Ion Leahu: Dezvăluirile lui Gurețchii

Intenția Chișinăului și a Kievului a organiza controlul vamal la segmentul transnistrean a hotarului între statele respective, a provocat un val de proteste la Tiraspol și Moscova. În șirul ”dovezilor” invocate pe prim plan se afla ideea că Transnistria nu practică contrabandă, că toate afirmațiile la acest capitol, indiferent cine ar fi autorul, ar fi invenție. Susținerea tezei referitor la practicarea contrabandei a venit din Tiraspol, de la o persoană destul de informată, cum ar fi Anatolie Gurețchii, procurorul regiunii. La 12 iulie curent, A. Gurețchii a acordat un interviu Vladimir Soloviev, redactor-șef la publicația ”NewsMaker” și publicat în ziarul ”Kommersant”. Îl propunem integral, doar cu unele, neesențiale comentarii.

 

Procuratura Transnistriei la finele lui iunie a inițiat urmărirea penală a ex-președintelui Evghenii Șevciuc. La solicitatea instituției, Sovietul Suprem a ridicat imunitatea fostei ”prime persoane”. Șevciuc, devenit fugar la Chișinău, este bănuit de corupție, furt, abuz de putere. Redactorul-șef a ”NM” a discutat cu Anatolie Gurețchii, referitor la succesele anchetei, și, cine din anturajul lui Șevciuc ar fi în vizorul organelor.

Lansînd urmărirea penală ați creat un precedent pentru Transnistria. Noutatea s-a extins. Cum considerați, acest precedent este unul bun pentru Transnistria, sau nu?

A.G. Este momentul care ar accentua faptul, că în un stat nerecunoscut au loc asemenea delapidări, care ar submina legitimitatea republicii, dar, concomitent nouă ne-a reușit a ridica problema la un așa nivel…

Că alții se vor gândi înainte de a recurge?

Și, de ce nu? Da cum alt fel? Văzând asemenea obrăznicii, care formează cadrul penal, noi nu am putut să nu intervenim. Cum ar fi reacționat lumea la faptul că persoana s-a îmbogățit în mod ilegal, că numai cu asta și s-a preocupat în ultimii cinci ani?

Spuneți că s-a îmbogățit. Puteți invoca cifre?

Nu.

Pornind de la dosarele intentate, ar putea fi vorba de milioane și milioane?

La moment nu am să vă spun. Lucrul continuă, se precizează detaliile, apar și alte episoade.

Banii ar trebui să fie depozitați în bănci, la conturi. Cunoașteți direcția dată?

Sunt diferite variante. Și referitor la depozitarea mijloacelor de către persoanele afiliate. Sunt întrebări ce țin de proprietate, de fondurile umanitar și de stabilitate, bunurile cărora au și fost sustrase și transformate în proprietatea privată a domnului Șevciuc. Între altele, i-a reușit să sustragă patru auto mașini de lux de tip ”Lexus”, care costă destul de mult.

Unde le-a transportat?

În afara Transnistriei. Potrivit actelor, mașinile nu erau în proprietatea statului. Ci a fondurilor, care erau gestionate personal de Șevciuc.

La moment Șevciuc figurează în șase dosare, de care articol ține a șasea?

La fel ca cele precedente, este vorba de mită. Șevciuc a primit-o de la un agent economic pentru soluționarea situației legate de transportarea mărfurilor peste hotare (contrabanda). Evident, că nu voi întra la moment în detalii.

Dimesiunea mitei o puteți indica?

Aproximativ un milion dolari SUA. Destul de serios. Guvernarea integrală a lui a fost marcată de acest viciu de a primi mită, din orice sursă posibilă, mult și cât mai degrabă.

Mita greu e de demonstrat. Vă bazați pe denunțurile celui, care a mituit?

Nu numai. Mai sunt circumstanțe care confirmă mărturisirile reclamantului. Evident, ar fi ideal să fi fost luat în flagrant, dar teoria și practica penală cunosc situații, când se demonstrează și fără asta.

Urmărirea penală a lui Șevciuc este tratată de mulți drept o răzbunare, ca un caz cu subtitlu politic. De care dovezi dispuneți? În aceste șase dosare acuzațiile sunt serioase?

Opinia cu privire la răfuială reală sau imaginată apare de fie care dată, în special când e vorba de un conducător de un asemenea rang. A fost el președinte. A venit la putere altă echipă. Evident, că au apărut întrebări la precedentul, care și sunt tratate ca răzbunare, ca urmărire. Dar vreau să afirm, că fiind în retragere (Anatolie Gurețchii a plecat din funcție îndată ce E. Șevciuc a devenit președinte), urmăream ce se întâmplă. La mine ajungea informația, care demonstra că Șevciuc ar putea comite abateri de la lege. În special, când era vorba de contrabandă, și exista o masă de mărturii, care confirmau că deloc nu totul e în regulă la hotarele republicii la acest capitol. Cei care activau acolo, în structurile respective, preponderent erau preocupați nu de evidențierea și contracararea contrabandei, da contribuiau la înflorirea acesteia De facto, din asta și trăiau. Cât ține de fapte, noi considerăm că dispunem de un volum considerabil, suficient. Dar e cazul să înțelegeți, că lucru doar a început, suntem la o fază inițială a anchetei. Urmază ca faptele selectate să fie apreciate de instanța judiciară. Vă atrag atenția la faptul că a trecut nu mult timp, de când Șevciuc nu mai este președinte, iar noi deja am obținut posibilitatea de a clarifica circumstanțele.

O jumătate de an!

Depinde cum lucrezi Totul derivă de la accesul la oameni, acte, de posibilitatea a contacta martorii și a lucra cu ei. Știți că, îndată după alegeri, multe persoane care au activat în administrația lui Șevciuc au plecat din republică. Fizic nu erau oamenii de care avem nevoie. Apoi primul șoc a trecut și unii s-au întors.

Puteți numi martori cu funcții importante? Se știe, că doar Nicolae Zemțov, ex-șeful securității, colaborează cu ancheta.

Referitor la Zemțov putem vorbi, sentința (cinci ani fără privațiune de libertate) a fost pronunțată, dar avem martori care, concomitent e și acuzat, cum ar fi ex-șeful direcției combatere a contrabandei la Serviciul Vamal. Sunt și alții de așa natură. Consider că nu e corect să dau nume, în special ale martorilor.

Fosta Prim-ministru Tatiana Turanscaia și ex-ministru economiei Maia Parnas nu au revenit?

Nu, nu s-au întors în  Transnistria. Însă noi sperăm, că vom crea condiții care vor asiguira prezența lor și prezentarea datelor solicitate.

Care ar fi întrebările, care le veți adresa?

Sunt întrebări.

Se referă la Evghenii Șevciuc, sau țin de propria lor activitate?

Șevciuc practica organizarea lucrului astfel încât el controla totul, în special ce viza torentele financiare. Nici Turanscaia, nici Parnas nu erau libere în acțiuni. Posibil că ar fi vrut să facă ceva, nu pot afirma. Practic, tot ce se întreprindea, era la direct sau indirect legat de Șevciuc. Am rămas mirat de asemenea capacități, cum de le reușea? Să asiguri controlul personal al oricăror mișcări a banilor?

Ex-șeful băncii republicane transnistrene Eduard Kosovschi?

El și locțiitorul lui sunt în arest. Către ei există multe întrebări, care vizează politica fiscal-monetară, folosirea mijloacelor valutare.

Ei colaborează cu ancheta?

Răspund la întrebări, la cele care li se înaintează.

Lipsa lui Șevciuc frânează expedierea dosarelor în instanță?

Evident. Fără el nu le putem oferi instanțelor. Am putea înainta acuzația, a formula pretențiile. Apoi, e funcția instanței. Însă, legea Transnistriei nu prevede examinarea în lipsa acuzatului. Posil, vom fi nevoiți a opera careva modificări la acest capitol.

Modificări, special pentru cazul Șevciuc?

Nu, numai. Am lansat procesul de armonizare a legislației cu cea din Federația Rusă. Da legile rusești admit așa ceva.

Ironia constă în faptul că armonizarea a pornit-o Șevciuc?

Nu, el nu a pornit-o. El a o utilizat-o în scopurile cale populiste. Armonizarea e pe rol mai de mult. Lucrez din primele zile de existență a republicii. Ne-am orientat la Rusia permanent. Rusia dispune de factorul științific, care lipsește la noi.

Cunoașteți unde se află Șevciuc?

La moment nu dețin o asemenea informație. Potrivit mass-media, ba la Moscova, ba la Malta. Mi se formează impresia,că informațiile sunt generate de el, el dorește să nu fie dat uitării. Evident, am fi dorit să știm, unde se află, ce ar însemna că îndată ar fi aici, la noi.

O să-l declarați căutat?

Căutarea se anunță după pronunțarea acuzațiilor.

Nu s-a produs?

Nu s-a efectuat, odată doar în curând am primit învoirea Sovietului Suprem de a-l urmări penal. Urmează consecutiv să fie realizate procedurile: acuzația, măsura de reprimare și anunțarea în căutare.

Către soția lui Șevciuc, care a activat în calitate de ministru de externe, aveți întrebări?

La momemt dosar penal pe numele ei nu este intentat. Însă, activitatea ei este verificată. Ea rămâne în vizor, ca și toți membrii echipei lui Șevciuc, înclusiv cei contra cărora nu este intentat dosar penal. Se verifică integral moștenirea lui Șevciuc, timp de cinci ani s-au comis multe.

Șevciuc, în calitate de președinte a Sovietului Suprem, a înaintat acuzații lui Igor Smirnov, primul președinte a Transnistriei. În 2011 Comitetul de Anchetă din FR a inițiat dosar penal la adresa rudelor lui Smirnov. Procuratura transnistreană către Smirnov are întrebări?

Regretabil, însă din motive politice, nu avem relații cu procuratura din FR. Cunosc că a fost intentat dosar penal, referitor la furtul a 160 milioane ruble a FR.

Din ajutoarele financiare a FR?

Da, în aceste cazuri ancheta din FR apelează la noi pentru a obține informațiile scontate.

S-au adresat?

Nu, noi nu am avut dosar referitor la Smirnov. De ar fi fost temei reala pentru asemenea dosar, Șevciuc l-ar fi intentat.

Este anchetată activitatea organizației necomerciale ”Integrarea euroasiatică”, fondată de Alexei Juravlev, liderul partidului ”Rodina” din FR?

Nu, nu este jurisdicția Transnistriei.

Cei, care au pretenții la ea, trebuie să se adreseze în Rusia?

Da.

 

În linii mari comentariile ar fi de prisos. Șevciuc este acuzat de contrabandă. Predecesorul lui Smirnov la fel nu a scăpat basma curată, cu toate că așa și nu se știe, ce e cu cele 160 milioane ruble. Pentru noi este cert una: contrabanda e la ea acasă în Transnistria. Așa că Duma de stat a FR a devenit complice a contrabandiștilor transnistreni, pledând contra organizării controlului vamal la hotar cu Ucraina.