Dmitri Palamarciuc: POZIŢIA MOLDOVEI DUCE LA DISTRUGEREA FORMATULUI „5+2”

Poziţia Moldovei la negocieri este „ignorare a instrumentelor de negocieri, nihilism în privinţa acordurilor atinse cu Transnistria”, consideră viceministrul Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN, Dmitri Palamarciuc.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, despre aceasta el a vorbit într-un interviu pentru regizoarea de film documentar Steffi Wurster (Germania), care a vizitat Tiraspolul pentru a realiza pelicula „Nostul Nr.6. Trei maluri ale râului” despre misiunea de pacificare de pe Nistru.

Palamarciuc consideră că asemenea poziţie a Moldovei duce la „distrugerea bazelor procesului de negocieri şi destabilizarea situaţiei”.

În opinia sa Transnistria este „un stat format, funcţional, precum şi un participant responsabil la dialogului internaţional, care în cazul recunoaşterii internaţionale se va dezvolta dinamic, asigurând drepturile economice, politice şi umanitare ale cetăţenilor săi”.

Potrivit spuselor diplomatului, „sarcina principală a RMN în dialogul cu colegii moldoveni este de a-l face social orientat, cu scopul de a atinge rezultate concrete care vor contribui la îmbunătăţirea bunăstării cetăţenilor”.

Vorbind despre economia Transnistriei, el a remarcat restricţiile create artificial de RM în aspiraţia „republicii de a menţine cooperarea comercial-economică atât cu FR, cât şi cu UE”.

Palamarciuc a opinat că prezenţa misiunii de pacificare „generează acelaşi sentiment de securitate şi protejare care este atât de necesar teritoriului post-conflict”.

„Încercările de a renunţa la pacificatori sunt privite de Transnistria ca negative, deoarece pot deveni catalizatorul unei posibile acutizări a situaţiei din regiune. Orice transformare a acestei operaţiuni este posibilă doar în contextul reglementării paşnice definitive şi durabile a relaţiilor dintre Transnistria şi Republica Moldova. Atât timp cât nu a fost găsit formula, să strici carcasa, fundamentul păcii pe acest pământ este cel puţin iraţional”, consideră el.

 

Sursa: http://www.infotag.md/rebelion-ro/222294/