În perioada 09-12.11.2017, la Colegiul Național ”Emil Botta” din Adjud s-a desfășurat a IV-a ediție a Seminarului Internațional ”Mit și adevăr în învățământul transnistrean”, avându-i ca invitați de onoare, alături de reprezentanți politici locali sau invitați din mediul academic, pe directorii celor opt școli și licee cu redare în limba română din regiunea transnistreană – însoțiți de un grup de elevi ai acestor școli.
În prima zi a seminarului, profesorii și elevi veniți din Transnistria au interacționat cu programul de învățământ al Colegiului Național ”Emil Botta”, cu elevii și profesorii liceului, experimentând metode noi de predare și stabilind contacte și prietenii.
În a doua zi, începând cu ora 9:00 s-a desfășurat partea de comunicări științifice (în prima parte a zilei), iar în a doua parte o dezbatere cu privire la activitatea și dificultățile școlilor cu grafie latină din regiunea transnistreană.
Deschiderea dezbaterii a fost făcută de domnul director al director al Colegiului Național „Emil Botta” din Adjud, Emil Dumitru care a prezentat audienței invitații și a făcut urările de bun venit tuturor participanților.
A urmat comunicarea doamnei dr. Cătălina Chelcu, cercetător științific Academia Română Iași despre prezențe românești în spațiul transnistrean în secolul al XIV- XVIII – studiu istoric.
O altă comunicare a fost prezentată de către Nicolai Țveatcov, consilier în cadrul Președinției Republicii Moldova pe probleme de reintegrare, care a prezentat situația politico-economice pe cele două maluri ale Nistrului. („Glasul Nistreniei- ecou al puterii sovietice)” în care a realizat o analiză comparativă a PIB la nivelul anului 2014, precum și o analiză comparativă a încrederii față în clasa politică și guvernanți a cetățenilor de pe cele două maluri ale Nistrului.
Publicul a audiat apoi comunicarea domnului Alexandru Zubko, șef secție Prevenirea Torturii, Oficiul Avocatului Poporului sub titlul „Eșecul negocierilor”: aspectele vulnerabile ale formatului de negocieri 5+1 prin absența transparenței și a unui mandat clar asumat, precum și blocajul politic și nevoia unui obiectiv clar – Tiraspolul poziționându-se mult mai bine în impunerea agendei de negocieri în raport cu Chișinăul.
La finalul primei părți, dr. Marius Șpechea, asistent universitar la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu și membru al Laboratorului pentru Analiza Conflictului Transnistrean (L.A.C.T) a prezentat participanților activitatea L.A.C.T și rezultatele cercetărilor științifice, proiectele și câteva concluzii despre modul în care situația conflictului transnistrean se reflectă în mediul academic. Accentul a fost pus în special pe rezultatele celui mai recent proiect al L.A.C.T și anume ”Dosarele Conflictului Transnistrean– soluții pentru dezvoltarea societății pe cele două maluri ale Nistrului”.
La finalul prezentării s-a deschis o discuție despre rolul și caracterul inovativ al Grupurilor sectoriale de lucru în negocierile dintre cele două maluri ale Nistrului.
După pauză au urmat prezentările celor opt directori ale școlilor cu grafie latină din regiunea transnistreană și dezbaterile aferente subiectelor deschise de domniile lor, iar seara, Seminarul s-a încheiat în mod festiv la Teatru Municipal ”Maior Gheorghe Pastea” din Focșani printr-un spectacol de excepție realizat de elevii Liceului de Arte din Focșani, în prezența tuturor participanților.