CRONOLOGIA PROCESULUI DE REGLEMENTARE A CONFLICTULUI TRANSNISTREAN – IULIE 2023

Procesul de reglementare a conflictului transnistrean derulat în luna iulie 2023 s-a remarcat prin continuarea negocierilor părților cu partenerii internaționali și menținerea dialogului între Chișinău și Tiraspol în cadrul mecanismelor procesului de negociere existente. De asemenea, în decursul lunii, Adunarea Parlamentară (AP) a OSCE a propus inițierea discuțiilor privind transformarea operațiunii de menținere a păcii din Transnistria într-o misiune civilă cu mandat internațional.

Pe parcursul lunii iunie anul curent, Biroul politici de reintegrare a menținut dialogul privind dosarul transnistrean cu partenerii internaționali. Viceprim-ministru pentru reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian în decursul lunii a avut o serie de întruniri de lucru cu oficiali ai UE. Discuțiile s-au axat pe priorități și direcții primordiale care vor contribui la avansarea procesului de reintegrare și pe realizarea inițiativelor benefice populației de pe ambele maluri ale râului Nistru. De asemenea, Viceprim-ministrul pentru reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian a avut o întrevedere de lucru cu noul comandant militar superior al contingentului de pacificatori din partea Republicii Moldova, colonelul Vitalie Micov. În cadrul discuțiilor a fost menționată necesitatea menținerii unei conlucrări operative cu Biroul politici de reintegrare pe aspecte ce vizează monitorizarea și gestionarea promptă a evoluțiilor din Zona de Securitate. În decursul lunii, Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian a efectuat o vizită de lucru la Londra, unde a participat la o masă rotundă dedicată dosarului transnistrean, eveniment organizat sub auspiciile Oficiului pentru Conflicte, Stabilizare și Mediere de pe lângă Ministerul britanic de externe.

Șeful Biroului politici de reintegrare, Alin Gvidiani, pe parcursul lunii iulie 2023, a avut o întrevedere cu reprezentanții Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Republica Moldova și Ucraina (EUBAM) și o reuniune de lucru cu reprezentantele echipei UN Women Moldova. Interlocutorii au discutat posibile domenii de conlucrare și de dezvoltare a proiectelor de consolidare a capacităților și de sporire a potențialului actorilor relevanți de pe ambele maluri ale Nistrului

Partea transnistreană în decursul lunii iulie 2023 a menținut dialogul cu oficialii din Rusia, UE și reprezentanții Chișinăului. Negociatorul șef de la Tiraspol, Vitaliy Ignatiev s-a întâlnit cu delegația EUBAM condusă de șeful misiunii Slavomir Pihor. În cadrul întâlnirii a avut loc un schimb de opinii cu privire la situația actuală în domeniul securității, comerțului cu mărfuri și logisticii transporturilor. Participanții la întâlnire au făcut schimb de opinii cu privire la diverse probleme de interes comun și perspectivele procesului de negociere. Șeful reprezentanței regiunii transnistrene în Federația Rusă, Leonid Manakov, în decursul lunii iulie, s-a adresat participanților la cea de-a 53-a Sesiune a Consiliului pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite la Geneva. În discursul său, el a atras atenția asupra situației cu privire la încălcarea masivă a drepturilor populației din regiunea transnistrean.

În contextul complexității situației din Ucraina, fostul Șef al Misiunii OSCE în Republica Moldova, William Hill, a remarcat pe parcursul lunii, că Republica Moldova nu ar trebui să-și revizuiască statutul de neutralitate, dar nici forțele de menținere a păcii nu-i sunt necesare.

Ca parte a procesului de negocieri, în luna iulie, Viceprim-ministrul pentru reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian și-a exprimat părerea potrivit căruia modificările la Codul penal adoptate de Parlamentul Republicii Moldova, cunoscute sub denumirea de „legea separatismului”, nu interferează în niciun fel cu negocierile sau relațiile cu Tiraspolul.

În cadrul grupurilor de lucru (experți), în luna iulie 2023, a avut loc reuniune a experților de pe ambele maluri ale Nistrului din cadrul grupurilor de lucru pentru ocrotirea sănătății. Comisia Unificată de Control s-a reunit în decursul lunii iulie o dată. În formatul de negocieri „1+1” și „5+2” nu au avut loc reuniuni de lucru.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [835.89 KB]