CRONOLOGIA PROCESULUI DE REGLEMENTARE A CONFLICTULUI TRANSNISTREAN – AUGUST 2023

Procesul de reglementare a conflictului transnistrean derulat în luna august 2023 poate fi descris prin continuarea negocierilor părților cu partenerii internaționali și menținerea dialogului între Chișinău și Tiraspol în cadrul mecanismelor procesului de negociere existente. De asemenea, în decursul lunii a avut loc vizita de lucru la Chișinău și Tiraspol a reprezentantului special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting, însoțit de șefa Misiunii OSCE în Republica Moldova, dna Kelly Keiderling. Oficialul a discutat cu reprezentanții de la Chișinău și Tiraspol despre starea actuală și dinamica dialogului dintre părți.

Pe parcursul lunii august 2023, Biroul politici de reintegrare a continuat dialogul privind dosarul transnistrean cu partenerii internaționali. Vicepremierului pentru reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian a avut o reuniune de lucru cu E.S. Steven Fisher, Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova. La întâlnire a participat și șeful Biroului politici de reintegrare, Alin Gvidiani. Printre subiectele discutate s-au numărat situația actuală a dialogului dintre Chișinău și Tiraspol, inclusiv agenda procesului de reintegrare pentru următoarea perioadă. La începutul lunii, Biroul Politici de Reintegrare s-a adresat autorităților din stânga Nistrului privind soluționarea problemelor cu care se confruntă fermierii din raionul Dubăsari, ce dispun de terenuri agricole amplasate după traseul Tiraspol-Camenca, care continuă să întâmpine mai multe dificultăți generate de factorii din regiunea transnistreană, cu încălcarea mecanismelor anterior agreate.

În contextul începerii noului an școlar, Viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian, în comun cu reprezentanții Biroului politici de reintegrare și a Ministerului Educației și Cercetării, au desfășurat o ședință de lucru cu participarea directorilor a celor 8 instituții de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană. De asemenea, în 5 instituții de învățământ din cele 8 cu predare în limba română ce au contracte de locațiune a unor clădiri în regiunea transnistreană, au avut loc inspecții comune, unde au participat reprezentanții Biroului politici de reintegrare, Ministerului Educației și Cercetării, Agenției pentru Supraveghere Tehnică și Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Partea transnistreană pe parcursul lunii august 2023 a menținut dialogului cu Chișinău, OSCE și a avut o întrunire de lucru cu reprezentanții Ambasadei SUA în Republica Moldova. Administrația de la Tiraspol a remarcat în decursul lunii, că dorința Chișinăului de a „coborî” statutul Transnistriei și de a reintegra regiunea în spațiul economic al Republicii Moldova nu va schimba politica externă a Tiraspolului. În cadrul dialogului purtat cu reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting, negociatorul șef de la Tiraspol, Vitaly Ignatiev a declarat că procesul de negocieri continuă să fie într-o criză profundă. În dialogul purtat cu consilierii politici ai Ambasadei SUA în Republica Moldova, partea transnistreană a pus accentul în cadrul discuției pe situația actuală în procesul de negociere. S-a remarcat că Chișinău continuă să se sustragă dintr-un dialog constructiv, întărind în același timp un set de măsuri de presiune asupra Transnistriei.

În contextul evoluțiilor geopolitice din Ucraina, Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat că victoria Ucrainei în războiul împotriva Rusiei va înlătura ocupația rusă din Republica Moldova și Georgia. În aceeași direcție, Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Şevcenko, a remarcat că, Ucraina va susține orice model de soluționare a conflictului transnistrean propus de autoritățile de la Chișinău, cu excepția faptului de acordare a Transnistriei a dreptului de veto în politica externă și în chestiunile de securitate a statului în componența unei țări reintegrate.

În cadrul grupurilor de lucru (experți) și în cadrul CUC, în luna august 2023, nu au avut loc reuniuni de lucru. În formatul de negocieri „1+1” și în formatul „5+2”, de asemenea nu au avut loc întruniri.

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [724.67 KB]