Timpul.md: Ce zice Tiraspolul, UTAG și intelectualitatea despre protestul din PMAN

Dincolo de Nistru, protestul are o alură proeuropeană.

Andrei Safonov, analist politic, Tiraspol

Poziţia transnistrenilor în legătură cu protestele din Chişinău este rezervată şi corectă. Pe de o parte, ei înţeleg că, odată cu majorarea preţurilor şi a tarifelor, aproape în toate statele Europei de Est există motive de nemulţumire în privinţa situaţiei social-economice. Pe de altă parte, transnistrenii observă că protestele au loc şi sub drapelele UE şi ale României, însă ei consideră că ieşirea din criză se poate realiza doar prin proiectul de integrare euroasiatică. De schimbarea guvernării la Chişinău ar putea profita Occidentul pentru a schimba vectorul RM mai înspre SUA şi UE. Fireşte, şi unele forte politice din România îşi fac calculele lor. Dar să nu uităm că majoritatea oamenilor care nu sunt de acord cu situaţia actuală nu se preocupă de figurile politice, ci aşteaptă schimbări social-economice.

 

Maria Roibu, directorul Liceului „Alexandru cel Bun”, Bender

Noi nu mai înţelegem ce se întâmplă în ţara noastră. Pe parcursul anilor, am fost cu sufletul alături de cei care credeam că ne vor binele. Am fost şi cu Cubreacov, şi cu Snegur, şi cu Filat, şi cu Ghimpu. Dar acum suntem derutaţi şi nu mai pricepem unde este adevărul. Am impresia că liderul protestelor ar putea fi Roşca şi că noi suntem manipulaţi. Nici populaţia din stânga Nistrului nu vede rostul acestor proteste. Lumea de aici este foarte rezervată, deşi după ce au fost reduse pensiile cu 30% şi salariile bugetarilor – cu 40%, unii se gândesc că ar fi mai bine cu Europa.

Elena Bobcova, directorul Centrului independent de cercetări analitice, Tiraspol

După ce am urmărit evenimentele din Ucraina, rezultatul protestelor din Chişinău este destul de greu de prognozat pentru transnistreni. Şi acest lucru îi alarmează și sperie. De aceea cred că protestele nu vor fi trecute cu vederea, dar vor fi interpretate negativ, deoarece schimbarea guvernului de la Chişinău poate avea influenţă asupra securităţii şi a situaţiei economice destul de complicate din Transnistria.

 

Sursa: http://www.timpul.md/articol/ce-zice-tiraspolul-utag-i-intelectualitatea-despre-protestul-din-pman-79055.html