CRONOLOGIA PROCESULUI DE REGLEMENTARE A CONFLICTULUI TRANSNISTREAN – OCTOMBRIE 2022

Procesul de reglementare a conflictului transnistrean derulat în luna octombrie 2022 poate fi descris prin continuarea negocierilor părților cu partenerii internaționali și menținerea dialogului între Chișinău și Tiraspol în cadrul mecanismelor procesului de negociere existente. De asemenea, în decursul lunii a avut loc întrevederea de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului, Oleg Serebrian, şi a Tiraspolului, Vitaliy Ignatiev, la care au asistat și reprezentanții din cadrul formatului de negocieri „5+2”.

Pe parcursul lunii octombrie 2022, Biroul politici de reintegrare a continuat dialogul privind dosarul transnistrean cu partenerii internaționali, în special cu statele membre ale UE și OSCE. Viceprim-ministru pentru reintegrare al R. Moldova, Oleg Serebrian a efectuat o vizită de lucru la Bruxelles. Programul vizitei a inclus întrevederea cu mai mulți înalți oficiali de la Bruxelles, în cadrul cărora vicepremierul a informat interlocutorii europeni despre noile tendințe în  procesul de reglementare a dosarului transnistrean, reconfirmând atașamentul Chișinăului pentru reglementarea pașnică și cuprinzătoare a acestuia, respectând unitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. De asemenea, pe parcursul lunii, vicepremierul R. Moldova, Oleg Serebrian a avut o discuție în format online cu Reprezentantul Special al Ucrainei pentru reglementarea transnistreană, Yuri  Klimenko. Oficialii au făcut schimb de informații și de opinii cu privire la un spectru larg de probleme ce vizează dosarul transnistrean, precum și s-au informat reciproc despre activitățile desfășurate, inclusiv despre recentele vizite ale viceprim-ministrului la Berlin și la Bruxelles. Reprezentantul Special a informat despre poziția Ucrainei formulată înaintea desfășurării Consiliului Ministerial al OSCE, planificat pentru luna decembrie anul curent.

În contextul evoluțiilor militare din Ucraina, Biroul Politici de Reintegrare a venit în decursul lunii octombrie cu precizări privind insinuările din spațiul public de pe ambele maluri ale Nistrului, pe tematica acuzațiilor nefondate precum că Republica Moldova pregătește acțiuni militare împotriva regiunii transnistrene.

Partea transnistreană pe parcursul lunii octombrie 2022 a menținut dialogului cu Chișinău, OSCE și Federația Rusă. Șeful Reprezentanței transnistrene la Moscova, Leonid Manakov, a avut la începutul lunii octombrie o întâlnire de lucru cu consilierul vicepreședintelui Dumei de Stat a Federației Ruse, Andrey Markelov. În cadrul întrevederii, părțile au acordat atenție pregătirii unei mese rotunde pe problemele apărării drepturilor și intereselor locuitorilor din regiunea transnistreană. Negociatorul șef al părții transnistrene, Vitaly Ignatiev, în decursul lunii, a avut o reuniune de lucru cu noul șef al Misiunii OSCE în R. Moldova, Kelly Kaiderling. Negociatorul șef al Tiraspolului a evaluat situaţia actuală în procesul de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol, remarcând cererea mare de eforturi eficiente de mediere în etapa actuală.

La sfârșit de lună, cele două maluri ale Nistrului au fost vizitate de către Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting, însoțit de șefa Misiunii OSCE în Republica Moldova, Kelly Keiderling. Oficialii OSCE au făcut referințe la provocările și crizele manifestate în domeniul de securitate, energetică, economie, situația instabilă din perimetrul Zonei de Securitate, fiind evidențiate eforturile întreprinse pentru a gestiona optim aceste procese și a evita scenariile nedorite. De asemenea, reprezentanții politici de la Chișinău și Tiraspol au avut o întrevedere de lucru cu Dorota Dlouchy-Suliga, Reprezentanta Uniunii Europene în procesul de reglementare transnistreană, șefa interimară a Departamentului pentru Europa de Est și Asia Centrală din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă, însoțită de șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks. Oficialii au abordat un spectru larg de subiecte ce vizează activitatea formatelor de negocieri privind reglementarea transnistreană, subiectele actuale de pe agenda dialogului, fiind enunțate în acest sens problema respectării drepturilor omului, eliminarea obstacolelor în calea liberei circulații etc.

În cadrul grupurilor de lucru (experți), în luna octombrie 2022, au avut loc două reuniuni de lucru: o reuniune a grupurilor de lucru (experți) pentru educație și o ședință a grupurilor de lucru (experți) pentru actele de stare civilă și documentarea populației. În cadrul CUC au avut loc patru reuniuni de lucru. În formatul de negocieri „1+1” a avut loc o reuniune a reprezentanților politici de pe cele două maluri ale Nistrului, iar în formatul „5+2” nu au avut loc întruniri.

 

Cronologic, dinamica procesului de reglementare a conflictului transnistrean pentru perioada lunii octombrie 2022 arată astfel:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [757.70 KB]