CRONOLOGIA PROCESULUI DE REGLEMENTARE A CONFLICTULUI TRANSNISTREAN MAI 2023

Procesul de reglementare a conflictului transnistrean derulat în luna mai 2023 s-a remarcat prin continuarea negocierilor părților cu partenerii internaționali și menținerea dialogului între Chișinău și Tiraspol în cadrul mecanismelor procesului de negociere existente.

Pe parcursul lunii aprilie anul curent, Biroul politici de reintegrare a menținut dialogul privind dosarul transnistrean cu partenerii internaționali. Viceprim-ministru pentru reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian a avut o serie de întruniri de lucru cu oficiali din UE acreditați la Chișinău. În cadrul ședinței de lucru a viceprim-ministrului pentru reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian cu Dorota Dlouchy-Suliga, reprezentant special al Uniunii Europene în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, a fost discutată dinamica curentă a interacțiunii dintre Chișinău și Tiraspol. A fost evidențiată complexitatea situației actuale de securitate internă și regională, fiind reiterată necesitatea menținerii stabilității. În cadrul reuniunii de lucru a viceprim-ministrului pentru reintegrare cu directorul executiv al Berlin Economics GmbH, Ricardo Giucci au fost abordate studiile și analizele sectoriale elaborate de Berlin Economics prin care se oferă expertiză, consultanță și suport tehnic autorităților publice solicitante din Republica Moldova, inclusiv pe subiecte ce vizează regiunea transnistreană. În decursul lunii, șeful Biroului politici de reintegrare al Republicii Moldova, Alin Gvidiani a avut o reuniune de lucru cu experții pe problemele parteneriatului estic din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Zak Henshaw-Keene și George Coleby. Oficialii au discutat despre măsurile constructive întreprinse de către autoritățile Republicii Moldova pentru a progresa în reglementarea finală și pașnică a conflictului transnistrean. Biroul politici de reintegrare, pe parcursul lunii, a informat partea transnistreană că aspectele legate de mecanismul forțelor de menținere a păcii de pe Nistru pot fi discutate doar de părțile care au semnat Acordul din 1992, prin care a fost instituit mecanismul forțelor de menținere a păcii. Informarea a fost precizată în legătură cu solicitarea șefului reprezentanței regiunii transnistrene la Moscova, Leonid Manakov, care i-a cerut Rusiei suplimentarea numărului pacificatorilor.

Partea transnistreană în decursul lunii aprilie 2023 a menținut dialogul oficialii din Rusia și reprezentanții Chișinăului. La început de lună, negociatorul șef de la Tiraspol, Vitaly Ignatiev a găzduit o întâlnire cu delegația Uniunii Europene, condusă de reprezentantul în procesul de negociere în formatul „5+2”, Dorota Dlouchy-Suliga. În cadrul conversației, atenția principală a fost acordată perspectivelor de normalizare a situației în procesul de negociere. Partea transnistreană a remarcat că întâlnirile în format „5+2” ar trebui să continue, indiferent de complexitatea relațiilor dintre Rusia și Ucraina – mediatorii procesului de negociere. La sfârșit de lună, negociatorul șef de la Tiraspol, Vitaly Ignatiev, a participat la masa rotundă internațională „Aspecte actuale ale reglementării moldo-transnistrene”, care a avut loc la Universitatea din regiunea transnistreană T. G. Șevcenko. În prezentarea sa, Vitaly Ignatiev s-a concentrat pe mai mulți factori cheie care afectează negativ situația din jurul regiunii. Printre acestea se numără militarizarea activă a Republicii Moldova sub controlul NATO și exercițiile constante ale forțelor armate ale Republicii Moldova cu armatele statelor membre ale Alianței.

În decursul lunii mai anul curent, la București, în cadrul Forumului de Securitate din regiunea Mării Negre și Balcani, Ministra de Interne a Republicii Moldova, Ana Revenco a menționat că stabilitatea în regiunea transnistreană este o componentă necesară pentru a menține stabilitatea nu doar în Republica Moldova, dar și în regiune.

Pe fundalul complexității situației din Ucraina, Ministerul de Externe al Federației Ruse a afirmat că deține informații privind concentrarea formațiunilor militare ucrainene în apropiere de regiunea transnistreană a Republicii Moldova. În acest sens, Moscova a declarat că va acționa conform intereselor sale.

În cadrul grupurilor de lucru (experți), în luna mai 2023, nu au avut loc reuniuni de lucru a experților. Comisia Unificată de Control s-a reunit în decursul lunii mai o dată. În formatul de negocieri „1+1” și în formatul „5+2” nu au avut loc întruniri.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [743.67 KB]