CRONOLOGIA PROCESULUI DE REGLEMENTARE A CONFLICTULUI TRANSNISTREAN – MAI 2024

Procesul de reglementare a conflictului transnistrean derulat în luna mai 2024 s-a remarcat prin continuarea negocierilor părților cu partenerii internaționali și menținerea dialogului între Chișinău și Tiraspol în cadrul mecanismelor procesului de negociere existente. În decursul lunii, reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană de la Chișinău și Tiraspol, Oleg Serebrian și Vitalii Ignatiev, s-au întâlnit în cadrul unei ședințe de lucru desfășurate în orașul Bender/Tighina la sediul Misiunii OSCE în Republica Moldova.

Pe parcursul lunii mai anul curent, Biroul politici de reintegrare a menținut dialogul privind dosarul transnistrean cu partenerii internaționali. Șeful Biroului politici de reintegrare al Republicii Moldova, Alin Gvidiani, a avut o întrevedere de lucru cu o delegație din landul federal Hessen al Republicii Federale Germania. În cadrul dialogului a fost expusă esența dosarului transnistrean, principalele evoluții, provocări și oportunități, rolul partenerilor internaționali și a societății civile în acest dosar, liniile primordiale de intervenție din partea autorităților constituționale pentru a completa obiectivul strategic de reintegrare al Republicii Moldova. De asemenea, șeful Biroului politici de reintegrare al Republicii Moldova, Alin Gvidiani, a avut o întrevedere de lucru cu o delegație a Seimasului Republicii Lituania, condusă de domnul Marius Matijošatis, vicepreședintele Comitetului afaceri europene din cadrul Seimasului. În cadrul reuniunii, au fost reiterate prioritățile Chișinăului în procesul de reglementare a problemei transnistrene.

În decursul lunii mai 2024, a avut loc a 2-a ședință din acest an a Comisiei speciale de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare a Republicii Moldova. Viceprim-ministrul pentru reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian a participat la reuniune. Pe agenda ședinței au figurat problema autovehiculelor din regiunea transnistreană, măsuri adiționale de suport pentru deținătorii terenurilor agricole din raionul Dubăsari, situate după traseul Rîbnița-Tiraspol, modalități de acordare a asistenței victimelor abuzurilor din raioanele de est ale țării. La sfârșit de lună, viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian a participat la dezbaterea publică „Progresul Republicii Moldova pe calea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”. Referindu-se la procesul de negocieri cu Tiraspolul, Oleg Serebrian a recunoscut că acesta stagnează, dar „avem un optimism moderat, că lucrurile se vor redresa în viitorul apropiat”

Partea transnistreană în decursul lunii mai 2024 a menținut dialogul cu reprezentanții Chișinăului. Pe parcursul lunii, a avut loc o întrevedere de lucru între liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselsky cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent Logsdon. Participanții la întâlnire au rezumat rezultatele cooperării și au discutat problemele actuale. În cadrul discuțiilor s-a pus accent pe cooperarea economică.

Pe fundalul complexității situației energetice din Republica Moldova și a expirării contractului de tranzit al gazelor ruse prin Ucraina, ministrul energiei al Republicii Moldova, Victor Pralicov, a declarat că livrările de gaze către regiunea transnistreană nu vor înceta în 2025, dar cineva va trebui să plătească pentru transportarea acestora. Ministrul energiei a remarcat că, există posibilitatea de a livra gaze rusești în regiunea transnistreană prin Turcia, Bulgaria și România, însă acesta va traversa parțial gazoductul ucrainean.

În cadrul grupurilor de lucru (experți), în luna mai 2024, a avut loc reuniunea de lucru a experților pentru ocrotirea sănătății. În cadrul ședinței au continuat discuțiile pe marginea procedurii de import a medicamentelor neînregistrate în Republicii Moldova, prin prisma prezenței analogilor autorizați, care se regăsesc în Nomenclatorul de Stat al medicamentelor și pe piața farmaceutică a Republicii Moldova Comisia Unificată de Control s-a reunit în decursul lunii mai de două ori. În formatul de negocieri „1+1” a avut loc o reuniune, iar în formatul „5+2” nu au avut loc întruniri.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [726.52 KB]