12.04.2017: TRANSNISTRIA, „GAURA NEAGRĂ” CARE TRANSFORMĂ BANII BUGETARI AI RUSIEI ÎN PROFIT PENTRU NIȘTE PROFITORI RUȘI

Rusia a profitat de lipsa de viziune și de elitele moldovenești corupte, pentru a finanța separatismul transnistrean cu peste 6,5 miliarde dolari din 1994 şi până în prezent, prin intermediul S.A.D.”Gazprom” și S.A.”MoldovaGaz”.

Cu toate acestea, economia regiunii se află într-o criză profundă, iar populația – la limita sărăciei.

Aparenta legalizare a finanțării se efectuează în baza unei scheme contractuale, prin care S.A. „MoldovaGaz”, înregistrată în spațiul juridic moldovenesc, recunoscut la nivel internațional, este obligată să livreze gaze naturale regiunii separatiste.

Datoriile se transformă într-un „vițel de aur”

Autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol nu achită pentru consumul de gaze, iar în consecinţă S.A.”MoldovaGaz” acumulează datorii enorme faţă de concernul rus. Mai mult, regiunea transnistreană a utilizat gazele naturale pentru producerea şi livrarea energiei către consumatorii din Republica Moldova, cu acordul autorităţilor de la Chişinău. Banii obţinuți de la consumatorii din dreapta Nistrului erau folosiți pentru creditarea bugetului regiunii separatiste, în timp ce datoriile pentru gaze ale S.A. „MoldovaGaz” creșteau.

În condiţiile în care Republica Moldova importă peste 85% din produsele energetice primare, datoria de 6,5 miliarde dolari SUA la gazele naturale constituie un risc enorm pentru securitatea energetică a statului. Această datorie reprezintă un instrument de menţinere a Republicii Moldova în sfera de influenţă a Federaţiei Ruse şi de perpetuare a conflictului transnistrean.

Datele se conțin într-un studiu realizat de experții în politici de energetică de la Chișinău, Sergiu Tofilat, Victor Parlicov şi Tudor Şoitu, în cadrul unui proiect al IDIS „Viitorul”. Autorii au prezentat schemele prin care numai în perioada 2007-2016, aproximativ 1,3 miliarde dolari din totalul de 6 miliarde, primite de regiunea transnistreană în calitate de subvenție (în formă fizică – gaze naturale), au fost convertite de autoritățile nerecunoscute din regiune în mijloace bugetare, utilizate la finanțarea obligațiilor sociale. Aceste mijloace au acoperit 35,3% din cheltuielile totale ale bugetului regiunii pentru respectiva perioadă de 10 ani.

„Investitori” ruși care își jefuiesc țara prin Transnistria

Printre principalii beneficiari ai subvenţiilor se regăsesc şi investitori din Federația Rusă. Aceştia controlează câteva întreprinderi energofage din regiune (Centrala Termoelectrică MoldGRES şi Uzina Metalurgică Moldovenească), care beneficiază de preţuri subvenţionate la gaze, dar vând producţia la preţuri de piaţă în afara regiunii transnistrene. Experţii au estimat că doar în perioada 2007-2015 investitorii ruşi au acumulat profituri de cel puțin 1,8 miliarde dolari SUA, în baza tarifelor subvenționate la gazele naturale.

Astfel, aproximativ o treime din resursele alocate de Rusia pentru finanțarea separatismului transnistrean au fost asimilate de capitalul rusesc.

Dependența energetică, instrument de blocaj geopolitic

Expertul în energetică de la București, Radu Bădiță consideră că reunificarea politică a Republicii Moldova cu România este imposibilă dacă Republica Moldova va rămâne dependentă de resursele energetice (gazele) importate din Rusia.

Bădiță susține că „datorită acțiunilor contrare interesului național ale guvernanților din Republica Moldova, țara s-a pomenit cu întreaga rețea de distribuție a gazelor controlată de Federația Rusă, prin intermediul „Gazprom”, care deține 50,02% din acțiunile companiei ”MoldovaGaz”. Alte 13,43% din acțiuni sunt deținute de ”partea transnistreană” prin intermediul companiei ”Tiraspoltransgaz”, controlată în totalitate de „Gazprom”. Astfel, Republica Moldova este lipsită de pârghii de influență în cadrul negocierilor bilaterale”.

Conectarea la sistemul energetic al UE, unica salvare

În 2014, Guvernul de la Chișinău a decis să prelungească gazoductul Iași-Ungheni până la Chișinău, iar recent, noul lider separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că prelungirea acestui gazoduct reprezintă un „pericol” la adresa regiunii transnistrene și a „lumii ruse”.

Finalizarea construcţiei gazoductului Ungheni-Chişinău este planificată pentru anul 2019. România a oferit pentru acest proiect 550 000 de euro, bani nerambursabili.

Un capitol aparte în ceea ce privește controlul energetic al Rusiei asupra Moldovei este asigurarea țării cu energie electrică. Până la 1 aprilie 2017, Chișinăul importa energie electrică din stânga Nistrului prin intermediul unei companii cu fondatori din zone offshore – „Energokapital”. Noile autorități de la Tiraspol au constatat că în spatele companiei-căpușă stătea fostul lider de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk, iar experții în energetică de la Chișinău au demonstrat că fostul lider separatist controla procesul împreună cu șeful grupării oligarhice care controlează puterea în Republica Moldova.

Interesele oligarhului-șef

Autorităţile moldovene au facilitat licenţierea intermediarului offshore şi au semnat cu acesta contracte de procurare a energiei. În iunie 2016, au fost publicate mai multe ordine de plată care confirmau că Energokapital a transferat peste 19 milioane dolari SUA către unul din fondatorii săi din zonele offshore, prin intermediul unei bănci moldovenești despre care se știe că ar aparține oligarhului Vlad Plahotniuc.

Costel Prepeiță

 

Sursa: http://www.report.md/economie/Transnistria-gaura-neagra-care-transforma-banii-bugetari-ai-Rusiei-in-profit-pentru-niste-profitori-rusi-648