IPRE: Comerțul de liber schimb cu UE este o nouă șansă pentru oamenii de afaceri din Transnsitria

La 31 decembrie 2015, Preferințele Comerciale Autonome care se aplică plenar în regiunea Transnistreană vor expira. Astfel, potrivit unei analize efectuate de expertul Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza, în cazul în care Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC) cu Uniunea Europeană, parte a Acordului de Asociere, nu se va extinde în regiunea transnistreană, aceasta ar putea afecta negativ situația economică din regiune.

„Acordul de Asociere cu UE va oferi noi oportunități pentru oamenii de afaceri din Transnsitria și pentru dezvoltarea economică a regiunii. Ponderea UE din volumul total al exporturilor în septembrie 2015 a înregistrat aproximativ 30%, în situația în care exporturile spre Federația Rusă, în aceiași perioadă, au constituit aproximativ 7,5%. Totodată, este de menționat că ponderea importurilor în regiunea transnistreană prezintă o situație inversă, importurile din UE constituind aproximativ 8%, iar cele din Federația Rusă aproximativ 50%. În situația în care preferințele comerciale autonome pentru Transnistria vor expira la 31 decembrie 2015, iar aplicarea ZLSAC nu se va extinde în regiune, cea mai mare lovitură va fi asupra agențiilor economici și, implicit, asupra populației”, susține expertul, Iulian Groza.

Analiza prezentată de IPRE se referă în special la contextul și evoluțiile dialogului cu autoritățile de la Tiraspol în ceea ce privește realizarea Acordului de Asociere, precum și la condițiile legale și cerințele minime pentru extinderea ZLSAC în regiunea transnistreană. De asemenea, studiul prezintă și câteva posibile scenarii care ar viza aplicarea sau neaplicarea deplină a Acordului de Asociere în regiune.

„Pregătirea și asigurarea implementării prevederilor ZLSAC depinde de nivelul de interacțiune între autoritățile Republicii Moldova și UE cu autoritățile de la Tiraspol. În acest context, obiectivul principal este de a identifica și asigura implementarea unui set de cerințe minime care ar permite lansarea realizării, de facto, a ZLSAC în regiune cum ar fi: excluderea tarifelor la importul bunurilor din UE care la moment se aplică de către autoritățile din regiunea transnistreană; asigurarea certificării originii bunurilor de către autoritățile vamale moldovenești pentru exportatorii din regiune; evaluarea de către autoritățile competente ale RM a standardelor sanitare și fito-sanitare și respectiv eliberarea certificatelor de conformitate pentru bunurile exportate din regiunea transnistreană spre UE”, a menționat expertul IPRE.

Potrivit IPRE, realizarea acestor cerințe minime, dar și procesul de uniformizare a barierelor tarifare, precum și armonizarea treptată a prevederilor tarifare și a cele de aplicabilitate orizontală ar putea face parte dintr-un plan de acțiuni convenit cu autoritățile de la Tiraspol. Planul respectiv ar include de asemenea și anumite perioade de tranziție convenite prealabil cu experții UE. Totodată, sarcina pe termen scurt ar fi identificarea în dialog cu autoritățile de la Tiraspol a unei soluției pentru excluderea eventual graduală a tarifelor la importul bunurilor din UE.

„Provocarea cheie va ține și de dimensiunea politică a acestui proces. La moment realitatea este că până la expirarea PCA mai rămân mai puțin de două luni, iar un mecanism clar nu este definit deocamdată”, a conchis, Iulian Groza.

 

Sursa: http://ipre.md/ipre-comertul-de-liber-schimb-cu-ue-este-o-noua-sansa-pentru-oamenii-de-afaceri-din-transnsitria/

Documentul poate fi descărcat la aceeași adresă