Informare chiar de la sursă. Pentru a cunoaşte mai bine situaţia din regiunea transnistreană, un grup de jurnalişti români s-a întâlnit cu experţi de pe ambele maluri ale Nistrului. Întâlnirile se desfăşoară în cadrul unui proiect internaţional.
„O parte din realităţile din Republica Mooldova, în special din regiunea transnistreană, nu sunt bine cunoscute în România şi nu sunt reflectate în mass-media din România. De aceea am hotărât să implicăm jurnaliştii din ţara noastră pentru a cunoaşte din teren realităţile şi pentru a vorbi din prima sursă despre realităţile de la Chişinău şi Tiraspol”, a declarat ARTUR RĂDUCAN, reprezentant Ambasada României în Republica Moldova.
Jurnaliştii au avut posibilitatea să discute cu experţi de pe ambele maluri ale Nistrului. Fiecare dintre ei a încercat să expună provocările, dar şi eventualele soluţii ale conflictului transnistrean.
„În primul rând, trebuie de definitivat cine este Transnistria din punct de vedere a normelor dreptului internaţional, care este rolul Rusiei în menţinerea în suspans a situaţiei şi care ar putea fi acţiunile care ar convinge Rusia să renunţe la această politică”, a spus ANATOLIE DIRUN, reprezentant Şcoala de Cercetări Politice, Tiraspol.
Proiectul este implementat de Laboratorul pentru Analiza Conflictului Transnistrean de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Acesta se va finaliza cu un volum bilingv ”Dosarele conflictului transnistrean”, care va cuprinde analize şi propuneri de politici în vederea deblocării situaţiei din regiune.
„Vor fi soluţii sectoriale şi extrem de tehnice pe diferite dosare, încă mai avem nevoie de un inventar al problemelor, după care să ajungem la concluzii. De asta mai avem nevoie de interacţiune cu experţii de la Chişinău, Tiraspol şi nu numai. Am apelat şi la experţi din străinătate”, a subliniat EUGEN STRĂUŢIU, directorul proiectului.
Mâine grupul de jurnalişti va merge în stânga Nistrului pentru a se întâlni cu localnicii, dar şi cu factorii de decizie din regiune. Proiectul este finanţat de Ministerul Afacerilor Externe al României şi implementat de PNUD, în perioada septembrie 2016 – septembrie 2017.
– See more at: http://tvrmoldova.md/actualitate/video-poduri-peste-nistru-jurnalistii-romani-au-discutat-cu-experti-de-pe-ambele-maluri/#sthash.VAJy04Rk.dpuf