„Hârțoagele antistatale” semnate de Comrat și Tiraspol: Chișinăul este depășit de situație, iar partidul examinează situația

Documentul semnat între Găgăuzia și Transnistria săptămâna trecută reprezintă un act de uzurpare a puterii de stat. Adunarea Populară din Găgăuzia, o autoritate publică a Republicii Moldova, a sfidat Constituția și legile țării atunci când a semnat un acord de colaborare cu așa-numitul soviet suprem al autoproclamatei administrații transnistrene de la Tiraspol, autoritate nerecunoscută. După aproape o săptămână, puterea de la Chișinău n-a spus nimic despre acest „angajament” între cei de la Comrat și Tiraspol. Reacția conducătorilor țării va fi „întârziată și fără sens” prezic analiștii politici.

Vladimir Kîssa și Aleksandr Șcerba, după semnarea „acordului de colaborare” între Găgăuzia și Tiraspol. Sursa foto

Sovietul suprem al autoproclamatei administrații transnistrene de la Tiraspol în frunte cu Aleksandr Șcerba a semnat un așa-numit acord de colaborare cu Adunarea Populară a UTA Găgăuzia condusă de Vladimir Kîssa, pe 5 iulie. Chiar dacă a trecut aproape o săptămână autoritățile de la Chișinău nu au reacționat, iar unii reprezentanți ai puterii spun că nu cunosc ce conține documentul. Documentul ar fi o încercare între cele două părți de a-și intensifica relațiile de colaborare pe plan economic și cultural, iar pentru acest lucru este necesar să se apropie nu doar autoritățile executive, ci și cele municipale. Cel puțin acestea sunt declarațiile făcute de Șcerba și Kîssa care au ajuns în presă.

Subiectul îi depășește pe liderii de la Chișinău

Am încercat să obținem câteva comentarii de la oficialii de la Chișinău cu privire la semnarea „acordului de colaborare” dintre Adunarea Populară din Găgăuzia și sovietul suprem al regiunii separatiste din stânga Nistrului. Raisa Apolschi, președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri şi imunităţi nu a fost în stare să ne ofere o opinie întrucât a recunoscut că subiectul o depășește. „Acum sunt în teritoriu. Nu sunt cea indicată pentru a explica ce s-a întâmplat. Am auzit și noi noutatea cum am auzit-o. Ce a fost la mijloc, chiar mă depășește”, ne-a mărturisit deputata care reprezintă fracțiunea Partidului Democrat din Parlament.

Același lucru l-am auzit și de la viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Gheorghe Balan, care ne-a rugat să îi lăsăm timp să se documenteze. Oficialul a spus că vrea să citească acordul și să se gândească puțin la subiect pentru a ne oferi o opinie temeinică în ziua următoare, adică astăzi.

Am încercat să obținem o reacție despre acest acord încheiat între găgăuzi și tiraspoleni și de la prim-ministrul Pavel Filip, însă am fost rugați să expediem o solicitare oficială pe adresa de e-mail a serviciului de presă al Guvernului. „Prim-ministrul va examina solicitarea și dacă va considera necesar, va veni cu o reacție”, a punctat consilierul principal de stat al lui Filip. Am expediat această solicitare și așteptăm o reacție a premierului.

Găgăuzia sfidează Constituția Republicii Moldova

Dacă președinta Comisiei juridice, numiri și imunități nu a avut nimic de comentat, atunci vicepreședintele comisiei, Tudor Deliu, a spus că „această samovolnicie nu va aduce roade pentru Găgăuzia”. Deputatul liberal-democrat crede că acest acord reprezintă o sfidare a Constituției Republicii Moldova din partea Adunării Populare din Găgăuzia. „Partea transnistreană nu este recunoscută de nimeni și nu putea o autoritate publică din Moldova cum este Adunarea Populară să încheie un acord de colaborare cu această parte. Nu știu care sunt dimensiunile acordului și la ce se referă, dar pentru mine trezește mari semne de întrebare. Ar trebui să luăm o atitudine față de această inițiativă a Adunării Populare a Găgăuziei cu atât mai mult cu cât în ultimul timp insistă ca mai multe proiecte să fie adoptate în Parlamentul Republicii Moldova. Această samovolnicie nu va aduce roade pentru Găgăuzia”, a punctat Deliu.

„O hârțoagă antistatală”

Acest acord reprezintă o crimă, a explicat în mod tranșant analistul politic Oazu Nantoi, care este și expert în problema transnistreană. „Dacă ne uităm la Articolul 2 din Constituția Republicii Moldova vedem că uzurparea puterii de stat este cea mai mare crimă. Prin urmare, ei sunt complici la crimă, iar domnul Vladimir Kîssa, singurul ales din partea PD în Adunarea Populară a Găgăuziei, care a semnat acest acord, a comis o crimă”, susține Nantoi.


CITIȚI ȘI: Expertul Mihail Sirkeli: Găgăuzia trebuie să fie ca Transnistria, deoarece are același statut


Faptul că autoritățile centrale au trecut cu vederea semnarea acestui acord demonstrează că nu au viziune și o politică de consolidare a statului Republicii Moldova. „De regulă, reacțiile sunt întârziate și lipsite de sens. Trebuie să se modifice legea din 23 decembrie 1994 cu privire la statutul juridic al autonomiei UTA Găgăuzia și să facă din ea o autonomie clasică, cultural națională. Să aibă competența de a se ocupa de salvarea limbii găguze, de păstrarea culturii lor, fiind cetățeni loiali ai Republicii Moldova. În schimb, noi avem un teritoriu rusificat. Limba găgăuză dispare dacă este să-i credem pe puținii intelectuali găgăuzi care trag alarma și tot în schimb avem agentul Irina Vlah alături de agentul Igor Dodon care își fac mendrele lovind în proiectul statalității Republicii Moldova”, subliniază analistul politic. Despre valoarea acestui acord, Oazu Nantoi spune că nu este decât „o hârțoagă cu conotații politice antistatale”.

Formatul 5+2 a fost neglijat

Democratul Sergiu Sîrbu spune, de asemenea, că nu știe „ce a fost acolo” și ce conține acordul semnat între Găgăuzia și Tiraspol, însă asigură că Partidul Democrat din care face parte examinează minuțios situația. „Partidul examinează foarte minuțios această situație destul de serioasă și vom veni cu o declarație. Evident că autoritățile din stânga Nistrului nu sunt recunoscute și noi nu putem recunoaște actele lor. Ne documentăm și vom veni cu o reacție oficială. Pe viitor astfel de situații trebuie să fie gestionate mult mai atent, este un subiect sensibil. Avem formatul 5+2, orice contact trebuie să aibă loc în acest format, cred eu”, menționează Sergiu Sîrbu.

În timp ce președintele Legislativului din UTA Găgăuzia se declară impresionat de calitatea procesului legislativ de la Tiraspol și spune că Găgăuzia are ce învăța de la Transnistria, unii reprezentanți ai societății civile contrazic această opinie. „Adunarea Populară din Găgăuzia are nevoie de acest acord așa cum are nevoie un câine de 5 picioare”, scrie Mihail Sirkeli, președintele Centrului de Tineret „Piligrim-Demo”, într-o postare pe Facebook. „Acest acord nu oferă nimic Găgăuziei, ci oferă Chișinăului un argument în plus în fața partenerilor internaționali, pentru a păstra status quo-ul pentru problema găgăuză”, punctează Sirkeli.

Sursa:

http://moldnova.eu/ro/hartoagele-antistatale-semnate-de-comrat-si-tiraspol-chisinaul-este-depasit-de-situatie-iar-partidul-examineaza-situatia-18696.html/