CRONOLOGIA PROCESULUI DE REGLEMENTARE A CONFLICTULUI TRANSNISTREAN – IANUARIE 2024

Procesul de reglementare a conflictului transnistrean derulat în luna ianuarie 2024 poate fi remarcat prin continuarea negocierilor părților cu partenerii internaționali și menținerea dialogului între Chișinău și Tiraspol în cadrul mecanismelor procesului de negociere existente. De asemenea, în contextul evoluțiilor volatile din dosarul transnistrean, în luna curentă la sediul OSCE din Tiraspol a Misiunii OSCE din Republica Moldova a avut loc prima din acest an ședință de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului şi Tiraspolului, Oleg Serebrian şi Vitalii Ignatiev. În cadrul reuniunii, părțile și-au exprimat deschiderea de a intensifica interacțiunea în formatul de lucru al reprezentanților politici și cel al grupurilor de lucru sectoriale (experți).

Pe parcursul lunii ianuarie anul curent, Biroul politici de reintegrare a menținut dialogul privind dosarul transnistrean cu partenerii internaționali. Viceprim-ministru pentru reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian a avut o serie de reuniuni de lucru cu oficiali din China, SUA, Ucraina și ONU. În cadrul reuniunii cu Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, E.S. Yan Wenbin. Vicepremierul a informat Ambasadorul despre evoluțiile recente în dosarul transnistrean, inclusiv despre eforturile depuse de către autoritățile Republicii Moldova în vederea rezolvării problemelor de actualitate de pe cele două maluri ale Nistrului. După reuniunea în formatul „1+1”, Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian a avut o întrevedere de lucru cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, E.S. Kent D. Logsdon. Pe agenda discuțiilor au figurat subiectele recent abordate la reuniunea de lucru a reprezentanților politici cu evidențierea pozițiilor Chișinăului. În decursul lunii, Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian a efectuat 2 vizite de lucru în raionul Dubăsari. În incinta Consiliului Raional Dubăsari au fost purtate discuții cu primarii localităților din raion, agenții economici și fermierii deținători de terenuri după traseul Râbnița-Tiraspol. În cadrul întrunirii cu Ambasadorul cu misiuni speciale al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, E.S. Paun Rohovei, oficialii au trecut în revistă evoluțiile pe dosarul transnistrean, acțiunile autorităților Republicii Moldova pentru a reintegra economic și social regiunea transnistreană, precum și unele teme actuale de pe agenda bilaterală a Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru cooperare comercial-economică

Partea transnistreană în decursul lunii ianuarie 2024 a menținut dialogului cu Chișinău și ONU. La începutul lunii, Tiraspolul a emis un comunicat unde a remarcat că, de la începutul anului curent, Chișinău a început să colecteze în mod obligatoriu taxele vamale pentru mărfurile importate de entitățile comerciale din Transnistria. De asemenea, la începutul lunii, forțele de securitate de la Tiraspol, au anunțat „transferarea” forțată a doi cetățeni pe teritoriul Ucrainei. Aceștia au fost implicați într-un incident cu utilizarea armelor în apropierea frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean. La inițiativa Națiunilor Unite, adjunctul negociatorului șef de la Tiraspol, Alexander Stetsyuk a avut o reuniune de lucru cu o delegație ONU condusă de consilierul pentru pace și dezvoltare Christine Jenssen. În cadrul dialogului, părțile au discutat despre situația actuală în procesul de negociere, precum și despre dificultățile din activitățile economice externe ale întreprinderilor din regiune.

Cu privire la dificultățile economice al regiunii transnistrene, fostul vicepremier pentru reintegrare al Republicii Moldova, Alexandru Flenchea a remarcat că, autoritățile de la Chișinău ar fi trebuit să explice din timp modificările la Codul vamal potrivit cărora agenții economici din regiunea transnistreană sunt obligați să plătească taxe vamale la bugetul Republicii Moldova, conform normei generale.

În cadrul grupurilor de lucru (experți), în luna ianuarie 2024, a avut loc o ședință din cadrul grupurilor de lucru pentru ocrotirea sănătății de pe ambele maluri ale Nistrului. Comisia Unificată de Control s-a reunit în decursul lunii ianuarie de două ori. În formatul de negocieri „1+1” a avut o reuniune de lucru, iar în formatul „5+2” nu au avut loc întruniri.

Descarcă (PDF, 739KB)