CRONOLOGIA PROCESULUI DE REGLEMENTARE A CONFLICTULUI TRANSNISTREAN – FEBRUARIE 2023

Procesul de reglementare a conflictului transnistrean derulat în luna februarie 2023 s-a remarcat prin continuarea negocierilor părților cu partenerii internaționali și menținerea dialogului între Chișinău și Tiraspol în cadrul mecanismelor procesului de negociere existente. De asemenea, în decursul lunii a avut loc prima întrevedere de lucru din acest an, a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului și Tiraspolului.

Pe parcursul lunii februarie anul curent, Biroul politici de reintegrare a menținut dialogul privind dosarul transnistrean cu partenerii internaționali. Viceprim-ministru pentru reintegrare al R. Moldova, Oleg Serebrian a avut o serie de reuniuni de lucru cu oficiali din UE, SUA, China și reprezentanți ai OSCE. Situația regională, relațiile dintre Chișinău și Tiraspol, măsurile pozitive realizate de către autoritățile constituționale în raport cu locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului, au fost principalele subiecte discutate de viceprim-ministrul pentru reintegrare al Republicii Moldova cu partenerii internaționali. De asemenea, a fost efectuat un schimb de opinii cu privire la situația geopolitică actuală din regiunea Mării Negre și despre efectele războiului din Ucraina asupra securității regionale și a conflictului transnistrean. În decursul lunii, viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, însoțit de reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale și a Biroului politici de reintegrare, a efectuat o vizită de lucru în comuna Corjova din raionul Dubăsari. În cadrul dialogului purtat cu reprezentanții administrației publice locale și locuitorii comunei, au fost abordate dificultățile cu care se confruntă localitatea, precum și aspecte ce țin de dezvoltarea și modernizarea acesteia.

Partea transnistreană în decursul lunii februarie 2023 a menținut dialogului cu Chișinău, Rusia, SUA și OSCE. La începutul lunii, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselsky a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov. Ambasadorul rus, și-a manifestat interesul pentru a discuta problemele de pe agenda negocierilor și dorința de a rezolva aspectele problematice. În cadrul dialogului cu OSCE, negociatorul șef al părții transnistrene, Vitaly Ignatiev a detaliat opinia de la Tiraspol cu privire la motivele înrăutățirii degradării situației în procesul de negociere. În dialogul cu SUA, interlocutorii și-au exprimat disponibilitatea pentru un schimb deschis de opinii asupra întregului spectru de probleme de interes comun. A fost remarcată complexitatea situației geopolitice din lume și în special din jurul Transnistriei. A fost subliniată importanța menținerii formatelor de negociere și a continuării dialogului de către părți.

În decursul lunii februarie 2023, Preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, ministrul afacerilor externe al Macedoniei de Nord, Bujar Osmani a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova. Însoțit de către Reprezentantul Special al Preşedinţiei în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting și de Șefa Misiunii OSCE în Republica Moldova, Kelly Keiderling, oficialul a avut o serie de discuții cu oficialii de pe cele două maluri ale Nistrului. Discuțiile s-au concentrat pe activitatea OSCE în Republica Moldova, pe starea actuală a lucrurilor în ceea ce privește procesul de reglementare a conflictului transnistrean și pe susținerea acordată de Organizație în vederea depășirii provocărilor create de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. În contextul modificărilor la Codul penal al Republicii Moldova care prevăd sancțiuni pentru „acțiuni separatiste”, Președintele în exercițiu al OSCE, a remarcat că modificările la Codul penal al Republicii Moldova, pot afecta procesul de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol.

Pe fundalul evoluțiilor militare din Ucraina, în luna curentă președintele Rusiei, Vladimir Putin a semnat un decret prin care abrogă decretul din 2012 „Cu privire la măsurile de implementare a politicii externe a Federației Ruse”. Decretul, în punctul „d”, remarca modalitățile de soluționare a conflictului transnistrean, care menționează că Rusia va continua să participe activ la căutarea modalităților de soluționare a problemei transnistrene bazate pe respectarea suveranității, integrității teritoriale și a statutului neutru al Republicii Moldova în stabilirea statutului special al Transnistriei. În context, Congresul SUA a emis o rezoluție privind Republica Moldova, menționând cererea de retragerea a trupelor ruse din regiunea transnistreană.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [873.41 KB]