Cazul Kuzmiciov: Bâlbâiala autorităţilor de la Chişinău

Autorităţile Republicii Moldova se contrazic în declaraţii atunci când sunt întrebate despre cazul lui Maxim Kuzmiciov, fiul aşa-numitului ministru de Interne de la Tiraspol, reţinut la Atena în cadrul unui dosar deschis de oamenii legii de la Chişinău. În timp ce şeful Interpol spune că Poliţia a făcut toate demersurile pentru extrădarea lui Kuzmiciov, Procuratura Generală precizează că încă este în proces de acumulare a probelor.

Maxim Kuzmiciov este fiul aşa-numitului ministru de interne de la Tiraspol, Ghenadie Kuzmiciov. Acesta ocupă o funcţie de conducere în instituţia condusă de tatăl său.

Dosarul Kuzmiciov

Maxim Kuzmiciov a fost reţinut în luna iulie de autorităţile din Grecia într-un dosar deschis de autorităţile de la Chişinău care-l acuză de şantaj şi de crearea unei grupări criminale, după ce fusese anunţat în căutare internaţională. Deschiderea acestui dosar a trezit furia Tiraspolului, fostul „ministru de externe” Nina Ştanski transmiţând o scrisoare plină de ameninţări în adresa puterii de la Chişinău. În acelaşi timp, Evgheni Şevciuk susţinea că unul din principalele impedimente în calea soluţionării problemei transnistrene reprezintă dosarele deschise de autorităţile de la Chişinău împotriva reprezentanţilor puterii ilegale de la Tiraspol, cel mai revoltător în opinia sa fiind acuaţiile care i se aduc lui Maxim Kuzmiciov. Şevciuk a calificat reţinerea acestuia ca fiind un caz cu conotaţii politice. La începutul lunii noiembrie, pe site-ul shevchuku.net a fost plasată o înregistrare audio din care reiese că Maxim Kuzmiciov s-ar face vinovat de mai multe accidente rutiere şi rănirea unor persoane, însă a reuşit să fugă de pedeapsă datorită tatălui său şi a mitei oferite oamenilor legii. În Grecia, decizia privind extrădarea unui cetăţean străin statului de origine este luată de instanţa de judecată, care examinează setul de documente cu probe care certifică faptul că persoana are statut de bănuit sau de condamnat. Decizia finală privind extrădarea persoanei urmează să o ia ministrul Justiţiei de la Atena

Declaraţii contradictorii ale Poliţiei şi Procuraturii de la Chişinău

Dosarul lui Maxim Kuzmiciov este în proces, iar organele abilitate ale Greciei urmează să se pronunţe în privinţa extrădării din închisoarea ateniană. Potrivit ultimelor informaţii, avocaţii lui Kuzmiciov au atacat decizia primei instanţe de judecată care a decis extrădarea acestuia la instanţa de apel din Grecia. „Mingea se află pe terenul Greciei şi noi nu putem influenţa în niciun mod decizia autorităţilor elene”, ne-a spus Fredolin Lecari, şeful Interpol Moldova. Această informaţie a fost însă negată de Procuratura Generală. Serviciul de presă al PG a precizat pentru Adevărul Moldova că cererea privind extrădarea lui Kuzmiciov încă nu a fost expediată autorităţilor elene şi că dosarul este încă în proces de acumulare. La rândul său, procurorul Corneliu Bratunov, şeful Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale din cadrul Procuraturii Generale, a refuzat să ne ofere alte detalii.

Ce prevede Convenţia europeană de extrădare

Procesul de extrădare este prevăzut de Convenţia europeană pentru extrădare, la care a aderat Republica Moldova. Convenţia stipulează că cererea de extrădare se formuleză în scris şi se prezintă pe cale diplomatică. Aceasta trebuie să mai conţină următoarele acte: originalul sau copia autentică de pe o hotărâre de condamnare executorie, de pe un mandat de arestare sau de pe alt act având putere egală; o expunere a faptelor pentru care se cere extrădarea; data şi locul săvârşirii faptelor; calificarea lor legală şi referirile la dispoziţiile legale ce le sunt aplicabile.

Cum se produce extrădarea

Centrul pentru Cooperare Poliţienească Internaţională (Biroul Interpol Moldova) este responsabil de executarea extrădării: preluarea persoanei şi predarea iniţiatorului căutării. Centrul mai asigură comunicarea cu atorităţile statului care au reţinut persoana respectivă şi confirmă faptul că este căutat în vederea arestării şi extrădării. Documentele care urmează să fie transmise trebuie traduse, de regulă, în limba engleză. Convenţia europeană de extrădare stipulează clar că setul de documente trebuie să ajungă în statul unde se află persoana reţinută în termen de 40 de zile. Când este confirmată extrădarea acestei persoane la solicitarea Republicii Moldova, Centrul primeşte acceptul prin canalele Interpol şi încep procedurile interne pentru deplasare în statul unde se află persoana. Instanţa de judecată care pronunţă acceptul extrădării urmează să evalueze acţiunile în care este implicat cetăţeanul respectiv. Centrul pentru Cooperare Poliţienească Internaţională stabileşte împreună cu autorităţile statului care extrădează persoana ruta, orarul, ofiţerii care se vor deplasa după învinuit. „Noi îl aducem până la Aeroportul Internaţional Chişinău de unde este predat iniţiatorului căutării – de obicei, Inspectoratul General de Poliţie”, a rpecizat Fredolin Lecari.

Cazul Kuzmiciov a fost discutat de cel puţin trei ori în cadrul întâlnirilor dintre autorităţile de la Chişinău şi delegaţii de la Tiraspol. Pentru prima dată, despre Maxim Kuzmiciov s-a vorbit în cadrul reuniunii în format 1+1 când partea transnistreană s-a arătat interesată de deschiderea dosarelor penale împotriva aşa-zişilor reprezentanţi ai autorităţilor din stânga Nistrului. Pe 10 septembrie, reprezentanţii aşa-zisului minister de externe al Transnistriei au discutat cazul Kuzmiciov cu ambasadorul pentru probleme speciale al MAE al Federaţiei Ruse, Serghei Gubareov. Acest caz s-a aflat şi pe agenda discuţiilor dintre Victor Osipov şi Vitali Ignatiev în cadrul întâlnirii de pe 25 septembrie.

Sursa: http://adevarul.ro/moldova/actualitate/cazul-kuzmiciovbalbaiala-autoritatilor-chisinau-1_564e002f7d919ed50e61a6c4/index.html