Expert: Există două căi de soluţionare a conflictului transnistrean. Ce propune Vitalie Andrievski

Informarea permanentă a populaţiei din stânga Nistrului despre beneficiile apropierii de Uniunea Europeană este cheia soluţionării conflictului transnistrean. De această părere este directorul Institutului de Politici Efective, Vitalie Andrievski. Potrivit lui, în cazul unei abordări corecte, problema reîntregirii ţării poate fi soluţionată în cel mult trei ani. 

Vitalie Adrievschki susţine că există două căi de soluţionare a conflictului îngheţat din estul ţării. Prima este comunicarea permanentă cu oamenii de acolo.

“Trebuie să lucrăm cu populaţia, să o informăm, să-i explicăm. Trebuie să începem decriminalizarea Transnistriei. De asemenea, să semnăm cu Rusia un pact de retragere a trupelor armate, nu în cadrul OSCE, ci direct”, a menţionat directorul Institutului Politici Efective.

A doua opţiune prevede măsuri mai dure, inclusiv restricţionarea accesului străinilor în regiunea transnistreană şi înăsprirea pedepsei pentru promovarea separatismului:

“O amnistie fiscală, să nu mai cerem întoarcerea datoriilor, să încheiem toate pretenţiile legate cu războiul din 1992 în ce-i priveşte pe cetăţeni, cu excepţia celor care au ocupat funcţii înalte şi au un trecut criminal”.

Potrivit analistului politic Oazu Nantoi, cetăţenii de pe cele două maluri ale Nistrului nu au nimic de împărţit, iar prezenţa contingentului rus de menţinere a păcii nu face decât să tensioneze situaţia.

“În stânga Nistrului sunt oameni care scot profit din nenorocirea asta comună pentru populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului. Iată faţă de aceste persoane, care sunt foarte puţine la număr, ca să fie clar, trebuie să fie formulate nişte politici foarte dure”, a declarat Nantoi.

Ambii experţi consideră că actuala conjunctură regională şi internaţională este favorabilă soluţionării conflictului din estul ţării. Ucraina, care se confruntă acum cu problema separatismului, susţine plenar eforturile Chişinăului. Iar SUA şi UE sunt gata să ofere tot sprijinul în acest sens.

Citește mai mult: http://www.publika.md/expert-exista-doua-cai-de-solutionare-a-conflictului-transnistrean-ce-propune-vitalie-andrievski_2970690.html#ixzz4j8me60Jv