CRONOLOGIA PROCESULUI DE REGLEMENTARE A CONFLICTULUI TRANSNISTREAN – MAI 2022

În decursul lunii mai 2022, procesul de reglementare a conflictului transnistrean s-a distins prin următoarele activități: continuarea dialogului între Chișinău și Tiraspol în cadrul mecanismelor procesului de negociere existente și continuarea negocierilor părților cu partenerii internaționali de dialog. Un aspect important în cadrul dosarului transnistrean pe parcursul lunii mai 2022 sunt continuitatea atacurilor asupra infrastructurii militare din stânga Nistrului și formarea, la propunerea liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskiy, a noului executiv din regiune condus de Alexandr Rozenberg.

Pe parcursul lunii mai 2022, Biroul politici de reintegrare a continuat dialogul cu Tiraspolul în cadrul grupurilor de lucru (experți) și a menținut relația cu partenerii internaționali, în special partenerii de dialog din UE și reprezentanții OSCE. Discuțiile s-au concentrat pe derularea procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană, subiectele actuale de pe agenda dialogului dintre Chișinău și Tiraspol, situația regională în contextul confruntărilor militare din Ucraina. Vicepremierul pentru Reintegrare al R. Moldova, Oleg Serebrian, în decursul lunii a primit în vizită pe șefii adjuncți ai delegațiilor Statelor Unite ale Americii, Franței, Germaniei și Marii Britaniei pe lângă OSCE. În cadrul discuțiilor purtate, printre subiectele de actualitate au fost enunțate necesitatea respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană. În contextul evoluțiilor geopolitice din Ucraina, Viceprim-ministrul R. Moldova, Oleg Serebrian a desfășurat o conversație video cu Reprezentantul special al Ucrainei pentru reglementarea transnistreană, Yuri Klimenko. Oficialii au efectuat un schimb de informații și de opinii pe un spectru larg de aspecte ce vizează dosarul transnistrean.

Partea transnistreană pe parcursul lunii aprilie 2022 a avut o serie de întrevederi de lucru cu reprezentanții OSCE, UE și ai Federației Ruse. Potrivit Tiraspolului, ordinea de zi a întrunirilor cu reprezentanții OSCE este de natură sistemică, ceea ce permite schimbul în timp util de informații actualizate cu privire la starea actuală a lucrurilor. Discuțiile au inclus subiecte precum perspectivele reluării funcționării depline a formatului de negociere „5+2” și stadiul actual al procesului de negocieri. Vizita delegației transnistrene la Moscova de la sfârșitul lunii, în cadrul Rossotrudnichestvo, s-a axat pe discuțiile cu privire la implementarea proiectelor socio-umanitare, în special în domeniul educației. Un aspect important al dosarului transnistrean îl constituie faptul că, la sfârșitul lunii mai 2022, legislativul regiunii transnistrene, la propunerea liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskiy, a aprobat un nou executiv condus de Alexandr Rozenberg.

Un subiect central al dosarului transnistrean pentru luna mai 2022 a rămas riscul de atragere a Republicii Moldova în confruntările militare din Ucraina. În această direcție, Avril Haines, Directorul comunității de informații a Statelor Unite, a declarat că Washingtonul observă semnele potrivit cărora Rusia dorește să își extinde podul terestru din sudul Ucrainei până în Transnistria. În același context, Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a remarcat că, „NATO nu deține informații cu privire la intențiile militare ale Federației Ruse de a merge, prin Odesa, către Transnistria. Realitățile de pe teren ne arată că nu există suficient de multe trupe și capacitate militară pentru atingerea acelui obiectiv”. În direcția evoluțiilor militare din Ucraina, Tiraspolul a remarcat că „orice militarizare a statului” este drept o modalitate de escaladare a conflictului, prin urmare „discuțiile despre înarmarea Republicii Moldova nu inspiră optimism în ceea ce privește pacea stabilă în regiune”. În același timp, negociatorul șef al părții transnistrene, Vitaliy Ignatiev a remarcat că, regiunea transnistreană are nevoie de o consolidare a cooperării cu Rusia în problema desfășurării forțelor de menținere a păcii în regiune.

Cu privire la formatul de negociere „5+2”, în ciuda probabilității mai mult decât modeste de a organiza o întâlnire a participanților în formatul „5 + 2”, din cauza dificultăților în relațiile dintre țările garante, totuși atât SUA cât și Federația Rusă au remarcat că activitatea în cadrul procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană în formatul „5+2” trebuie să continue, în pofida dificultăților.

În decursul lunii mai 2022, România și-a reiterat poziția privind susținerea deplină pentru apelul la calm și responsabilitate cu privire la situația din stânga Nistrului.

În cadrul grupurilor de lucru (experți), în luna mai 2022, a avut loc o singură reuniune a experților din grupul de lucru pentru ocrotirea sănătății. În cadrul CUC au avut loc patru reuniuni. În formatul de negocieri „5+2” nu au avut loc întruniri.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [762.41 KB]