LACT la Conferința internațională ,,Human Security. Theoretical Approaches and Practical Applications” – Sibiu, 22 octombrie 2022

În data de 22 octombrie  a.c, la sediul Departamentului de Relații Internaționale, Științe Politice și Studii de Securitate din cadrul Facultății de Științe Socio-Umane, s-au desfășurat lucrările primei ediții a conferinței internaționale ,,Human Security. Theoretical Approaches and Practical Applications” în format hibrid, organizată de Laboratorul pentru Analiza Securității Umane, structură de cercetare alături de LACT, a Centrului de Cercetări în Științe Politice, Relații Internaționale și Studii Europene (instituția de cercetare a Departamentului de Relații Internaționale, Științe Politice și Studii de Securitate – Facultatea de Științe Socio-Umane a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu).

Cu această ocazie, Laboratorul pentru Analiza Conflictului Transnistrean a fost invitat și a participat ca și coorganizator al unui panel în cadrul conferinței, dedicat Securității Umane în problema transnistreană.  Alături de membrii LACT și studenții departamentului, au participat în format fizic și online o serie de cercetători interesați de aceste aspecte relevante pentru înțelegerea dosarului transnistrean.   Astfel, în sală a  fost prezent domnul prof. univ .dr. Eugen Străuțiu, care a deschis seria comunicărilor științifice, prezentând provocările realizării și publicării unui volum științific pe tema reglementării transnistrene și editarea lui la o editură recunoscută internațional. Apoi, domnul Todua Zurab, afiliat Universității Naționale Mechnikov din Odesa, domnia sa fiind un vechi colaborator al Laboratorului pentru Analiza Conflictului Transnistrean, a prezentat dinamica evoluției conflictului din Ucraina și situația generată în ceea ce privește Transnistria și posibilele evoluții din regiune. De asemenea au luat cuvântul online, domnul Artur Sosin de la Academia Militară Alexandru cel Bun de la Chișinău, vorbind celor prezenți despre specificul misiuni de pacificare din regiunea transnistreană, iar  domnul Anatoliy Dirun de la Școala de Studii Politice de la Tiraspol, a prezentat comunicarea științifică realizată alături de doamna Valentina Teosa, despre conceptul de ,,Securitate Umană” în studiile dedicate reglementării transnistrene în faza post conflict armat. Spre partea de final tot în format online domnul Veaceslav Popescul de la Universitatea Taras Sevchenco din Tiraspol a prezentat și a răspuns întrebărilor cu privire la situația refugiaților veniți în regiunea transnistreană după data de 24 februarie 2022 .

Comunicări au mai transmis și domnul Igor Soroceanu de la Academia Ministerului Afacerilor Interne a Republicii Moldova ,,Stefan cel Mare” Chișinău, Luminița Gavriluță de la Universitatea de Stat din Moldova, precum și doamna Luiza Doroshenco și Margarita Cojuhari de la Media Center din Tiraspol. Traducerea a fost asigurată și mulțumim pe această cale, doamnei Tetiana Toma (membru LACT), panelul fiind moderat cu succes de domnul asit univ.drd. Mihai Melintei, membru LACT.

Comunicările vor fi publicate în Anuarul Laboratorului pentru Analiza Conflictului Transnistrean pe 2022. Mulțumim pe aceasta cale cercetătorilor care s-au arătat interesați de tematica propusă și ne exprimăm speranța ca și anul viitor să ne reunim sub auspiciile acestei conferințe.