Promo-Lex: Anchete și ”controale ale procuraturii” la comanda lui Șevciuc. Cum activează presa din stânga Nistrului

În regiunea separatistă transnistreană este limitată libertatea de exprimare, iar măsurile administrative ale ”autorităţilor regionale” au redus la minimum exprimarea opiniilor critice în adresa puterii locale. Constatarea aparține experților organizației Promo-LEX și a fost publicată în cel mai recent raport privind respectarea drepturilor omului, comunică Politik.md.
Potrivit aceleiași surse, situația privind libertatea de exprimare şi libertatea mass-media în regiune se agravează continuu.
”După ce la sfârşitului anului 2013, ”organele procuraturii” din regiune au iniţiat controale la instituţiile mass-media privind „respectarea legislaţiei transnistrene”, inclusiv sursele de finanţare, existenţa înregistrării pentru activitatea în regiune și achitarea plăţilor pentru arenda spaţiilor, în anul 2014, au fost verificate toate instituţiile mass-media din regiune, inclusiv cele care deja fuseseră verificate în 2013. Controalele au fost inițiate la indicaţia liderului regiunii separatiste Evgheni Şevciuk, iar în rezultatul acestora, s-au închis câteva agenţii incomode lui Şevciuk, iar celelalte instituţii media din regiune au interpretat cotroalele ca un avertisment din partea puterii”, se menționează în raportul vizat.
Situația este cu atât mai gravă cu cât în ianuarie 2014, „serviciul pentru comunicaţii, informaţie şi mass-media” din regiune a aprobat un nou regulament privind acreditarea jurnaliştilor străini, conform căruia instituţiile media din străinătate care activează permanent în regiune, sunt obligate să se înregistreze ca persoane juridice, ceea ce a redus la minimum şi activitatea unor jurnalişti străini, incomozi pentru administraţia de la Tiraspol.
Raportul mai arată că puţinele instituţii mass-media rămase în afara controlului politic au fost ţinta unor procese de judecată şi anchete pe pretinse cauze de defăimare, experţii fiind convinşi de caracterul orchestrat al acestora. Exemple de acest fel sunt cazul ziarului ”Celovek i ego prava” care a fost dat în judecată de un angajat al ”ministerului de interne” al regiunii, precum şi cazul companiei ”Novaia Volna”, directorul căreia a fost anchetat după ce reprezentanţii unui ”minister” de la Tiraspol au cerut să fie tras la răspundere pentru un reportaj despre situaţia de la casa de copii din Parcani.
În context, autorii raportului recomandă autorităților să utilizeze formatul existent de negocieri şi autoritatea partenerilor externi ai RM pentru exercitarea presiunilor asupra ”autorităţilor” de la Tiraspol în fiecare caz de limitare a libertăţii de exprimare în regiunea transnistreană.