Stefan Schennac, oficial APCE: “Transnistria este conflictul cel mai ușor de rezolvat”

Dintre toate conflinctele îngheţate din fostul spaţiu sovietic, cel transnistrean este cel mai uşor de soluţionat. Părerea îi aparţine lui Stefan Schennach, preşedintele Subcomisiei pentru conflinctele îngheţate din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Sursă foto: acig.info

Sursă foto: acig.info

Schennach a discutat într-un interviu pentru Europa Liberă despre salba conflictelor îngheţate şi despre statutul lor în noul cadru geopolitic.

“În lume există diferite conflicte înghețate. Există conflicte mai vechi de 20 de ani. Transnistria, Abhazia, Osetia de Sud, Nagorno-Karabach și să nu uităm nordul Ciprului, care este conflictul cu durata cea mai lungă dintr-un stat membru al Consiliului Europei și UE. Când Ciprul a devenit stat membru al UE, întreaga insulă s-a alăturat UE, nu doar sudul. Reiterez ideea că Transnistria este conflictul cel mai ușor de rezolvat. Unul dintre motive este că războiul din anii ’90 nu a avut magnitudinea celorlalte. Sigur a fost război și nu vom uita niciodată, pentru că au murit oameni acolo. Dar nu a avut amploarea celor din Osetia de Sud, din Karabach sau din Cipru, unde au staționat mai bine de 35 de ani trupe ONU. Totul s-a schimbat după ultima revoluție din Ucraina. Transnistria nu mai este atât de mult în atenția Federației Ruse așa cum era odată. În plus, rușii nu doresc să fie în atenția lumii cu problemele pe care le au cu atâtea țări. Transnistria este foarte mică și, de fapt, nu poate supraviețui singură. Acum, că granița cu Ucraina este închisă, singura posibilitate a autorităților transnistrene este să treacă prin Chișinău, să facă tot ce făceau în Ucraina în Chișinău. Chiar și pentru discuții politice. Asta ne spune că ceva se schimbă și trebuie să folosim această schimbare”, a explicat oficialul APCE.

“În teritoriile unde se află conflicte înghețate oamenii de rând sunt cei care suferă, nu politicienii sau liderii. Oamenii de rând sunt privati de bunuri si libertate, politicienii pot să plece, pot circula, au pașapoarte. Oamenii de rând au probleme pentru că educația lor nu este acceptată oriunde în lume, pașapoartele lor sunt recunoscute. Autoritățile de la Chișinău și Tiraspol trebuie să colaboreze, trebuie să dorească o soluție, trebuie să găsim un model”, a adăugat Stefan Schennach.

 

Sursa: http://infoprut.ro/45677-stefan-schennac-oficial-apce-transnistria-este-conflictul-cel-mai-usor-de-rezolvat.html