Pravda: Transnistria, în așteptarea războiului

După semnarea de către R. Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și după ratificarea acestuia de Parlament, în contextul lipsei frontierei comune cu Rusia, numai prezența pacificatorilor ruși mai ajută regiunea transnistreană în evitarea conflictelor, scrie Pravda.ru.
Publicația rusească amintește că dintr-o populație de 500.000 de locuitori, regiunea separatistă înregistrează 200.000 de cetățeni ruși. ,,În timp ce Republica Moldova sărbătorea cu manifestații populare ”glorioasa” semnare a Acordului de Asociere, în rmn nu era deloc respectată. În culise, contingentul militar rus se luptă pentru menținerea păcii. Toate acestea se întâmplă din motive evidente (dacă ne amintim cursul evenimentelor din Osetia de Sud și marșul trupelor rusești în Bosnia)”, notează Pravda.
Republica Moldova solicită de o lungă perioadă de timp înlocuirea misiunii de pacificare cu observatori civili, sub auspiciile OSCE, dar Rusia și Transnistria sunt împotriva acestei schimbări pentru că securitatea fizică a cetățenilor din regiunea separatistă nu ar mai fi garantată, își exprimă opinia jurnaliștii de la Pravda.
Prinsă între naționaliștii ucraineni și cei de la Chișinău, cu temerea permanentă de introducere a unor noi măsuri de blocadă economică, regiunea transnistreană se află într-o stare generală de mobilizare, în care nimeni nu se simte în siguranță. De acestă părere este Veaceslav Tobuh, președintele mișcării ,,Recunoaștere” din ”rmn”, citat de Pravda. Totodată, acesta a mai punctat faptul că singura cale de soluționare pașnică a conflictului transnistrean este recunoașterea independenței regiunii.
Amintim că regiunea transnistreană și Rusia, prin liderul separatist Evgheni Șevciuk și vicepremierul Dmitri Rogozin, au semnat recent o serie de acorduri economice menite să minimalizeze consecințele Acordului de Asociere semnat de Chișinău cu Uniunea Europeană.