În perioada 15-17 septembrie 2017, în sala de conferințe „Turandot” a Hotelului Ibis din Sibiu, a avut loc Conferința de încheiere a proiectului „Dosarele Conflictului Transnistrean – blocaje și soluții pentru dezvoltarea societății pe cele două maluri ale Nistrului” – proiect finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin Programul României de Cooperare pentru Dezvoltare (RoAid) și implementat cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) – Centrul Regional pentru Europa și Asia Centrală.
La lucrările conferinței au asistat Consulul general al Germaniei la Sibiu, Hans Erich Tischler; consilierul Ambasadei Federației Ruse la București, Alexey Babenko; secretarul Ambasadei Ucrainei la București, Petro Stoian; Directorul Direcției pentru Relația cu Republica Moldova din Ministerul Afacerilor Externe al României, ambasadorul Daniel Ciobanu.
Cuvântul de bun venit a fost adresat de domnul prof. univ. dr Eugen Străuțiu din partea Laboratorului pentru Analiza Conflictului Transnistrean, ca implementator al proiectului. Au urmat salutul de bun venit adresat invitaților din partea Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prin domnul dr. Bogdan Gheorghiță – prodecan al Facultății de Științe Socio-Umane și a domnului dr. Gabriel Șerban – director al Departamentului de Relații Internaționale, Științe Politice și Studii de Securitate.
A urmat o scurtă prezentare a proiectului „Dosarele Conflictului Transnistrean – blocaje și soluții pentru dezvoltarea societății pe cele două maluri ale Nistrului”, realizată de asist. univ. dr. Marius Șpechea, punctând principalele etape parcurse de-a lungul proiectului, precum și principalele rezultate.
Coordonatorul proiectului, prof. univ. dr. Eugen Străuțiu, a prezentat produsul științific al proiectului – volumul de cercetare „Dosarele Conflictului Transnistrean – blocaje și soluții pentru dezvoltarea societății pe cele două maluri ale Nistrului”, subliniind necesitatea unei linii de cercetare academică pe problematica transnistreană deoarece, deși avem analiști buni pe problema transnistreană, în general aceștia preferă abordarea jurnalistică. După prezentarea structurii și a metodologiei de lucru abordate în acest volum, care devine practic un instrument deosebit de util de lucru pentru oricine dorește o perspectivă de istorie recentă și o imagine la zi a divergențelor aferente situației transnistrene, au fost prezentate și principalele direcții de cercetare ale LACT pentru viitorul apropiat.
La sfârșitul anului așteptăm apariția unui Anuar al LACT (care va cuprinde analize, interviuri, principalele publicații care au apărut pe această temă în România, precum și documentele cele mai importante semnate în cursul acestui an). Anuarul va viza, încă de la început, includerea sa în baze de date internaționale.
În același timp, colectivul format din Eugen Străuțiu, Nicoleta Munteanu și Marius Șpechea va finaliza un volum de analiză comparativă a programelor partidelor politice din Chișinău în problema transnistreană, care va modela alianțele necesare pentru adoptarea unor legi necesare procesului de reglementare.
Un alt proiect al LACT vizează Cronologia Conflictului Transnistrean adnotată bibliografic, proiect realizat de Mihai Melintei; acest proiect se va concretiza cu apariția unui volum, încadrându-se în categoria instrumentelor de lucru pentru înțelegerea și aprofundarea conflictului transnistrean.
Conferința a continuat cu un workshop moderat de domnul prof. univ. dr. Eugen Străuțiu, deosebit de interesant și util prin prezentările și discuțiile purtate între experții prezenți la lucrări. Au fost audiate prezentările domnului Eduard Bumbac, membru al Comisiei Unificate de Control (C.U.C) din partea Chișinăului, a domnului Dimitri Palamaciuc (expert permanent al Delegației transnistrene în C.U.C.) și a domnului prof. univ. dr. Vitalie Gămurari de la Universitatea Liberă Internațională din Moldova (ULIM) – toate fiind urmate de întrebări, răspunsuri și dezbatere.
După o scurtă pauză de cafea, lucrările conferinței au continuat cu partea de comunicări științifice, panel moderat de doamna lect. univ. dr. Nicoleta Munteanu (ULBS) și Andrey Devyatkov ( Universitatea Lomonosov din Moscova).
Asemenea prezentărilor de la workshop, și comunicările prezentate la secțiunea științifică au stârnit interesul publicului format din jurnaliști și experți în problematica transnistreană. Comunicările domnului Anatolie Dirun de la Școala de Studii Politice de la Tiraspol, a domnului Vitalie Gămurari de la ULIM, precum și cea a domnului Zorab Todua de la Chișinău au contribuit în mod indiscutabil la aprofundarea și înțelegerea pertinentă a principalelor probleme din regiunea transnistreană, însă au deschis și noi direcții de interpretare a fenomenului transnistrean.
Din grupul beneficiar al proiectului au fost prezenți jurnaliștii Laurențiu Mihu (Digi24), Virginia Nica (Moldnova), Cornel Ciobanu (Radio Chișinău) și Lilia Cazacu (Infoprut).