CRONOLOGIA PROCESULUI DE REGLEMENTARE A CONFLICTULUI TRANSNISTREAN MARTIE 2022

În direcția procesului de reglementare a conflictului transnistrean derulat în luna martie 2022 se pot distinge următoarele procese: menținerea dialogului între Chișinău și Tiraspol în cadrul mecanismelor procesului de negociere existente, inclusiv întrevederea de lucru la nivelul reprezentanților politici și continuarea negocierilor părților cu partenerii internaționali de dialog.

Luna martie 2022 a debutat cu comemorarea de către ambele părți a ostilităților de pe Nistru din 1992. De asemenea, la începutul lunii, Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova, în urma căreia a menționat că regiunea transnistreană ar trebui să primească un statut special. În contextul evoluțiilor geopolitice din Ucraina și în urma semnării de către conducerea de la Chișinău a cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, Tiraspolul a emis un comunicat. Potrivit comunicatului, această decizie geopolitică duce la schimbarea granițelor internaționale și a sferelor de influență în spațiul regional și la schimbarea radicală a circumstanțelor reglementării definitive a relaţiilor dintre Chișinău și Tiraspol.

Pe parcursul lunii martie 2022, Biroul politici de reintegrare și-a continuat activitatea menținând dialogul cu Tiraspolul în cadrul grupurilor de lucru (experți) și cu partenerii internaționali. Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian a avut o serie de întruniri de lucru cu diplomații acreditați la Chișinău și cu reprezentanții OSCE și UE, purtând discuții ce vizează problematica transnistreană. În același context, Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, însoțit de consilierul la nivel înalt al UE pentru măsurile de consolidare a încrederii, Kalman Mizsei, au efectuat o vizită de lucru în comuna Coșnița, Doroţcaia și Pîrîta din raionul Dubăsari de pe malul stâng al Nistrului. Oficialii în cadrul vizitei de lucru au abordat subiecte de importanță majoră pentru populația din raionul Dubăsari. De asemenea, pe parcursul lunii, reprezentantul Biroului politici de reintegrare, șefa Secției politici sectoriale de reintegrare a țării Aurelia Barbaroș, în comun cu Secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării Adriana Cazacu-Țigaie și șeful Direcției învățământ general, Valentin Crudu, au efectuat o vizită de lucru la 4 instituții de învățământ cu predare în limba română din raionul Dubăsari de pe malul stâng al Nistrului.

Partea transnistreană pe parcursul lunii martie a avut întrevederi de lucru cu reprezentanții OSCE și SUA. În discuțiile purtate cu reprezentanții SUA, liderul de la Tiraspol a concentrat atenția diplomatului american asupra inutilității abordării inerente imitative ale dialogului purtat de Chișinău, care timp de 32 de ani nu numai că nu a apropiat părțile de o soluționare definitivă și echitabilă a conflictului, ci a distanțat critic pozițiile. În dialogul purtat cu OSCE, negociatorul șef de la Tiraspol a remarcat concentrarea părții transnistrene pe un proces de reglementare sistematic și progresiv, care presupune în primul rând protejarea intereselor oamenilor.

La sfârșit de lună Tiraspolul a transmis Ambasadei Lituaniei din Republica Moldova o notă de protest în legătură cu faptul că autoritățile lituaniene au declarat partea stângă a Nistrului „teritoriu ostil”.

Pe fundalul complexității evoluțiilor din Ucraina, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a votat în unanimitate recunoașterea stării de ocupație a regiunii transnistrene a Republicii Moldova de către Federația Rusă. Ca răspuns la această decizie, Tiraspolul a emis un comunicat în care a subliniat faptul că orice atac împotriva operațiunii de menținere a păcii de pe Nistru, care se desfășoară timp de 30 de ani sub auspiciile Federației Ruse, este de natură distructivă și extrem de periculos.

În decursul lunii martie, președintele în exercițiu al OSCE, Zbigniew Rau, a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova. La Chișinău discuțiile oficialului s-au axat pe avansarea unei reglementări politice cuprinzătoare și durabile a conflictului transnistrean sub toate aspectele sale, consolidând independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. La Bender/Tighina, în cadrul întrunirii cu reprezentanții părții transnistrene, președintele Z. Rau a subliniat necesitatea de a consolida în continuare încrederea și dialogul constructiv între părți în beneficiul oamenilor afectați de pe ambele maluri ale Nistrului. De asemenea, oficialul OSCE a subliniat eforturile de a obține o soluție cuprinzătoare și pașnică a situației din Transnistria, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute în plan internațional, cu statut special pentru Transnistria.

Despre statutul special pentru regiunea transnistreană a menționat și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell.  Oficialul a remarcat că UE sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional, cu un statut special pentru regiunea transnistreană, și este pe deplin angajată în direcția unei soluționări globale, pașnice și durabile a conflictului transnistrean.

În cadrul formatului de negociere „1+1” în luna martie 2022 a avut loc o întrunire de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului şi Tiraspolului. În cadrul dialogului purtat, părțile au atins subiectele prioritare de pe agenda de lucru, Chișinăul lansând propunerea instituirii unor noi formate de dialog tehnic, cum ar fi crearea grupurilor de lucru în domeniul turismului și patrimoniului cultural.

În cadrul grupurilor de lucru (experți) a avut loc ședința de lucru a experților pentru actele de stare civilă și documentarea populației (ultima ședință a avut loc în data de 26 martie 2021) și ședința grupurilor de lucru (experți) pentru educație.

În cadrul CUC au avut loc cinci reuniuni. În legătură cu situația creată în Ucraina, Ambasada Ucrainei din Republica Moldova a transmis o notificare referitoare la retragerea temporară a observatorilor militari din Forțele Mixte de Menținere a Păcii. În formatul de negocieri „5+2” nu au avut loc întruniri.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [768.98 KB]