Ion Leahu: Reglementarea transnistreană se conexează cu cea electorală?

Observatorul, ca și judecătorul, este obligat să lase emoțiile în afara subiectului de studiere. Altfel, greșeala e inevitabilă. Valul de cedări, pornit în 2016 prin decizia de deschidere a circulației pe podul de la Gura-Bâcului, a fost în felul său ”descoperirea cutiei Pandorei”, numai că toți o calificau cu notă pozitivă (probabil, pentru prima dată). Podul, apostilarea diplomelor, una-două certificate de drept a se folosi de Propriile terenuri de pământ…, în sfârșit plăcuțele de înmatriculare a mijloacelor de transport! O, ce dinamic, ce torent de acțiuni, indicate a consolida încrederea reciprocă a părților, vorba multor politicieni de la Moscova și Chișinău. De cei de la Tiraspol nu pomenim nu că e discriminăm, ei au un comportament mult mai retras. Ei numără nu cele înfăptuite, ce celea care li s-au propus să le realizeze.

Au mai rămas de bătut palma vis a vis de trei aspecte – ”libera circulație”, problemele telefoniei și relațiile bancare. Și se poate de pus punct. O asemenea atmosferă de sărbătoare, ce poate fi comparată cu momentul distribuirii turtelor dulci în casa de nebuni – șefii, care se fac că trag sforile din culise, invită Chișinăul și Tiraspolul la următoarea rundă a ”Consfătuirii permanente” … în formatul ”5+2”, da data aceasta la Roma. Cum ne informează Alexandru Antoniu de la NewsMaker, Preșidenția italiană a OSCE a invitat participanții la reglementarea transnistreană în formatul  ”5+2” la Roma între 29 și 30 mai curent. În cadrul întrunirii se planifică a totaliza cele făurite și a planifica noi succese. Trebuie de menționat, că nici un stat-președinte al OSCE nu s-a bucurat de un asemenea start al anului în care deține conducerea organizației. Potrivit lui Alessandro Azzoni, Președinetele Consiliului OSCE, sperăm să vedem și alți pași pozitivi, care vor aduce mai mult folos locuitorilor din ambele maluri ale Nistrului. Runda ce vine ne oferă o posibilitate potrivită pentru a totaliza cele făurite, a discuta referitor la planuri, inițiative care neapărat vor consolida încrederea reciprocă a părților. Să fie convingerea domnului Alessandro Azzoni coordinată cu actorii principali? Cel puțin Vladimir Soloviev și Ivan Sofronov, cei care au semnat articolul de la Kommersant, declară că Domnii Dodon și Plohotniuc au mai demonstrat capacități de a găsi compromis acolo, unde el nu poate să fie. Se face trimitere și la punctele semnate din Protocoalele de la Berlin (2016) și Viena (2017), și la manifestarea aproape comună de 8 și 9 mai în Piața Marei Adunări Naționale. Cu o asemenea experiență de activități comune sau cel puțin, coordonate, ce-i costă o rundă de tratative la Roma, în văzul lumii?

Cu concerte, cu visuri mărețe în ajunul rundei de la Roma, cam pe la umbră trece un eveniment, importanța cărui încă urmează a fi apreciată. Același ”Komersant” ne comunică la 14 mai curent, că Igor Dodon ar putea fi lustruit în conformitate cu cerințele sale de aderare la Comunitatea Economică Eurasiatică. Da, potrivit ediției de astăzi, luni 14 mai 2018, în cadrul ședinței Consiliului Suprem Eurasiatic, Moldovei i s-a conferit statutul de observator. Semnatarii articolului – Vladimir Soloviev și Ivan Sofronov, consideră că un careva efect economic pozitiv acest statut nu poate aduce Moldovei, însă Igor Dodon, președintele prorusesc al Moldovei, ar putea activ juca această carte la alegerile parlamentare din toamna ce vine. 

Ne-am putea permite să ignorăm fenomenul – mă rog, Dodon a mai luat o jucărie. La timpul său și Brejnev se autodecora cu distincții militare la care în realitate nici nu putea visa. Însă, prea evidentă este actuala rundă de prietenie între Președintele Dodon – exponentul axei pro-estică, și cea pro-europeană, în frunte cu V. Plahotniuc. Anume prietenia această inexplicabilă, ar putea da naștere unor surprize.

Deci, la 14 mai curent la Soci, Moldova s-a învrednicit de statut de observator. Este un fenomen în premieră, anume la solicitarea președintelui Moldovei a fost instituit statutul de observator al Uniunii Economice Eurasiatice și elaborat regulamentul acestuia. Dar elaborat în 2017, nu acum, în pripă.  Cum a comunicat pentru  ”Interfax” Iurie Ușacov, asistentul președintelui FR V. Putin,  la ședința Consiliului din 14 mai, I. Dodon deja va participa în statut de reprezentant al  țării-observator.

Este interesant acest statut și regulamentul lui, elaborate, cum am menționat, în 2017.  Potrivit documentului, statutul de observator permite statului-solicitant a participa, la invitația gazdelor, la ședințele Consiliului. Observatorului i se permite accesul către documentele de lucru ale Consiliului, cu excepția celor confidențiale. Statul-observator nu este admis la adoptarea deciziilor, însă, acest stat-observator, este obligat ”a se  abține de la orice acțiuni capabile a dăuna interesele Uniunii Economice Eurasiatice sau a membrilor acesteia”. 

Se presupune că condiția dată Igor Dodon puțin probabil să fie capabil s-o îndeplinească, reieșind din faptul că nu prea deține împuterniciri, ultimele revenind Parlamentului și Guvernului – exponentelor partidului de guvernământ. De ochii lumii Moscova mai continuă un joc puțin onest cu Plahotniuc. Din decembrie 2017 acesta este ”arestat” de judecătoria Basmannâi din Moscova pentru ”pregătirea asasinării lui Renato Usatâi”. Este incomparabilă gravitatea acuzațiilor și relațiile reale la care este parte Plahotniuc, care periodic pleacă peste hotare, primește oaspeți străini. Personal Plahotniuc consideră aceste acuzații drept elemente ale jocurilor politice. La rândul său, Igor Dodon permanent declară, că pârghii eficiente de guvernare el ar putea obținea doar ca urmare a unii victorii decisive a partidului socialiștilor la recentele alegeri parlamentare din toamna acestui an. Poziția sa Dodon a expus-o într-un interviu, acordat la 10 mai curent portalului de știri din FR ”RIA Novosti”. Dodon s-a arătat convins că  în viitorul Parlament Partidul socialiștilor va dispune de poziții mult mai valoroase, pentru a influența nu doar evenimentele în Preșidenție, dar și în Parlament și Guvern. Cele din urmă și-au permis timp de 9 ani ”război geopolitic contra Moscovei în pofida Bruxellesului și a Washingtonului”. Pornind de la teza că mai mult de 65% din populația RM au sentimente prietenoase față de FR, e timpul a termina și atitudinea neprietenoasă față de Federația Rusă. Evident că insistența cu care Dodon râvnea statutul de observator pentru Moldova în UEEA, este considerată de observatori una cu puternic context electoral.

Studiul, efectuat de reprezentanții portalului rusesc, ar fi incomplet, de nu s-ar face o tentativă de a demonstra că oricare răceală a relațiilor cu FR, a fost greșeală. Mai mulți observatori pro-moscoviți consideră că statutul de observatori îi va permite lui Dodon să demonstreze activ opțiunile pro ruse. El se va alege cu câteva fotografii cu V. Putin, care va încerca a le converti în susținerea electoratului. De-facto, altceva el nici nu are ce propune populației.

Deci, doar relațiile bune ale lui Dodon cu Rusia și personal cu președintele, sunt cel mai de valoare suport electoral. Promovând cursul de reintegrare eurasiatică, opus cursului spre aderarea europeană, Dodon a câștigat prezidențialele din 2016. De atunci, el se străduie să nu rateze nici o posibilitate de a avea întâlniri cu liderul de la Moscova. Insistența dată nu trece fără excese. Dodon a solicitat întâlnire personală cu Putin la 24 mai la Sankt-Petersburg, la ce a primit răspuns, că nu este argumentat aceste dese întâlniri cu președintele Moldovei. Putin are programate întâlniri cu prim-ministrul Japoniei, cu președintele Franței și nu este loc în agenda lui pentru Dodon. Dar Dodon este în căutarea poziției lui Putin pentru situația în care partidul socialiștilor nu va obține la alegeri majoritatea covârșitoare. Practic, ar putea să se repete actuala situație, când puterea este deținută de actualele două formațiuni. Nu se exclude, că subiectul dat – interacțiunile PD și a PSRM – vor deveni subiectul politic de bază în Moldova pentru perioada preelectorală și după. Evident, Moscova ar prefera să contacteze o grupare, sprijinită de o masă mai extinsă a adepților orientării pro-ruse, implicând rezerva strategică – Transnistria. Faptul că acest tablou nu se formează, trezește anumite nervozități în relațiile Chișinău – Moscova. Ele cer eforturi suplimentare și ar putea provoca evoluții și mai puțin previzibile.

Ar părea, că acordurile bilaterale  de ultimul timp – cu plăcuțele de înregistrare, cu terenurile arabile – ar introduce în circuit segmentul ce lipsește de garanții că alegerile vor avea rezultatele așteptate – pro moscovite.

Realitatea e puțin alta. Situația cu înregistrarea transportului ar putea se să oprească la capitolul încasării taxelor. Cel puțin la moment afacerea este deplin pe rol.

Tiraspolul acceptă anumite succese în procesul de negocieri, însă le consideră insuficiente. La 11 mai curent, în cadrul ședinței așa numitului ”Consiliu de experți voluntari”, Vitalie Ignatiev a evoluat cu mai multe teze ultimative, care ar trebui să atenționeze Chișinăul. Reprezentantul Tiraspolului a declarat că ”Absolut toate acțiunile care întru un mod sau altul, limitează  libertățile trasnistrenilor, trebuie excluse”. Potrivit AȘ ”Novosti Pridnestrovia”, Ignatiev cu mare entuziasm a trecut în revistă succesele obținute. Referitor la modul de participare a transportului transnistrean în traficul internațional, Ignatiev a subliniat două aspecte: varianta finală a fost adoptată de toți participanții, în special de Ucraina, reprezentanții structurilor internaționale vamale și ”Interpol”; și, că posesorii plăcuțelor vechi cu simbolica transnistreană vor putea în continuare circula fără careva obstacole prin Moldova. Ași vrea să-mi explice careva din semnatarii documentului – unde este ascuns în el elementul de încrederea reciprocă, care apoi va contribui la reintegrarea republicii Moldova?

Ignatiev a cam redus din bucuria observatorilor, care considerau că consolidarea controlului vamal la hotarul moldo-ucrainean (pe segmentul transnistrean) va mai reduce din caracterul criminal ai economiei locale. Nu prea. Deja sunt exemple, nominalizate de Ignatiev, când postul mixt a renunțat la propria sa decizie de a nu admite în regiune un lot de medicamente, lipsit de actele legale de însoțire. Iar la 10 mai, în cadrul întrunirii reprezentanților părților, s-a impus studierea problemei circulației agenților economici transnistreni, care aveau anumite priorități comparativ cu exponenții drepții Nistrului. Tiraspolul a reușit a impune discutarea acestor probleme, ce ar putea însemna că, cu timpul, ar putea obține și rezultate scontate. Cel puțin Tiraspolul avertizează, că ei vor insista ca în ordinea zilei a întrunirii în formatul  «5+2» să figureze problema funcționării  posturilor vamale mixte moldo-ucrainene.

La fel reprezentantul Tiraspolului a mai trecut în revistă un șir de probleme, la care va insista să fie atenționat înaltul for la Roma. Evident, ele integral vizează interesele regiunii, cum ar fi legalizarea băncilor locale, sau circulația trenurilor marfare în exteriorul Republicii Moldova. Pornind de la faptul că partenerii noștri cu mare plăcere s-au implicat în examinarea acestor subiecte, am putea presupune că și de această dată nimeni nu se va aminti de coșul politic și se va concentra la ”problemele vitale a populației”, ceea ce în traducere din limba transnistreană ar însemna ”consolidarea statalități ”republicii moldovenești nistrene”. Mai puțin de 15 zile ne despart de întrunirea de la Roma. Vom vedea cum funcționează programul Kremlinului, cât de eficiente sunt măsurile planificate, una dintre care fiind cea de la Soci (invitația Moldovei în calitate de observator la CEEA) și agenda de la Roma.