Dmitri Boltruşco: Deprecierea rublei transnistrene va crea panică

Autoritățile din stânga Nistrului consideră că “deprecierea treptată sau bruscă a rublei transnistrene va duce la panică în rândurile populaţiei regiunii”. Potrivit agenţiei “INFOTAG”, despre aceasta a declarat reponsabilul de la departamentul Dezvoltare Economică a Transnistriei, Dmitri Boltruşco.

Responsabilul a comentat de asemenea eforturile așa-numitei ‘Bănci Republicane din Transnistria’ (BRT) de a menţine un curs stabil al rublei transnistrene.

“BRT tinde să menţină neschimbat cursul rublei pe parcursul ultimilor cinci ani. În cazul în care va începe deprecierea populaţia va asalta băncile să schimbe rubla în altă valută, ceea ce poate provoca panică pe piaţă”, consideră Boltruşco.

El a menţionat că având în vedere dependenţa considerabilă a Transnistriei de import, deprecierea ruble transnistrene momentan va duce la majorarea preţurilor.

“În rezultat vom avea efect de galop. Rezervele actuale de aur şi valută nu-i vor permite BRT să facă faţă situaţiei. În asemenea caz populaţia poate sărăci într-o perioadă scurtă de timp”, a spus Boltrușco.

În același context, responsabilul a menţionat că devalorizarea rublei va îmbunătăţi poziţia exportatorilor, însă, având în vedere starea pieţei interne, efectul economic comun va fi negativ.

“Într-un mod negativ deprecierea va afecta şi sistemul de creditare. Cetăţenii care au luat credite în valută nu le vor mai putea restitui. Aceasta va duce la reducerea veniturilor băncilor, ceea ce, la rândul său, va porni reacţia în lanţ a majorării riscurilor şi dobânzilor la credite”, a spus Boltruşco.

Vorbind despre abilitatea BRT de a menţine stabilitatea cursului rublei, Dmitri Boltruşco este ferm convins de aceasta.

“Presiunile exercitate asupra rublei sunt destul de mari. Totuşi, BRT dispune de toate pârghiile pentru menţinerea cursului valutei naţionale în perspectivă de termen scurt şi lung”, a subliniat Boltruşco.

 

Sursa: http://point.md/ro/noutati/economic/deprecierea-rublei-transnistrene-va-crea-panica