CRONOLOGIA PROCESULUI DE REGLEMENTARE A CONFLICTULUI TRANSNISTREAN – OCTOMBRIE 2023

Procesul de reglementare a conflictului transnistrean derulat în luna octombrie 2023 poate fi descris prin continuarea negocierilor părților cu partenerii internaționali și menținerea dialogului între Chișinău și Tiraspol în cadrul mecanismelor procesului de negociere existente (ședințele grupurilor de lucru (experți) și reuniunile CUC).

Pe parcursul lunii octombrie 2023, Biroul politici de reintegrare a continuat dialogul privind dosarul transnistrean cu partenerii internaționali, în special cu statele membre ale UE și OSCE. Viceprim-ministru pentru reintegrare al R. Moldova, Oleg Serebrian a avut o reuniune cu delegația Fundației germane Konrad Adenauer (KAS), condusă de doamna Christina Krause, Șefa Departamentului Securitate și Relații Internaționale. Șeful Biroului politici de reintegrare Alin Gvidiani a avut o întrunire de lucru cu Agnieszka Wawrzyk, coordonatoare ad-interim și consilieră pe aspecte tehnice legate de tematica transnistreană a Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Republica Moldova și Ucraina (EUBAM). Oficialii au discutat potențiale modalități de asistență și de expertiză disponibile din partea EUBAM în contextul sprijinirii promovării politicilor sectoriale de reintegrare a țării și restabilirii spațiilor naționale unice între ambele maluri ale Nistrului (vamal, fiscal, economic etc.). De asemenea, șeful Biroului politici de reintegrare, Alin Gvidiani a avut o întrevedere de lucru cu consilierul pe probleme politice și economice al Ambasadei SUA în Republica Moldova, Andrew Freeman. Discuțiile au vizat un spectru larg de subiecte ce vizează regiunea transnistreană: interacțiunea în grupurile de lucru sectoriale, situația dificilă a drepturilor omului, activitățile de reintegrare social-economică puse în aplicare de Chișinău, proiectele de consolidare a măsurilor de încredere, menținerea unei ambianțe de securitate și de dezvoltare durabilă. În decursul lunii, Biroul politici pentru reintegrare a emis un comentariu prin care a afirmat că Tiraspolul politizează excesiv problema importului-exportului de bunuri strategice în regiunea transnistreană.

În contextul evoluțiilor militare din Ucraina, Guvernul Ucrainei a decis deschiderea punctului de control Pervomaisk – Cuciurgan din regiunea Odesa, pe segmentul transnistrean al frontierei dintre Ucraina și Republica Moldova. De la începutul confruntărilor militare, Ucraina a închis toate punctele de control de pe secțiunea centrală (transnistreană) a frontierei cu Republica Moldova.

Partea transnistreană pe parcursul lunii octombrie 2023 a menținut dialogului cu Chișinău, OSCE și Federația Rusă. Șeful Misiunii OSCE în R. Moldova, Kelly Keiderling a efectuat o vizită de lucru la Tiraspol, unde a avut o reuniune de lucru cu liderul din regiune, Vadim Krasnoselsky. Liderul de la Tiraspol a numit instabilă situația geopolitică existentă, menționând că aceasta nu contribuie la desfășurarea procesului de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol, ci, dimpotrivă, o oprește. Vadim Krasnoselsky și-a exprimat speranța că formatul „5+2” va relua activitatea cu drepturi depline. El a remarcat că în această etapă instrumentele de negociere sunt folosite ineficient, iar întâlnirile desfășurate nu au deseori valoare practică.

Pe fundalul obiectivului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a remarcat în luna curentă, că nu exclude ca malul drept al Nistrului să se integreze în Uniunea Europeană mai devreme decât malul stâng al Nistrului.

În cadrul grupurilor de lucru (experți), în luna octombrie 2023, a avut loc o reuniune de lucru a grupurilor de lucru (experți) pentru drepturile omului. Experții din partea Chișinăului au atenționat asupra problemelor legate de îngrădirea de către Tiraspol a libertății de circulație a cetățenilor spre regiunea transnistreană. La sfârșit de lună, partea transnistreană a inițiat o reuniune a grupurilor de experți (de lucru) pe probleme economice, însă Chișinău, a refuzat să țină ședința în termenul propus de Tiraspol. În cadrul CUC au avut loc trei reuniuni de lucru. În formatul de negocieri „1+1” și în formatul „5+2” nu au avut loc întruniri.