Ivan Babici: Răspunderea penală pentru fraudarea alegerilor în Transnistria: lupta pentru electorat este în toi

În Transnistria se derulează faza activă a campaniei electorale. Ziua votului este tot mai aproape, iar temerile transnistrenilor nu fac decât să se amplifice. În prezent, în Transnistria, diverse forţe politice vorbesc de tentative de fraudare a rezultatelor scrutinului. Sunt destui candidaţi care nu sunt interesaţi să avem alegeri corecte. Populaţia aude promisiunile fiecărui candidat la preşedinţie după alegerea lui în această funcţie şi le consideră într-o mare măsură nerealizabile.

Tentativele de a destabiliza situaţia în timpul campaniei electorale prin mass-media, declaraţiile unor deputaţi ai Sovietului Suprem, organizaţii civice, au condus la neîncrederea populaţiei în capacitatea comisiilor de a asigura alegeri corecte şi transparente. Motive de îngrijorare sunt.  Să se facă tot posibilul pentru a evita eventuale fraude în alegerile prezidenţiale – aceasta este cerinţa opiniei publice din Transnistria. Valerian Tulgara, membru al Camerei Civice a Transnistriei, preşedintele Uniunii Moldovenilor din Transnistria: “Am impresia că noi, în Transnistria, avem câţiva experţi în tehnologii politice care au pregătit varianta unei fraude masive şi cel mai probabil toate acestea îi împiedică să-şi atingă obiectivul şi să aducă pe tavă victoria unuia dintre candidaţii la preşedinţie”.

În Transnistria, tentativele de fraudare a alegerilor constituie o infracţiune şi sunt pedepsite prin lege. În 25.11.2016, Evgheni Şevciuk a semnat o lege care incriminează fraudarea rezultatelor alegerilor. Vor fi pasibili de pedepse penale cei care vor împiedica cetăţenii să-şi exercite drepturile electorale, care îi vor constrânge să voteze pentru un anumit candidat, care le vor cere să-şi fotografieze buletinul de vot cu rezultatul votului. Vor răspunde penal şi persoanele care vor împiedica activitatea membrilor comisiilor electorale, observatorilor precum şi cetăţenii care vor încerca să voteze în baza aceluiaşi act de identitate de mai multe ori – în aşa-zisele carusele. În plus, se înăspreşte răspunderea pentru încălcarea legislaţiei de către membrii comisiilor electorale şi pentru fraudarea alegerilor în orice formă – prin procese verbale cu date fictive, substituirea buletinelor de vot şi altele. Pentru acestea se prevede lipsirea de libertate pentru 7 până la 15 ani. Dar cetăţenii care s-au adresat benevol, la timp, organelor de aplicare a legii şi au ajutat la prevenirea altor infracţiuni, nu vor mai fi traşi la răspundere. Schimbările ar trebui să apere corectitudinea alegerilor din Transnistria şi mulţi dintre cei care ar putea încălca legea, acum se vor gândesc la preţul pe care vor trebui să-l plătească pentru infracţiunea în sfera legislaţiei electorale.

Evgheni Şevciuk a dat ordin structurilor de forţă să înceapă culegerea de informaţii operative despre tentativele de mituire a reprezentanţilor comisiilor electorale, organelor de aplicare a legii, magistraturii şi a alegătorilor. În încercarea de a menţine stabilitatea în regiune în timpul alegerilor, preşedintele Transnistriei s-a adresat lui D.O. Rogozin, reprezentantul special al preşedintelui Rusiei pentru Transnistria, pe care l-a rugat să examineze posibilitatea trimiterii în Transnistria a unui grup de experţi independenţi, pentru a acorda Comisiei Electorale Centrale asistenţă metodologică, şi să trimită observatori civici în scopul creşterii transparenţei campaniei electorale. O reacţie a fost declaraţia fondatorului ANO “Evraziyskaya integratsiya”, deputat al Dumei de Stat a Rusiei, Aleksei Juravliov, despre discreditarea intenţionată a asistenţei umanitare ruse de către “duşmanii” Transnistriei, şi anume ziarul “Omul şi drepturile lui”, finanţat de holdingul “Sheriff”, realizat de persoane rău-intenţionate faţă de Transnistria, cu scopul de a discredita organizaţia umanitară rusă şi pe preşedintele actual, Evgheni Şevciuk. El a mai subliniat că proiectele de infrastructură din Transnistria, iniţiate de Rusia, au devenit posibile în mare măsură datorită preşedintelui actual al Transnistriei, Evgheni Şevciuk.

Opinia publică transnistreană este îngrijorată şi de tentativele anumitor forţe de a influenţa rezultatele alegerilor. Astfel, reînfiinţata mişcare civică “Pentru alegeri corecte” a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui, Sovietului Suprem, preşedintelui Comisiei Electorale Centrale, altor organele ale puterii de stat. Vitali Agapii, membru al mişcării civice “Pentru alegeri corecte”: “Cumva mergem spre armonizarea cu legislaţia Rusiei, însă pe de altă  parte, vedem acţiunile contrare din partea legislatorilor noştri. Invers, ar trebui să ne punem întrebarea: chiar vrem alegeri corecte? vor aleşii noştri aceste alegeri corecte, fie măcar în cazul alegerilor prezidenţiale? Nu vom aminti ce s-a întâmplat în noiembrie 2015, poporul are şi acum foarte multe întrebări”.

În opinia organizaţiilor civice, sunt posibile fraude masive din partea unor candidaţi la preşedinţie. Anume de aceea, faptul că deputaţii Sovietului Suprem nu doresc să adopte legile de contracarare a diferitelor genuri de manipulări în ziua scrutinului, intrigă şi produce teamă. Dacă adăugăm şi disputele care nu se mai potolesc în jurul corectitudinii listelor electorale, la care baza electorală a fost alcătuită în principal în 2006-2011 şi, prin urmare, are în prezent numeroase inexactităţi – concluziile nu sunt deloc îmbucurătoare. Administraţiile locale, împreună cu organele de aplicare a legii din Transnistria au descoperit deosebiri semnificative. Sunt circa 50 de mii de persoane, adică peste 12% din numărul total al alegătorilor, fapt care, în esenţă, poate însemna existenţa unor indicii de pregătire a unei fraudări de amploare a alegerilor. E. Şevciuk consideră că în prezent Comisia Electorală Centrală nu este dispusă să asigure, împreună cu puterea executivă, alegeri corecte şi transparente, fapt care va duce la escaladarea tensiunilor în societate în ajunul importantului eveniment politic din Transnistria, în condiţiile nerecunoaşterii acesteia pe plan internaţional. Probabil, preşedintele vrea să arate că în prezent CEC nu este dispus să organizeze alegeri corecte şi obiective şi de aceea ar trebui amânată data scrutinului.

În intervalul respectiv de timp, spaţiul mediatic din Transnistria a fost atât de încins, încât oamenii ar putea să nu se mai înţeleagă în ce priveşte convingerile politice, fapt care nu s-a mai observat în regiune, la o asemenea scară. Situaţia este alimentată zilnic în presă, cele două posturi de televiziune TV PMR şi TSV fiind angrenate într-un război dur, pe faţă, fapt ce ar putea conduce la neîncrederea locuitorilor în presă şi va da posibilitatea apariţiei pe spaţiul mediatic transnistrean unei a treia forţe.

Activiştii civici din Transnistria insistă asupra instituirii de către Comisia Electorală Centrală a unor aspecte de noutate în campania electorală: organizarea pentru prima dată a transmisiunilor în direct în ziua scrutinului din secţiile de votare, inclusiv la numărătoarea voturilor, fapt ce ar putea fi interpretat ca modalitate de combatere a fraudelor; aplicarea pentru prima dată a unei ştampile pe actele de identitate ale alegătorilor, fapt ce poate fi interpretat ca modalitate sigură de împiedicare a infracţiunilor de tipul “caruselului” în alegeri; împiedicarea de către miliţie a mituirii alegătorilor, sub forma încheierii unui contract politic cu alegătorul, cu trei zile înaintea scrutinului, cu prezentarea după alegeri a dovezii privind votul şi acordarea recompensei. Această schemă a fost utilizată pe larg la alegerile din sate, în Ucraina.

În perioada campaniei electorale din Transnistria nu pot fi evitate şi imixtiunile tehnologiilor politice murdare, de exemplu, prin apelurile telefonice numeroase primite de locuitorii Transnistriei din regiunea Moscovei, pentru un sondaj şi stabilirea opiniei publice. “Dacă alegerile ar avea loc mâine pentru cine veţi vota?”. Pe locuitori îi intrigă de unde are organizaţia respectivă numerele de telefon. Vor fi demne de încredere rezultatele unei asemenea cercetări? Sondajele în acest format sunt formatoare de opinie: când întrebarea include numele necesar, sugestia sau chiar răspunsul la întrebare. Astfel de sondaje reprezintă o tehnologie de modificare a opiniei publice, în mod ascuns. Adică, în esenţă, răspunsul nu mai este important, important este ca respondentului să-i fie indusă ideea conţinută în întrebare, adică prin manipularea întrebării, poate fi manipulat răspunsul, respectiv şi opinia omului.

Sunt tentative din partea unor candidaţi la preşedinţie de influenţarea a anumitor grupe de oameni, prin presiuni, ameninţări, şantaj. În plus, în presa din Transnistria sunt difuzate informaţii îndoielnice, sunt răspândite intenţionat zvonuri despre tăierea pensiilor şi salariilor cu 50% după 01.01.2017.

Trebuie acordată o atenţie deosebită rezultatelor a două cercetări sociologice, realizate cu susţinerea financiară a candidaţilor la preşedinţie V.N. Krasnoselski şi E.V. Şevciuk.

Astfel, sondajul efectuat de agenţia rusă de cercetări NARI, dat publicităţii în 29.11.2016, a indicat date preliminare interesante: la întrebarea “Dacă alegerile prezidenţiale ar avea loc duminica următoare, pe cine l-aţi vota?”, răspunsurile celor chestionaţi au fost următoarele: Vadim Krasnoselski – 44,2%, Evgheni Şevciuk – 25,1%, Oleg Horjan – 5,6%, Ghennadi Kuzmiciov – 4,3%, Aleksandr Deli – 0,4%, Irina Vasilaki – 0,2%, Vladimir Grigoriev – 0,1%. 20,1% dintre cei chestionaţi s-au declarat indecişi. Au fost sondaţi prin metoda interviului telefonic 15.000 de persoane. Eroarea eşantionului – 3.5%.

Cealaltă organizaţie, care a derulat o cercetare sociologică în Transnistria, compania rusă “Global Socium Consulting”, a chestionat peste 11.000 de respondenţi şi a prezentat următoarele rezultate – aproape 76,88% dintre cei chestionaţi vor participa la vot, 5,7% nu vor merge, iar 17,42% sunt încă indecişi. Dacă alegerile ar avea loc duminica următoare, peste jumătate dintre respondenţi – 52,9% ar vota în favoarea lui Evgheni Şevciuk. Pentru Vadim Krasnoselski ar vota 30,4% dintre cei sondaţi. 12.36% dintre respondenţi erau indecişi. iar 6,04% ar vota împotriva tuturor. Ceilalţi au preferat alţi candidaţi. Astfel, după cum arată rezultatele cercetării, ratingul candidatului la preşedinţie, Evgheni Şevciuk, este de 1,7 ori mai mare decât al candidatului Vadim Krasnoselski. De aceea, specialiştii de la “Global Socium Consulting” prognozează că alegerile se vor desfăşura într-un singur tur. Eroarea sondajului este de 1%.

În Transnistria, niciunul dintre pretendenţii la victoria în cursa prezidenţială nu a reuşit să convingă majoritatea electoratului de corectitudinea alegerii lor. Niciunul dintre candidaţii la preşedinţie nu are un electorat ferm şi amplu, nu are sens realizarea de studii statistice şi sondaje sociologice pe straturi electorale din cauză că acestea se modifică înainte ca sociologii să anunţe rezultatele sondajelor. Stările de spirit ale electoratului transnistrean se schimbă foarte rapid. Materiale compromiţătoare pe care candidaţii le au unii la adresa celorlalţi ar putea ademeni o parte din electorat în ultimele zile dinaintea votului. Încercăm să evaluăm tendinţele electorale: trebuie să constatăm că o parte însemnată a electoratului, peste o treime, însă nu este decisă în privinţa alegerilor. O parte importantă a acestuia, “se va decide în secţia de votare”. Proporţia obişnuită a “electoratului protestatar”, specifică regiunii, este de 10-15%, cea care va aplica ştampila în căsuţa “Împotriva tuturor”. Propaganda electorală nu a avut eficienţa electorală scontată şi de aceea, pentru carismaticul G. Kuzmiciov, extravaganta I. Vasilaki, candidatul cu acurateţe juridică V. Grigoriev şi pentru procurorul A. Deli, luaţi împreună, vor vota 10-15% dintre alegătorii veniţi la urne. Oleg Olegovici Horjan nu are nevoie să-şi mobilizeze alegătorii. Ei sunt motivaţi ideologic şi vor merge cu siguranţă la secţii iar pentru Horjan vor vota 15-20%. Rămâne 50-65% din electorat, gata să voteze pentru cele mai “grele” figuri politice din alegeri – V.N. Krasnoselski, preşedintele Sovietului Suprem al Transnistriei, şi preşedintele în funcţie, E.V. Şevciuk. Nu poate fi prevăzut acum cu exactitate partea fiecăruia din preferinţele electorale. În campania electorală nu este suficient pentru candidaţi să organizeze câteva acţiuni publice, expresive, cu participarea unui număr mare de locuitori activi din punct de vedere civic, o izbucnire emoţională puternică în sprijinul unui candidat ar putea schimba situaţia. Populaţiei trebuie să i se insufle încrederea în viitorul bun cu un anumit candidat şi să-i fie descrisă o “imagine” reală a îmbunătăţirii traiului oamenilor simpli.

Este evident şi că va exista un al doilea tur. O victorie din primul tur nu este doar puţin probabilă. Victoria în primul tur înseamnă un “drum liber” pentru organizarea unui maidan de către cealaltă parte.

Este greu de criticat promisiuni goale, este mai convenabil de criticat cei care fac lucruri concrete. Este uşor să promiţi oamenilor o viaţă bună. Marele capital luptă pentru funcţia politică supremă pentru a obţine controlul absolut în Transnistria. În prezent, locuitorii Transnistriei sunt în faţa unei alegeri simple: controlul total sau suveranitatea poporului? Aş spera că alegerea transnistrenilor va fi una democratică, fără mită şi fraude.