Ion Leahu: Eventualele surprize ale Romei

Zilele ce urmează, la Roma este planificată o runda nouă a conferinței în formatul ”5+2”, fenomenul fiind activ discutat și pe ambele maluri ale Nistrului, și în taberele susținătorilor.  

Cel mai normal ar fi a aștepta rezultatele întrunirii și apoi, a ne pronunța pe marginea acestora. Însă există unele nuanțe, care se cer examinate în prealabil, odată ce pare că aceste nuanțe vor determina atmosfera la masa de negocieri.

Primul aspect, care trezește  nu doar mirare, dar și un anumit regret. E generat de poziția Guvernului RM și conducerea UE. Potrivit ”Deschide.MD”, 04/05/2018 15:38:

 

Consolidarea dialogului RM-UE, discutată de Pavel Filip și Donald Tusk. Nu putem decât să salutăm succesele  în direcția consolidării relațiilor cu UE a Republicii Moldova.

Premierul Pavel Filip şi președintele Consiliului European Donald Tusk au discutat la Bruxelles despre ultimele evoluții ale dialogului Republica Moldova – Uniunea Europeană, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului Republicii Moldova.

Pavel Filip a reconfirmat importanța Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, acesta menționând că implementarea acordului decurge bine.

Autoritățile sunt determinate să depună toate eforturile pentru a demonstra cetățenilor beneficiile Acordului de Asociere RM-UE și a face drumul european ireversibil, a spus Pavel Filip. Totodată, premierul a punctat că se impune vigilență maximă față de orice obstacol sau implicare din exterior.

Procesul electoral din Republica Moldova a fost de asemenea un subiect de discuție în cadrul întâlnirii celor doi oficiali.

Pavel Filip a spus că autoritățile vor asigura corectitudinea scrutinului parlamentar, astfel ca alegerile să decurgă conform standardelor democratice, să fie libere și corecte. În acest sens, vor fi depuse eforturi pentru a asigura întrunirea standardelor OSCE și ale Consiliului Europei. Premierul s-a referit și la alegerile municipale din Chișinău și Bălți din 20 mai, care sunt un exercițiu important”, se mai arată în comunicatul menționat.

Însă, cu totul alte emoții trezește subiectul transnistrean, discutat și acesta. Oficialii au făcut un schimb de opinii și pe marginea reglementării transnistrene. Prim-ministrul a vorbit despre progresele înregistrate în ultima perioadă pe această dimensiune, cel mai recent fiind admiterea în traficul rutier internațional a automobilelor din regiunea transnistreană.

Este un document complex după implicațiile tehnice si juridice pe care le produce, dar ambițios din perspectiva creșterii încrederii între cele doua maluri ale Nistrului şi convocării unei noi runde de negocieri în formatul 5+2”, a menționat Pavel Filip. Nu știu cum altora, însă mie deloc mu m-a părut că adoptarea acestui acord, care formează un sistem paralel de evidență a transportului auto, ar putea contribui la ”creșterea încrederii între cele două maluri”?

Prim-ministrul a reiterat importanța consolidării în continuare a cooperării în cadrul Parteneriatului Estic, care anul viitor va împlini 10 ani de activitate.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a salutat progresele înregistrate de autorități în reglementarea problemei transnistrene și a reconfirmat susținerea pentru soluționarea pe cale politică a acesteia, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova.

În special sună încurajator îndemnul domnului Donald Tusk de a continua agenda de reforme pentru consolidarea profilului european a țării.”

 

De parcă evenimentele cotidiene nici nu au afecta acest parcurs. Ordinea nu contează, odată ce conținutul e uimitor. Guvernul Republicii Moldova a procurat un set impunător de ”Ambulanțe” (69 la număr), de producere rusească. Primele 10 mașini vor costa 51,5 milioane lei, apoi se vor da banii și pentru partida secundă.  Evident că momentul nu a fost trecut de atenția presei. Unii demnitari de rang înalt au demonstrat personal cât e de dotată o autospecială, pentru a asigura transportarea comodă a pacientului. Presa deja accentuat asupra mai multor fapte, care trezesc dubii referitor la puritatea afacerii. Potrivit Mold-street, o ambulanță din cele procurate de RM, ar costa 746 mii lei, pe când, potrivit portalului Unimedia, cel mai scump automobil din seria ”GAZ” ar costa nu mai mult de 300 mii lei. Culmea, în opinia noastră, e faptul că, potrivit ”Pro.auto-su”, mașinile de producție rusească consumă volume enorme de combustibil. Modelele ”Gazel”, pe baza cărora sunt montate ambulanțele, consumă 18-20 litri de benzină la 100 km. Cele mai econome sunt ”Sobol” – 15 litri, însă aceste tipuri nu sunt în lista ofertelor. Dar, de ar și fi – ele nici pe departe nu concurează cu mașinile de producere germană. RM a avut un sistem funcțional de asigurarea a asistenței medicale datorită faptului că mulți ani la rând parcul respectiv îl constituiau mașini de tip VW, dotate cu motor de până la 80 cai putere, care asigura exploatarea, consumând nu mai mult de 7-8 litri la 100 km. Deci, dacă nu intervine cineva cu o supraputere de acțiuni, vom avea următoarea situație: în primele 3 luni consumăm limita de carburanți destinată anului, și mai departe pacienții sunt lăsați soartei. În situația că benzina se găsește, mașinile se vor defecta atât de repede și masiv, întrucât parcul ambulanțelor cum că nici nu ar fi.

Apelul către Rusia a provocat reacții negative ale unor politicieni din Moldova. Propriu zis Rusia când poate, evită procurarea acestor mașini, deschizând undă liberă celor europene. Afară de asta, Rusia introduce embargoul și ne distruge marfa, ne profanează relațiile comerciale, lăsându-ne fără venituri, dar noi tot de la ei procurăm ambulanțe, tot lor încredințând soarta bolnavilor. Așa concluzii triste face autorul Nicolae Paholnițchi.

Alt moment de ”consolidare” a încrederii reciproce, folosind terminologia Prim-ministrului Pavel Filip, se formează la punctul de trecere a frontierei moldo-ucrainene ”Cuciurgan”. Cum s-a anunțat din timp, la hotar se implementează sistemul de control care vizează legislația Republicii Moldova.  Asta a și provocat nemulțumiri masive ale Tiraspolului. Se declara că, prin acțiunile sale, Moldova încalcă prevederile art. 5 din ”Acordul” moldo-rusesc din 21 iulie 1992, care interzice crearea blocadelor în calea mărfurilor, persoanelor și serviciilor. Nici un fel de blocadă. Anterior comercianții circulau liber, hotărând toate problemele cu funcționarii ucraineni. La moment au apărut și cei din RM. Datorită acestui caz  au crescut considerabil livrările la bugetul transnistrean (cu 25-34%). Însă Tiraspolul oficial asta nu vede și nu ia în calcul. El tot mai mult se irită de faptul că Chișinăul, la consolidarea sistemului de control la frontieră, este asistat de Kiev. De aici amenințarea de a insista ca problema controlului la frontieră să fie introdusă în agenda întrunirii în formatul ”5+2” la Roma. Vom urmări reacțiile la această doleanță. Cert e una, indiferent de rezultat, fenomenul ”încrederea reciprocă” puțin probabil să fie consolidat.

Cu atât mai mult că, în afara de frontierele externe, situația în reglementarea transnistreană este puternic afectată de procesele la trecerea peste Nistru în regiunea localităților Bâcioc – Gura-Bâcului. În rapoartele observatorilor militari situația este apreciata drept una controlată. Din limba militarilor asta ar însemna, că la moment acolo nu se trage, nu au loc altercații sau alte forme de destabilizare a situației. Dar numai la moment. Situația la zi și raportul observatorilor militari a comentat-o Vasilie Vacarciuc, reprezentantul structurilor de securitate ale Tiraspolului în CUC. El a făcut o declarație foarte importantă. Delegația RM pledează pentru demontarea completă a posturilor structurilor de forță, care sunt plasate în preajma podului peste Nistru, Asta, în opinia lor, ar fi și corespunzător regulamentului CUC, și ar fi un pas real spre soluționarea diferendului. Vacarciuc afirmă că problema postului nu ține de competența CUC (nu este adevărat: totul, ce poate afecta situația în zona de securitate ține de competența CUC). ”Prezenta posturilor, spune Vacarciuc, permite evidențierea și contracararea activității ilegitime ale anumitor categorii de persoane. Transnistria, ca și Moldova, are drept a-și asigura securitatea”. Deci, normele CUC, a Operațiunii de pacificare nu mai au nici o importanță pentru Tiraspol. Prezența structurilor Misiunii de pacificare Tiraspolul nu o califică drept măsură suficientă pentru asigurarea securității. Ei insistă asupra prezenței propriilor servicii, care fixează, delimitează hotarul. Ei se consideră stat și vor toate atribuțiile acestuia. Vom vedea, cum vor reacționa la aceste doleanțe la Roma.  

Până la Roma mai este. În jurul podului de la Gura Bâcului spiritele nu încetează. Co-președintele CUC din partea FR Ilia Uvarov a făcut o declarație specială, potrivit căreia el solicită mass-media a verifica la maximum informațiile ce țin de activitatea Comisiei.

La 28 aprilie curent ”Novosti Pridnesctrovia” a publicat denunțarea, anterior apărută în mass-media RM, potrivit cărei delegația FR în CUC inițial ar fi susținut poziția Republicii Moldova referitor la renunțarea la posturile ilegale la pod. Există afirmațiile reprezentantului RM în CUC, domnului I. Solonenco, care confirmă această unitate a viziunilor, dar și declarația FR, și cea a Tiraspolului să trâmbițeze retragerea și să vină cu acuzații că cineva comite erori. Este important faptul că Moscova nu admite cele mai elementare modernizări, care ar putea detensiona situația. 

Delegația RM insista la evacuarea tuturor posturilor, cu excepția poliției și trupelor de menținere a păcii. După mai mult timp de confruntări, s-a acceptat decizia de ”compromis”: se confirmă unele reguli de interacțiune a efectivului posturilor de pacificatori în procesul de efectuarea pazei acestui pod. Lucru inutil, odată de pacificatorii demult nu mai participă la misiuni de verificare, cedând toate împuternicirile reprezentanților Tiraspolului.

Ca urmare a ”compromisului” atins, referitor la importanța Misiunii de pacificare ne vorbește și pregătirea neîntreruptă de luptă a efectivului structurilor de forță Transnistrene. La 27 aprilie curent, la un poligon situat în apropierea nemijlocită cu Zona de securitate, corpul de ofițeri ai ”armatei” secesioniste, în frunte cu Oleg Obrucicov, -a.z. ministru  al apărării și adjunctul acestuia Serghei Gerasiutenco. au efectuat exerciții de conducere și trageri din armamentul din dotarea TAB-rilor (mașini blindate de luptă, dotate cu mitraliere și lansatoare de grenade antitanc) și consolidarea acțiunilor în pereche lunetiștilor. Observatori militarii nu au fost admiși la exercițiu, ce formează două încălcări grave a normelor CUC: efectuarea nelegitimă a tragerilor și neadmiterea observatorilor.

Antrenamentul a avut drept scop și evidențierea celor mai instruiți ofițeri și subdiviziune, care apoi vor concura în cadrul competițiilor ”Voin Sodrușestva (Ostașul frăției) – 2018” cu participarea și militarilor din GOTR. Încă o manifestare a încrederii reciproce.

Vișina de pe tort de data aceasta revine obrăzniciei MAE din FR. Ca de obicei, MAEIE a Republicii Moldova cu o jumătate de voce s-a pronunțat contra participării trupelor militare a FR, dislocate în regiunea transnistreană a RM, în festivitățile consacrate zilei de 9 mai,  considerând că prin asta se încalcă Legislația RM. S-a răspuns umilitor – Putem repeta  știrea: Militarii GOTR din nou vor participa la Parada de 9 mai. Anul trecut Elena Copnina; ambasadorul în exercițiu a fost invitată la MAEIE pentru a se declara poziția respectivă a RM. Militarii au participat la paradă de comun cu trupele separatiste.

De ce așa are a se întâmpla? Răspunsul în găsim la Benjamin Macrol, corespondentul ”Les Echos” la Moscova. Jurnalistul se referă la Președintele Franței Emanuel Macron, care ar fi spus: ”El – Putin – e puternic și deștept, dar să nu fim naivi, el este obsedat de ideea de a se amesteca în democrațiile noastre”.