12.04.2017: Gubarev, emisarul Moscovei, face front comun cu Tiraspolul pe subiecte importante pentru separatiști

Treburile merg foarte prost în acest moment la Tiraspol, susține Igor Munteanu, fostul Ambasador al RM în SUA, judecând după reacțiile Moscovei, sfâșiată de priorități pe prea multe fronturi simultan, fapt sugerat şi de vizita-fulger a lui S. Gubarev, însărcinatul cu misiuni speciale rus, care nu ascunde o plictiseală profundă față de isteriile fără capăt ale elitelor transnistrene. Rusia ar putea face front comun cu liderii separatist, din nou, pentru a mai câștiga timp pentru regim și, în acest scop, Moscova ar putea cere la unison cu liderul separatist Krasnoselsky convocarea de urgență a unei noi runde de negocieri în formatul ”5+2”, cu includerea în acest format a unor subiecte fierbinții pentru Tiraspol, cum este decizia RM și a Ucrainei de a instala un control comun la punctul de trecere Cuciurgan. Un alt subiect fierbinte ar fi decizia de a renunța la contractul de achiziție a energiei electrice de la Cuciurgan. Ambele subiecte fragilizează foarte mult regimul separatist și-l lasă fără bani și fără speranțe. Dar ar putea și să n-o facă, dacă nu ar vedea cum poate exploata în folos propriu situația creată în ultima vreme.

Potrivit lui Munteanu, Republica Moldova nu are niciun motiv să ofere un colac de salvare liderului separatist de la Tiraspol, care nu poate fi calificat drept posibil aliat al Chișinăului în procesul de reglementare. Interesul national trebuie să prevaleze la Chișinău într-un moment în care guvernul national ar putea câștiga o miză strategică pe plan regional. Există teme, în general, care nu pot fi negociate sau rupte din contextul relațiilor dintre statele suverane – Ucraina și Republica Moldova – care au tot interesul de a-și restabili controlul deplin al frontierei de stat. Subiectul frontierei de stat nu poate fi supusă niciunei proceduri de mediere în actualul format de negocieri, decât dacă ambele state și-ar dori acest lucru. Știm însă că nici Chișinăul, și nici Kievul nu ar avea vreun interes să supună acest subiect oricărei alte autorități externe. Cu atât mai mult nu poate fi un mediator credibil Rusia, un stat cu statut incert în cadrul acestor negocieri, fie mediator, fie sponsor declarat al regimului separatist.

Munteanu a afirmat că Tiraspolul visează cu ochii larg deschiși să poată bloca instalarea punctului comun moldo-ucrainean Cuciurgan-Pervomaisk, eventual cu susținerea Rusiei în formatul 5+2. Dar să nu uităm că Tiraspolul este răspunzător de blocarea intenționată a unei lungi liste de probleme mari. Există poduri blocate de Tiraspol, zona de securitate este ticsită de militari transnistreni înarmați cu tehnică de luptă incompatibilă cu Acordul moldo-rus de încetare a focului, din iulie 1992, circulația cetățenilor RM este restricționată de posturi ilegale, care nu ar fi trebuit să existe, coșul III securitate și apărare al negocierilor este paralizat de blocajul ruso-transnistrean. Ideal ar fi ca opinia Tiraspolului să fie ascultată numai atunci când s-ar referi la acțiuni concrete de acceptare a politicilor de reintegrare şi, de vreme ce oficialii tiraspoleni nu colaborează satisfăcător în cadrul acestei politici oficiale, Chișinăul ar trebui să țină la distanță aceste initiative până la schimbarea datelor de joc. Deschiderea punctului vamal comun de la Cuciurgan-Pervomaisk reprezintă un pas strategic corect în politica de bună vecinătate a Ucrainei și Republicii Moldova.

Serghei Gubarev cunoaște foarte bine cât de fragil este regimul pe care Rusia îl sponsorizează în felurite chipuri. A venit la Tiraspol pentru coordonări și întărire a mesajului său traditional, eventual ar putea modela decizia Chișinăului ori poate ar impresiona observatorii mai zeloși ai formatului ”5+2”, deși… de ce-ar trebui să creadă lacrimilor Republica Moldova, atunci când invocarea unei reuniuni de urgență 5+2” nu-i servește propriilor interese?, se întreabă Igor Munteanu.

Este adevărat, susține sursa citată, RM trebuie să ridice probleme reale, care ne deranjează. Printre acestea se numără intensificarea sfidătoare a exercițiilor militare a așa-numitelor forțe armate ale Transnistriei în comun cu Grupul Operativ al Trupelor Ruse, ca și tentativele neîntrerupte de recrutare a OGRV cu forte proaspete din rândurile populației locale, mulți dintre aceștia fiind și cetățeni ai Republicii Moldova.

Aceste exerciții nu au nici logică și nici o necesitate legată de reglementarea conflictului. Putem citi în aceste exerciții comune doar mesajul unor noi amenințări la adresa securității statului. Statutul Rusiei este foarte confuz din aceste motive – este și mediator, și contribuitor, și sponsor, și beneficiar exclusive al prezenței militare pe teritoriul Republicii Moldova, contrar prevederilor constituționale ale statului. Rusia nu a oferit încă explicații satisfăcătoare în această privință, iar atașatul său militare continua să se ascundă în sediul Ambasadei Federației Ruse din Chișinău, deși ar fi trebuit să fie retras conform normelor diplomatice internationale.

În stilul său potiomkinist, Serghei Gubarev declara azi că Rusia nu vrea să accepte un ”dictat asupra uneia dintre părți din negocieri”. Nu-i clar însă dacă ar trebui să se înțeleagă din această declarație că aplicarea dictatului în raport cu RM și Ucraina i s-ar părea lui Gubarev o soluție mai ușor de acceptat? Aducerea relațiilor bilaterale între două state suverane Republica Moldova și Ucraina în formatul negocierilor ”5+2”, la initiativa regimului separatist, mi se pare o idee exotica și lipsită de eleganță, însemnând o crasă depășire a statutului subiecților care fac parte din acest format de negocieri. Notăm că nici Chișinăul și nici Kievul nu sunt obligaţi să accepte propunerea oricărei alte părți de a introduce chestiunea controlului comun la Cuciurgan pe agenda de discuții în format ”5+2”, deși părțile participante pot recomanda anumite subiecte, dar acestea sunt acceptate prin consens,  iar acesta nu are cum să existe pe acest subiect.

„Cu siguranță, Gubarev a discutat și alte subiecte. Tiraspolul este alarmat de întreruperea alimentării cu energie electrică a Uzinei Metalurgice din Râbnița și de pierderea contractului de livrare a energiei electrice către Republica Moldova. Dar nici subiectul de alimentare cu energie electrică nu poate face parte din agenda formatului 5+2. În cadrul acestui format trebuie să rezolve odată și pentru totdeauna problema liberei circulații, trebuie să rezolve problema zonelor de securitate, problema școlilor cu predare în limba română, dar și finalitatea propriu-zisă a procesului de reglementare, în interesul cetățenilor Republicii Moldova”, a conchis Munteanu.

 

Sursa:

https://deschide.md/ro/stiri/politic/10096/Gubarev-emisarul-Moscovei-face-front-comun-cu-Tiraspolul-pe-subiecte-importante-pentru-separati%C8%99ti.htm