol s-a arătat Petr Vlah, conducătorul televiziunii locale găgăuze. El a declarat pentru Gamova că, în caz că decizia pozitivă va avea loc, ”Găgăuzia se va ridica”, a intra în proteste. El a afirmat că găgăuzii vorbesc găgăuza, însă gândesc în rusă.

Dacă găgăuzii gândesc în rusă, apoi transnistrenii în marea lor parte, se simt ruși. La 23 mai curent, în cadrul vizitei sale la Tiraspol, Farid Muhamedșin, Ambasadorul FR în RM, a discutat cu Vadim Krasnoselschii mai multe subiecte. Evident că pe prim plan au fost subiectele din agenda eventualei consfătuiri în formatul ”5+2”. Krasnoselischii nici nu a făcut secret din  faptul că se consultă cu FR, prin intermediul ambasadorului acesteia, despre conținutul problemelor care urmează a fi incluse pe ordinea de zi a forului. Cei doi au trecut în revistă conținutul negocierilor purtate anterior de Tiraspol cu Serghei Gubarev, Ambasadorul cu Misiuni speciale, care la fel vizau tactica Tiraspolului la negocierile la Roma. Atenția exagerată la aceste aspecte demonstrează importanța rezultatelor evenimentului pentru Moscova.

Nu mai puțină atenție acordă Moscova stării spirituale a tineretului din regiune. În cadrul vizitei respective, diplomatul rus a solicitat acordul ”Președintelui” transnistrean pentru decorarea tinerilor transnistreni, participanți la concursul general rus cu subiectul ”Cum văd eu viitorul Rusiei” și ”Sugestiile mele Președintelui Rusiei”. Muhamedșin a demonstrat o mapă voluminoasă cu ”lucrări” ale copiilor transnistreni, menționând că o asemenea activitate nu a fost demonstrată de copiii din însuși Rusia. Krasnoselischii i-a răspuns că cunoaște situația, este informat referitor la conținutul mai multor compuneri. El a accentuat că subiectul de bază al compunerilor, precum și a vieții în regiune, este ”comunitatea ruso-transnistreană”.  Evident, el i-a promis ambasadorului rus că toți autorii vor fi menționați într-o atmosferă solemnă. Cam e greu de presupus, cu ce ar putea replica Chișinăul. Cum ar putea influența mentalitatea tinerilor din Transnistria, dacă ei de mici se pronunță pentru ”comunitatea” cu Rusia și trimit sugestii Președintelui acestui stat.

Pe la marginea tabloului transnistrean au apărut unele momente, care deja sunt tratate de presa rusească, în special de AȘ ”Regnum”, într-o tonalitate negativ-batjocoritoare. La 28 mai și-a dat demisia din funcția de președinte al Partidului Comunist transnistrean, deputatul în Sovietul Suprem Oleg Horjan. Motivele nu se deschid, dar potrivit ”Regnum”, Horjan se pregătește pentru a deveni parlamentar în Parlamentul RM, fiind ales pe circumscripția uninominală transnistreană. Informația nu este confirmată, însă ”Regnum” deja  atenționează la faptul că Horjan este prietenul fostului ”Președinte” E. Șevciuc, că el de mai multe ori s-a întâlnit cu Președintele RM Igor Dodon, discutând perspectivele ”integrării Moldovei” – ce ar însemna ”trădarea Transnistriei”.

Un asemenea grad de isterie referitor la activitatea unei persoane, lipsit de o susținere extinsă, reflectă printre altele, și un grad de frică. Prea grave sunt condițiile de trai în regiune, factor, care ar putea alimenta o revoltă reală. Numai că această revoltă nicidecum nu poate fi în favoarea reintegrării cu dreapta Nistrului. Reacția ”Regnum” este una de intimidare, ea explică cum v-a reacționa Moscova. Cum va reacționa Moscova indirect a spus și Farid Muhametșin, ambasadorul FR în RM, care la 1 iulie curent (la doar câteva zile după recenta sa vizită), a vizitat Tiraspolul. De data aceasta tema negocierilor cu RM în cadrul formatului ”5+2” a lipsit. S-a vorbit mult referitor la activitatea consulatului rus în Tiraspol. (Formal, Chișinăul n-a acceptat deschiderea unei instituții consulare și Moscova a recurs la utilizarea noțiunii de ”punct consultativ provizoriu”, cu toate că este un consulat în tot plinul cuvântului). 24 de angajați ai punctului deservesc 200 mii cetățeni ai FR. Însă, asta nu e suficient. S-a recurs la aranjarea consultațiilor cetățenilor la telefon gratis; se planifică extinderea numărului angajaților. Se testează modalitatea de aplicare a formatului electronic de depunere a cererilor de obținere a cetățeniei ruse. Un aspect aparte îl constituie acordarea cetățeniei FR persoanelor, născute după 1992. S-a promis că guvernul Rusiei, în noua sa componență, va aborda problema. Integral, măsurile respective au ca scop excluderea măririi numărului de cetățeni a RM, locuitori ai Transnistriei. Ei vor beneficia de favorurile UE, de preferințe, poate investiții, însă vor fi în continuare adepții Federației Ruse. La întrunirea vizată Ambasadorul Muhametșin a discutat cu Krasnoselischii modul în care va fi sărbătorită ziua Rusiei. Ambasadorul a invitat două colective din Rusia, care vor evolua cu concerte în orașele locale. La Tiraspol va avea loc la 12 iunie un marș, care se va încununa cu arborarea drapelului Rusiei.

Probabil, Moscova este prea mult cointeresată de a avea în supunere acest teritoriu. Cel puțin cele expuse mai sus, demonstrează asta. De aici și limitele negocierilor în formatul ”5+2”- atât cât nu este afectat interesul Rusiei.