Seminarul Internațional “Mit şi adevăr în învățământul transnistrean”

În perioada 18-20 noiembrie a.c, la Adjud, la Colegiul Național “Emil Botta” s-a desfășurat cel de al- III-lea Seminar Internațional  “Mit și adevăr în învățământul transnistrean” cu participarea reprezentanților din câteva școli și licee de grafie latină din Transnistria, însoțiți de elevi ai acestora.

primire

Având în vedere importanța educației și a mecanismelor formative în deslușirea și identificarea elementelor structurale ale unui conflict – fie el şi înghețat, cum este cel din Transnistria, Laboratorul pentru Analiza Conflictului Transnistrean a răspuns cu interes invitației de a participa la acest seminar dedicat situației învățământului de grafie latină din Transnistria.

plen                                sedinta

Directorii și reprezentanții instituțiilor de învățământ transnistrene au prezentat structura și activitățile derulate, iar reprezentantul asociației „Promo-Lex”, Alexandru Zubco, a făcut ample referiri la situația statistică a școlilor și liceelor cu învățământ în grafia latină.

diploma

Prin intervenția dr. Marius Șpechea, participanții au fost informați cu privire la activitatea științifică şi interesul de cercetare al L.A.C.T cu privire la situația din Transnistria pe diverse paliere – evident, situația învățământului fiind una dintre temele importante abordate cu metode analitice. Dincolo de articolele publicate şi proiectele derulate până în prezent de către L.A.C.T, participanții au fost informați şi cu privire la proiectele în derulare şi intențiile de viitor, bazându-ne și pe deschiderea și buna cooperare cu școlile și liceele reprezentate la seminar.

mausoleu

Proiectul s-a încheiat cu o vizită  a participanților la Mausoleul de la Mărășești, pentru a marca centenarul intrării României în Primul Război Mondial, în anul 1916.