CRONOLOGIA PROCESULUI DE REGLEMENTARE A CONFLICTULUI TRANSNISTREAN – APRILIE 2022

Procesul de reglementare a conflictului transnistrean derulat în luna aprilie 2022 se poate distinge prin următoarele activități: continuarea dialogului între Chișinău și Tiraspol în cadrul mecanismelor procesului de negociere existente, inclusiv întrevederea de lucru la nivelul reprezentanților politici în cadrul reuniunii grupurilor de lucru (experți) pentru ocrotirea sănătății și continuarea negocierilor părților cu partenerii internaționali de dialog. Un aspect important în cadrul dosarului transnistrean la constituit atacurile asupra infrastructurii critice militare din stânga Nistrului înregistrate în perioada 25-27 aprilie 2022,  care au intensificat dialogul părților și au catalizat o serie de riscuri la nivel internațional.

În contextul evoluțiilor geopolitice din Ucraina și în cadrul războiului informațional desfășurat de părțile aflate în conflict, la începutul lunii aprilie 2022, Statul Major al Ucrainei a remarcat despre redislocarea forțelor armate din regiunea transnistreană și alte acțiuni militare care amenință securitatea Ucrainei. Ca răspuns, Chișinău și Tiraspol au infirmat informațiile difuzate de Statul Major al Ucrainei. În decursul lunii, Kievul a menționat de mai multe ori despre pregătirea unor acțiuni provocatoare în stânga Nistrului. Partea transnistreană a emis un comunicat în care afirma că în regiune nu se efectuează pregătiri militare sau măsuri speciale care să amenințe securitatea Ucrainei. Însă, în perioada 25-27 aprilie 2022, în stânga Nistrului au fost înregistrate o serie de atacuri asupra infrastructurii critice militare din regiune (sediul instituției de securitate de la Tiraspol, turnurile ale complexului de radio transmisiuni din preajma localității Maiak, raionul Grigoriopol, atacul asupra unității militare din Parcani și atacurile în direcția depozitelor cu arme și muniții militare din Cobasna). Pe fundalul acestor evoluții din stânga Nistrului, comunitatea internațională și partenerii de dialog ai Chișinăului și Tiraspolului au condamnat toate tentativele de destabilizare a situației din regiunea transnistreană, îndemnând ca părțile să păstreze calmul și să se abțină de la orice acțiuni care ar submina încrederea și stabilitatea de pe ambele maluri ale Nistrului.

Pe parcursul lunii aprilie 2022, Biroul politici de reintegrare a continuat dialogul cu Tiraspolul în cadrul grupurilor de lucru (experți) și a menținut relația cu partenerii internaționali.

La începutul lunii, viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian alături de oficialii internaționali acreditați la Chișinău au efectuat o serie de vizite la instituțiile de învățământ cu predare în limba română din stânga Nistrului. În decursul lunii, viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian a avut o serie de întruniri de lucru cu diplomații acreditați la Chișinău și cu reprezentanții OSCE și UE, purtând discuții ce vizează reglementarea conflictului transnistrean.

Partea transnistreană pe parcursul lunii aprilie 2022 a avut o serie de întrevederi de lucru cu reprezentanții OSCE și UE. Ordinea de zi a întrunirilor a inclus discuții despre perspectivele reluării funcționării depline a formatului de negociere „5+2”, stadiul actual al procesului de negocieri, faptele presiunii umanitare și economice asupra regiunii transnistrene. În dialogul purtat cu OSCE, negociatorul șef de la Tiraspol a remarcat concentrarea părții transnistrene pe un proces de reglementare sistematic și progresiv.

Un subiect central al procesului de negociere derulat în luna aprilie 2022 a fost problematica importului de bunuri în regiunea transnistreană, în special medicamente. În această direcție, Tiraspolul a emis un apel la Organizația Mondială a Sănătății ca urmare a acțiunilor Chișinăului privind importul de medicamente în regiunea transnistreană. În context, Biroul politici de reintegrare a Republicii Moldova a emis un set de precizări cu privire la acuzațiile Tiraspolului privind restricționarea importului diferitor categorii de mărfuri în regiune.

La sfârșit de lună, Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting și Trimisul Special al președintelui în exercițiu al OSCE, Artur Dmochowski, au efectuat o vizită de lucru la Chișinău și Tiraspol. Incidentele care au avut loc în stânga Nistrului în perioada 25-27 aprilie 2022 au fost în centrul discuțiilor purtate de oficialii OSCE cu reprezentanții celor două maluri ale Nistrului. Oficialii OSCE au îndemnat cu fermitate ca toate părțile să rămână calme, să dea dovadă de reținere și să evite orice retorică sau acțiune care ar putea submina încrederea și stabilitatea de pe ambele maluri ale râului Nistru. În cadrul întrevederilor, Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting a remarcat că în această situație critică este de maximă importanță ca dialogul facilitat de OSCE între reprezentanții politici ai ambelor părți să continue și să obțină rezultate tangibile.[1]

În urma incidentelor înregistrate în stânga Nistrului, la sfârșit de lună, la Varnița, a avut loc reuniunea de lucru a viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian și consilierul președintelui Republicii Moldova pe probleme de securitate, Dorin Recean, cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskiy.

S-a încheiat luna aprilie 2022 în direcția procesului de reglementare a conflictului transnistrean prin reuniunea de lucru a Ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov cu șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch. Diplomații au susținut în continuare menținerea actualului format de negociere „5+2” privind reglementarea problemei transnistrene

Pe parcursul lunii aprilie 2022 în cadrul grupurilor de lucru (experți) au avut loc mai multe ședințe de lucru după cum urmează: două ședințe a grupurilor de lucru (experți) pentru ocrotirea sănătății, în cadrul primei ședințe au participat și reprezentanții politici din procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană;  o reuniune a grupurilor de lucru (experți) pentru dezvoltarea transportului auto și infrastructurii drumurilor.

În cadrul CUC au avut loc patru reuniuni. În formatul de negocieri „5+2” nu au avut loc întruniri.

[1] OSCE, Security situation focus of visit to Moldova by OSCE CiO Special Envoy and Special Representative, 30.04.2022, https://www.osce.org/mission-to-moldova/517095 (01.05.2022)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [846.67 KB]